新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: bernice_app

[喇叭線] 不如大家分享下大家用Bi-wire定Single Wire + Jumper

haha12 發表於 2020-8-3 21:10
小弟以為需求較大瞬間電流喇叭用 true Biwire 命中率頗高。

但個別喇叭對電流需求不大用對接缐調味玩多 ...

當然係可以啦!  這就是玩音響嘅樂趣
回復

bi-wire 再加 jumper X 2
回復

我都係用2對喇叭線,比用jumper 好

HF 係OFC鍍銀, LF 係純銀
回復

一定Bi-wire
回復

用雙線效果聽感還可唔可以。
回復

我自己bi wire
我覺得要咁睇 bi wire 比 用jumper 貴
所以同樣價錢既bi wire 係比用single wire 低一個級數
我兩樣都試過 我覺得bi wire 好
分離度同低音控制力會好d

當然如果某d牌子 3 萬speaker cable 比2 萬既好明題好既話 可能兩條2 萬拉bi wire 都唔夠一條3 萬好
但那個級數我冇用過
回復

francis_leung21 發表於 2021-5-18 04:26
我自己bi wire
我覺得要咁睇 bi wire 比 用jumper 貴
所以同樣價錢既bi wire 係比用single wire 低一個級數 ...

其實無話邊樣好聲, 最主要係睇下你對喇叭既設計

評分

查看全部評分

回復

Single wire + Jumper 只係一個折衷辨法, 吾使你放好左之後無聲出

BI-WIRE設計既喇叭好好善用佢既設計好了.
回復

andy3210 發表於 2021-5-20 13:41
Single wire + Jumper 只係一個折衷辨法, 吾使你放好左之後無聲出

BI-WIRE設計既喇叭好好善用佢既設計好了 ...

其實我都係鐘意喇叭只有SINGLE WIRE.

唔駛煩.
回復

racewong 發表於 2021-5-20 15:40
其實我都係鐘意喇叭只有SINGLE WIRE.

無錯, 無得選擇就吾會心思思
回復

andy3210 發表於 2021-6-2 09:18
無錯, 無得選擇就吾會心思思

不過依家好多喇叭都係可以BI WIRE
回復

唔知可唔可以咁講:

如果後級只得一組SPEAKER OUT, 與其BI-WIRE去喇叭, 用同樣成本, 買條高GRADE既喇叭線+JUMPER, 好聲既機會大好多?

如果後級有兩組IDENTICAL 既SPEAKER OUT, 後級設計上已預足夠馬力接BI-WIRE, 會有優勢?

回復

用左AUDIOQUEST DRAGON ZERO | BASS BIWIRE 後拔唔返出黎!
回復

sam初哥2 發表於 2021-6-21 21:34
唔知可唔可以咁講:

如果後級只得一組SPEAKER OUT, 與其BI-WIRE去喇叭, 用同樣成本, 買條高GRADE既喇叭線+J ...

依個問題, 如果部amp只得一組輸出, 我會玩一對喇叭線+jumper
回復

BillC 發表於 2021-7-14 15:07
用左AUDIOQUEST DRAGON ZERO | BASS BIWIRE 後拔唔返出黎!

好少人玩AQ喇叭線了
回復

點解呢?
我又覺得幾好喎!
回復

BillC 發表於 2021-8-31 04:35
點解呢?
我又覺得幾好喎!

我都唔知呀, 因為我都好耐無玩AQ線了....

對上一對AQ喇叭線已經係十幾年前了
回復

我只用single wite+jumper...............
愈簡單愈好
回復

Bi-Wire is the best in all my setup.
回復

AQ Bi-wire like like
回復