新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5989|回復: 5

[請教] 300b DIY 電路圖建議?

在網上找到一些電路圖, 有 5814A+12HB7 雙srpp, 驅動, 有12AT7 srpp+ EL34驅動,有6SL7 單srpp 驅動 , Audio note 6sn7+  5687srpp,  或單5極6sj7 等等, 請問有沒有建議, 那類型驅動比較好?
另外輸出牛有沒有介紹? 在淘寶有好多, 都講到spec 很好, 有沒有沒師兄用個那款用得過? 謝謝
初玩300B建議6sn7二級屏放推300B,輸出牛看預算,三幾千元建議國內天津拉菲爾
回復

我以前都玩過唔少SRPP,以為是好好聲的結構,但多次比較後就發現SRPP不是我杯茶,它比一般陰極放大的聲較假。
回復

晤知有冇師兄砌過下面這個線路? 並聯6SN7做推動級內阻底,電流有大, 对推動工300B應該有幫助. 但用陰極交連唔知擺幅夠唔夠?
另外頭兩級的輸入電話壓在68K及47K电阻前為650Vdc也高得不合理, 估計這裏應該在逃400Vdc左右.
這各師兄給点意見.謝謝

6SN7 Parrallel cathode drive 300B modified.jpg
回復

V1要咁高係因為U2U3直接交連,U3陰極升高了所致,用400V我反而認為不太合理。當然,實際要幾多是要實試過才清楚。
300B推動是要電壓擺幅大並不是要大電流,其實無需U4與U5。
回復

明白 如果免去U4及U5的話就簡單多了
謝謝
回復