新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6802|回復: 12

[分享] 老餅的粵語流行曲-羅蔓婷

"羅蔓婷"如果你是50歲以下的人,應該不知道她是誰人
甚至不知道香港曾經有這位歌星!
羅蔓婷是7-80年代的酒廊/夜總會歌星,甚少見到有她的唱片,1981年
星島全音唱片公司(星島日報附屬)罕有地推出這張羅蔓婷的專輯,
但當年因為欠缺宣傳,知道的人並不多...........
我當時從朋友借了原版卡式錄音帶聽過,覺得不論演釋,錄音都是有水準的
但卻買不到此唱片.......................
直到1996年,一次偶然機會下無意中發現這張CD,於是立即買了

雖然已經不是星島全音而是由另一間公司推出
但聲音完全保留原版錄音的特色,令人驚喜
看看CD上的介紹
回復

12首歌都是由周永坤填詞,我最喜歡的是未了緣(原曲不了情)
明月寄相思(原曲明月千里寄相思)
悔情(原曲舞伴淚影Tennessee Waltz)
海之夢(原曲你是春日風)
喜歡這張唱片的人,應該至少也超過60歲.....
回復

這隻CD我見都未見過,96年買了你現在才說?
回復

我50+都唔識
回復

我60年 都未聽過這位歌手。我學識聽歌年代,有麗莎 鄭錦昌 。
回復

我60年代 都未聽過這位歌手。我學識聽歌時是
麗莎 鄭錦昌
回復

我60都未聽過這歌手。我最早認識是麗莎 鄭錦昌
回復

hugo0541 發表於 2020-1-2 20:47
我60都未聽過這歌手。我最早認識是麗莎 鄭錦昌

咁巧合,我第一隻聽的黑膠也是鄭錦昌。
回復

banny_seng 發表於 2020-1-4 00:42
咁巧合,我第一隻聽的黑膠也是鄭錦昌。

師兄利害啲,我要過咗十年?都唔記得。當年買咗部先鋒三合一。弟一隻黑膠唔記得係 獨行俠定鄭少秋的倚天屠龍記,懷念當時7定8號風球。落波後到旺角 興咩唱片舖買。
回復

hugo0541 發表於 2020-1-5 20:47
師兄利害啲,我要過咗十年?都唔記得。當年買咗部先鋒三合一。弟一隻黑膠唔記得係 獨行俠定鄭少秋的倚天屠 ...

呵呵,當年我得3歲,我老豆唔知在邊度買到部二手單聲道黑膠唱機(不是黑膠盤),支唱針用一粒螺絲上上去的,總數不過5張黑膠,用不夠一年就全壞了!3歲就記得曬每個細節,整定我一世做HiFi奴!
到真係自己畀錢買黑膠唱盤同黑膠碟就等到讀高中才有錢買。
回復

小時候聽人家的黑膠盤是手提,用四粒D大電,聽粵曲的
回復

hksarac 發表於 2020-1-14 11:33
小時候聽人家的黑膠盤是手提,用四粒D大電,聽粵曲的

對呀!用大電,不過唔記得4粒定係6粒,好多時都係因為電芯出水整壞部機。
回復