新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: bernice_app

[喇叭線] 不如大家分享下大家用Bi-wire定Single Wire + Jumper

我都係single wire+jumper(ls502+502散線做jumper)

評分

查看全部評分

回復

bi wire 我曾經都試過, 喺唔同嘅組合 或者唔同嘅喇叭 都試過, 理論上…… 係最好, 但係實際上聽出嚟 我自己覺得唔係, 反而最好都係single wire加jumper, 至少個連貫性 係好, 所以真係好奇怪

評分

查看全部評分

回復

有冇試過Bi-wire加Jumper?
回復

Odin jumper 正,神線最低成本入門
小弟用了多年
回復

嘩哈哈 發表於 2020-3-27 16:25
有冇試過Bi-wire加Jumper?

有試過2對喇叭線 biwire 再加 jumper, 效果很好。
回復

eds60 發表於 2020-5-16 02:19
有試過2對喇叭線 biwire 再加 jumper, 效果很好。

前輩有到您看您 Facebook 分享
其實我不是太了解原理
但這樣插jumeper的方向性是怎樣?
有沒有相位的問題? 謝謝
回復

Holelighter 發表於 2020-5-20 21:25
前輩有到您看您 Facebook 分享
其實我不是太了解原理
但這樣插jumeper的方向性是怎樣?

我也不懂原理。Jumper 有分方向。Jumper 以前用開一個方向。兩對喇叭線加 Jumper 時,我試過2個方向也插來試。發現和之前是相反了方向。

Post#7 Betta兄是兩對喇叭線加 jumper, 我學他玩。
回復

betta 發表於 2019-11-17 15:20
我這樣接法已經有六年多了。

想請教吓師兄相中呢個接法, 是否用兩對相同single wire 再加jumper? 如果唔係玩bi-amp, 得一部amp, 即係兩個喇叭線線頭接喺amp? 另一端接喇叭binding post 然後再加jumper?
回復

shooter 發表於 2020-5-25 20:04
想請教吓師兄相中呢個接法, 是否用兩對相同single wire 再加jumper? 如果唔係玩bi-amp, 得一部amp, 即係 ...

Hi shooter, 我是用兩對相同的mono amp , 兩對相同的single wire 喇叭線,再加jumper, 其他接法,我未試過。
回復

betta 發表於 2020-5-26 11:19
Hi shooter, 我是用兩對相同的mono amp , 兩對相同的single wire 喇叭線,再加jumper, 其他接法,我未試 ...

哦......明白, 原來betta兄用mono amp
回復

我用緊條taralab 老頂 jumper , 真系好靚聲
回復

ChoiChoi 發表於 2020-5-27 11:47
我用緊條taralab 老頂 jumper , 真系好靚聲

TARALABS 老頂JUMPER係咩MODEL?
回復

這方面我個人十分認同一種玩法或説法,就是除非你攻頂,一嘢去到旗艦,否則,買兩對喇叭線,倒不如用相同價錢買一對同品牌高一級的喇叭缐加jumpers,這樣在缐材班次上考慮,整體音質一般都會得到提升。
回復

想再問吓玩jumper係咪應該同喇叭線同一品牌同埋Model
回復

RayRayLo 發表於 2020-6-23 23:49
想再問吓玩jumper係咪應該同喇叭線同一品牌同埋Model

我覺得唔係! 我試過 同一個品牌 同一個型號 唔一定係最好, 就算原裝jumper 都可能好啲! 但係亦都試過 原裝jumper 又可能會衰啲, 所以其實真係冇答案, 每一個分享 都有一個機會係正確, 主要都係因應每一個唔同嘅情況 作出唔同嘅嘗試 同埋唔同嘅調教! 係好廢話, 講完等於冇講, 但呢個真係事實, 試咗邊個 方案 效果 最好, 個一個就係你嘅答案

評分

查看全部評分

回復

Inakustik 2402 加 jumper
唔夠 兩對Inakustik 803 tri-wire好
tri-wire無jumper的高低伸延, 音場立體, 通透感會壓倒勝贏
靚線加jumper的質感可能係好d, 濕潤d, 厚聲d
tri-wire後再加jumper又打回原型, 又厚又矇
回復

我又試咗之前我從未試過嘅bi wire加jumper, 因為見到eds60 師兄玩過覺得ok, 所以我好奇都想試下, 其實出嚟效果我覺得又ok喎, 整體系厚聲咗, 細節分析力冇bi wire咁好, 能量感相對強咗, 低頻亦都豐富啲, 音色上就好似電視機brightness 降低咗咁樣, 冇咁光亮, 其實睇自己喜歡, 主要係我覺得呢個玩法都值得一玩! 唔係一個無謂嘅想法, 所以我覺得 我係學到嘢㗎, 袋咗嘢落袋, 全靠師兄分享!

評分

查看全部評分

回復

兩對不同牌子的喇叭線,還再加另一個牌子的JUMPER,真的可行?
回復

我就試來試去都係覺得兩對喇叭線 bi wire 比較好聲及正常.  由其是大聲時的伸展性, 比較順暢.  
回復

Avantgarde-HK 發表於 2020-8-1 10:23
我就試來試去都係覺得兩對喇叭線 bi wire 比較好聲及正常.  由其是大聲時的伸展性, 比較順暢.   ...

小弟以為需求較大瞬間電流喇叭用 true Biwire 命中率頗高。

但個別喇叭對電流需求不大用對接缐調味玩多幾款花臣亦無不可。
回復