新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10752|回復: 21

[電源線] Colin Wonfor EWA MCS-5 Shielded Mains Power

繼上次喇叭線後,電源線表現依然驚喜萬分

評分

查看全部評分

似乎師兄已中Collin Wonfor毒了!
回復

線身軟唔軟身?
回復

同佢係TQ時代產品一樣軟身易屈,頂級線中佢比crystal cable更輕更易屈好多(dream系列其實偏硬身),TQ 之後出既Statement PC又粗又硬,一睇就知係外人技不如人下出產既怪胎
回復

littlecx 發表於 2019-11-16 12:22
同佢係TQ時代產品一樣軟身易屈,頂級線中佢比crystal cable更輕更易屈好多(dream系列其實偏硬身),TQ 之 ...

回復

littlecx 發表於 2019-11-16 12:22
同佢係TQ時代產品一樣軟身易屈,頂級線中佢比crystal cable更輕更易屈好多(dream系列其實偏硬身),TQ 之 ...

Littlecx兄 其實呢個品牌以前和TQ 是同廠? 我都想入條PC 等你包膠後先入條
回復

條power cable 好似話插任邊度都ok
回復

條power cable 好似話插任邊度都ok
回復

Sohappy 發表於 2019-11-16 13:52
Littlecx兄 其實呢個品牌以前和TQ 是同廠? 我都想入條PC 等你包膠後先入條  ...

唔係同廠,係同一人Colin Wonfor設計
Colin Wonfor係Tellurium Q創辦人之一,亦係總工程師,Tellurium Q由Blue到Black到Silver Diamond全部都係佢個人100%獨自設計,所有導體成份,絕緣材料,幾何,全部出自佢手,佢後來被其他管理層出賣迫走,宜家走出黎繼續出線出擴音機,因為佢係TQ設計版權歸TQ所有,所以佢走後TQ可以繼續出,而statement系列係唔知TQ係邊度搵班人走去改Colin Wonfor d野做出黎既,所以係怪胎
宜家賣緊既Colin Wonfor線材,係佢最新研究成果,比佢以前TQ產品更好
回復

littlecx 發表於 2019-11-16 14:44
唔係同廠,係同一人Colin Wonfor設計
Colin Wonfor係Tellurium Q創辦人之人,亦係總工程師,Tellurium Q ...

宜家落order幾耐可以收到條PC?
回復

Sohappy 發表於 2019-11-16 14:49
宜家落order幾耐可以收到條PC?

我呢條10月尾落order,琴日收到
回復

師兄有冇聽后感?
回復

煲左超過24小時,高清大動態重低音速度高人聲有感情水份滿瀉尾音殘響更長細節更多更明顯樂器聚焦集中定位音場樣樣有齊呢d對於一條頂級線+頂級fuse係預左,最令我印象深有兩樣

1.) 7,80年代廣東模擬錄音係好奇怪既錄音,播得好同播得差個落差可以非常大,條線插落合併,陳慧嫻反叛SACD,之前覺得動態唔夠,好似件件樂器同聲都壓住壓住,唔夠開放,宜家再冇呢個問題,動態同宜家現代錄音一樣咁好。

2.) 播薰妮每當變幻時,之前副歌人聲係有少少咭耳,換左Colin Wonfor喇叭線後有明顯改善,宜家再加條pc,咭耳尖聲進一步壓低。可以係後端將前端訊源尖叫數碼硬聲壓低既線材,唔會有幾多個牌子做得到。
90年代王菲約定,中間一段音樂有幾下結他聲,之前一直嫌唔夠sharp唔夠起角,宜家係岩岩好,柔和自然地起角。
Carpenters Yesterday Once More,又係一首播得好同播得差落差大既錄音,宜家每件樂器都栩栩如生,好實淨,Karen把聲柔滑如絲

整體上,每粒音都好3D,人聲仿佛見到佢口型變化同頭部跟咪高峰前後移動距離,你會覺得所有聲都更加正確正中,播放更加準確,而一切都來得自然柔和淡定,有速度既淡定,你聽過未?
回復

littlecx 發表於 2019-11-16 22:24
煲左超過24小時,高清大動態重低音速度高人聲有感情水份滿瀉尾音殘響更長細節更多更明顯樂器聚焦集中定位音 ...

我等緊佢條平行線。可惜未有貨⋯⋯⋯⋯
回復

littlecx 發表於 2019-11-16 22:24
煲左超過24小時,高清大動態重低音速度高人聲有感情水份滿瀉尾音殘響更長細節更多更明顯樂器聚焦集中定位音 ...

師兄說得很吸引,請問這線建議放在source或power?
這線的級數是接近TQ statement?
回復

有網址嗎?
回復

ttthhhkkk 發表於 2019-11-17 08:43
師兄說得很吸引,請問這線建議放在source或power?
這線的級數是接近TQ statement?
謝 ...

佢自己聲稱好過佢係TQ所做過既一切,即係起碼好過silver diamond。我自己放合併,不過我相信放邊都好,一條好既線應該係放邊都有好效果
至於statement,佢都好有信心話好過,佢睇唔起人改佢d野
回復

回復

littlecx 發表於 2019-11-17 12:00
佢自己聲稱好過佢係TQ所做過既一切,即係起碼好過silver diamond。我自己放合併,不過我相信放邊都好,一 ...

我宜家用緊Silver diamond 和 Statement PC 真係想條MCS-5 快d到AB試吓 ,剛剛e-mail 問可否快些出貨,Littlecx兄你是買新版Shielded Mains?
回復

Sohappy 發表於 2019-11-17 12:15
我宜家用緊Silver diamond 和 Statement PC 真係想條MCS-5 快d到AB試吓 ,剛剛e-mail 問可否快 ...

Yes. 我英式加埋條Orange,唔知Orange有幾大影響
回復