新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5156|回復: 17

[市場動態] 深圳音響展- German Physiks X AA

笫一張相那對大喇叭,我有興趣聽聽的。幾年前在香港音響展見過,不過那個人不肯開聲给我聽。是否仍是同一代理?喇叭在香港好似唔多賣得。
回復

好久不見 Accustic Arts
回復

momei 發表於 2019-11-5 07:20
笫一張相那對大喇叭,我有興趣聽聽的。幾年前在香港音響展見過,不過那個人不肯開聲给我聽。是否仍是同一代 ...

代理係國內。

諾昌
回復

alanlovedog 發表於 2019-11-5 07:48
好久不見 Accustic Arts

都唔係丫,上悠揚咪得有聽囉
回復

版主辛苦了
回復

版主辛苦了
回復

上去深圳玩左一天啫
回復

racewong 發表於 2019-11-5 09:32
代理係國內。

諾昌

香港無代理啦。這個Walsh中丶高音driver 很特別。以前由Ohm 公司用來做喇叭,中低音(lower midrange) 就斷咗聲,用Kodaly那隻無伴奏cello solo 就測試到。
我是想聽吓Germany Physics 改唔改善到這問題和喇叭的高音夠唔夠。
回復

momei 發表於 2019-11-5 13:25
香港無代理啦。這個Walsh中丶高音driver 很特別。以前由Ohm 公司用來做喇叭,中低音(lower midrange)  ...

講起這隻Kodaly cello 獨奏,我聽過最好就係喺 veritas Voss 播。我在David那處搵到 Living Presence 由Starker  獨奏嘅CD, 结像丶3d 同埋高低音喺琴頸嘅上落,非常逼真,我估好難有第二套音響做得有咁好。
回復

momei 發表於 2019-11-5 13:25
香港無代理啦。這個Walsh中丶高音driver 很特別。以前由Ohm 公司用來做喇叭,中低音(lower midrange)  ...

高音夠,但音場方面未必啱師兄口味
回復

呢套去年在羅湖那邊聽左一次,今年再聽

去年 boom 到七彩,今年大有進步,反而覺得未夠大聲唔夠過引
回復

Deleted
回復

tst123 發表於 2019-11-6 08:30

去年 boom 到七彩,今年大有進步,反而覺得未夠大聲唔夠過引 ...

謝謝。
如果我在埸就請佢開大声啲。
有可能是一開大聲,低音就過強,因為中高的efficiency 跟不上,就覺得聲音非常boomy .
回復

曾經紅過的牌子, 仲以為已不存在
回復

tst123 發表於 2019-11-6 08:30

去年 boom 到七彩,今年大有進步,反而覺得未夠大聲唔夠過引 ...

李SIR都話大有進步.

講真, 咁大對喇叭, 有排煲啦.

仲要攪展, 得兩三日SETTING. 出到七成聲已經好叻了.
回復

大型German Physiks是我極少數心儀之對象之一。之前餅主換Maestro之前亦有考慮細GP。可是適用範圍有所不及而捨棄了。
回復

dekiller 發表於 2019-11-7 07:16
大型German Physiks是我極少數心儀之對象之一。之前餅主換Maestro之前亦有考慮細GP。可是適用範圍有所不及 ...

GP真係有心動
回復