新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14324|回復: 47

[請教] 請教下音場與空氣感!

想問下音場與空氣感係唔係有掛鉤? 排除器材同線材等因素, 即係如果我想喇叭有多啲空氣感就要有適當擺位同音場, 然後先會有空氣感, 係唔係咁諗?
仲有一個問題, 我依家用既喇叭都係啲鑑聽型, 要大toe in, 本身鑑聽型音場係輸蝕啲, 再toe in咁係唔係難有空氣感呢?
我又唔覺得你對喇叭要大 toe in 喎
回復

bigpun1975 發表於 2019-11-2 11:37
我又唔覺得你對喇叭要大 toe in 喎

我發覺以我依家環境同擺位無得唔toe in, 我越toe 得入感覺聲音就越清晰, 再睇返說明書, 佢直頭見意toe in 45度!
回復

sumchung 發表於 2019-11-2 11:47
我發覺以我依家環境同擺位無得唔toe in, 我越toe 得入感覺聲音就越清晰, 再睇返說明書, 佢直頭見意toe in ...

45度
回復

我諗無45或要30至40度吧!
toe in.jpg
回復

佢話個角度可變喎
回復

bigpun1975 發表於 2019-11-2 12:18
佢話個角度可變喎

事實上我依家又無toe到45度既, 多少我都講得唔準確sorry先

話說情況係咁, 前排係肥版主度借左對Kubala Sosna Emotion XLR Cable 1.5m, 係試音室試效果好好, 聲音柔軟, 尾音聽多左, 而且空氣感十足, 但係我屋企空氣感欠缺, 近日就係度諗會唔會係擺位問題有關!
回復

sumchung 發表於 2019-11-2 12:57
事實上我依家又無toe到45度既, 多少我都講得唔準確sorry先

話說情況係咁, 前排係肥版主度借左 ...

試下拉出D對喇叭同埋唔好toe in先
回復

其實擺位唔會影響好多空氣感,影響空間感同清晰度相對多d。
想要空氣感就需要有良好高頻伸延力及控制力先可以做到。
器材,線材,插頭,每一項都要做到先可以。
回復

聆聽空間的清靜,電源的純靜,系統的低底噪對空氣感都好重要。
回復

音場跟空氣感
在我的概念上這都是"細節",也就是"還原"了錄音的環境
擺位會有關係,但不太直接
如果以手段來說,我會說是地盒,不管是插電或非插電的
但當你能"還原"錄音的環境,也代表你喇叭輸出的"能量"會很大
這個時侯"空間"會很重要,尤其吸音與擴散的處理(這時候擺位當然有影響)
另外,因為"能量"很大,所以音色的均衡也是功課
所有的偏差都會是一般n倍的明顯
而這能量能不能產生,能不能控制,又一定跟你的電源處理
又或擴大機有關係
所以常常"細節"並不太困難,但結果卻往往強差人意的地方

那如果倒過來,以"能量"為主
就是換更大的喇叭,更大的單元
去產生出更多的"能量"
但當然就需要更優良的擴大機來控制
而現在比較流行的,應該就是突破很多技術關鍵
所以長得奇型怪狀的多單元喇叭

評分

查看全部評分

回復

張圖比例好像大約25 ~ 28左右
回復

很多东西,没那么复杂的,直接换箱子,很多东西,一开声,就能大体,知道有没有,师兄试试,换箱子
回復

喇叭擺位, 一般係越TOE-IN越少空氣感.

90度擺位就最多空氣感.

睇你套機, 無理由少空氣感喎.

睇黎你要快D上黎借對DR. E返去試試了.

DR. E最強就係音場又闊又深, 空氣感十足.
回復

音場跟結像擺位是很有關係 但空氣感 堂音 泛音 跟機材質數電源處理關係比較大 之後才到線材
回復

bigpun1975 發表於 2019-11-2 13:13
試下拉出D對喇叭同埋唔好toe in先

雖然調校位置唔多, 但都會試試!
回復

WilsonAudioLab 發表於 2019-11-2 14:32
其實擺位唔會影響好多空氣感,影響空間感同清晰度相對多d。
想要空氣感就需要有良好高頻伸延力及控制力先可 ...

thx, 受教!
回復

嚦嚦 發表於 2019-11-3 08:24
聆聽空間的清靜,電源的純靜,系統的低底噪對空氣感都好重要。

thx指教, 電嗰度係我update度仲有排先可以, 睇黎要加把勁了!
回復

kmg 發表於 2019-11-3 08:57
音場跟空氣感
在我的概念上這都是"細節",也就是"還原"了錄音的環境
擺位會有關係,但不太直接

我現時喇叭本身能量感可以說一般, 但後來買了一對訊號線能量就多了, 所以睇黎要攪攪電了!
回復

racewong 發表於 2019-11-4 13:44
喇叭擺位, 一般係越TOE-IN越少空氣感.

90度擺位就最多空氣感.

等我update埋對前去後訊號線就會又黎搵你啦!
回復