新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: nickif

[黑膠系統] 黑膠的魅力- 2019發燒總結

嚦嚦 發表於 2019-11-20 21:07
師兄,請問Degritter香港邊度有得賣? 大概幾錢?

嚦嚦兄,
我那個機器是廠方在眾籌時買,比而家網上買平少少。

回復

嚦嚦兄,
我自己覺得部機啲產品設計係有啲想法。
例如:
35度嘅溫度限制是要保護黑膠唱片在高温時(40度) 變形。
超聲波是變頻,話洗得乾淨啲。
黑膠清洗時會前前後咁碌,乾浄啲喎。
風乾時間也是可調。
回復

嚦嚦兄,
例如35度嘅溫度限制是要保護黑膠唱片在高温時(40度) 變形。
風乾時間也是可調。
回復

嚦嚦兄,
例如35度嘅溫度限制是要保護黑膠唱片在高温時(40度) 變形。
風乾時間也是可調。
回復

k500a 發表於 2019-11-21 00:53
嚦嚦兄,

k500a兄, 謝謝詳盡解釋,我也覺得這Degritter超音波洗碟機的設計不錯。 不過考慮到新廠牌產品的耐用性未經證實,加上沒有本地售後服務及不菲售價,暫時都不敢考慮了。
回復

恭喜樓主, 覓得 AMG Viella Forte, 這唱盤聲音水平很高,我有位高手朋友亦用緊, 動態和場面贏過 techDas 及Brinkmann 不少. 我都心動, 只是價亦不便宜.  
回復

chu922 發表於 2019-11-21 11:45
恭喜樓主, 覓得 AMG Viella Forte, 這唱盤聲音水平很高,我有位高手朋友亦用緊, 動態和場面贏過 techDas 及B ...

CHU兄, 得閒上去搵TONY吹下水, 可能有筍價呢.
回復

chu922 發表於 2019-11-21 11:45
恭喜樓主, 覓得 AMG Viella Forte, 這唱盤聲音水平很高,我有位高手朋友亦用緊, 動態和場面贏過 techDas 及B ...

師兄太會說話了,咁我就信你當贏過Techdas好多好了

回復

racewong 發表於 2019-11-21 12:51
CHU兄, 得閒上去搵TONY吹下水, 可能有筍價呢.

講真,聲望每次做sale都好有誠意。
回復

nickif 發表於 2019-11-21 16:01
講真,聲望每次做sale都好有誠意。

謝謝!
回復

Degeitter超聲波洗碟机到港,更新見5樓
回復

nickif 發表於 2019-11-17 23:00
终于收到貨,Degritter超聲波洗碟机是新進品牌。特點是使用120khz超聲波,有別於一般機器使用40khz。號稱產 ...

佢唔係一次可以洗幾張碟咩?
回復

racewong 發表於 2019-11-27 18:39
佢唔係一次可以洗幾張碟咩?

一張㗎

洗完後真係安靜太多
回復

nickif 發表於 2019-11-27 18:48
一張㗎

洗完後真係安靜太多

鬼唔知咩, 根本玩黑膠一定要買洗碟機
回復

nickif 發表於 2019-11-27 18:26
Degeitter超聲波洗碟机到港,更新見5樓

幾靚喎。     
回復

係啊,我係外貌協會㗎
回復

未到一個月悲劇發生
回復

替Ching高興。可以深入毒海。小弟沒冇膽更冇能力。

膠迷一般藏碟近萬,我知道的最多超三萬。要照顧它們可是要命的。CD也一樣,早年的一些碟很多也報廢。
回復

dekiller 發表於 2019-12-15 12:42
替Ching高興。可以深入毒海。小弟沒冇膽更冇能力。

膠迷一般藏碟近萬,我知道的最多超三萬。要 ...

哪裡有這麼可怕,喜歡黑膠數十隻或是數百隻足夠聽了。近萬隻可以保證其中大部分都不會聽,如果不聽收藏又有何意義?
回復

nickif 發表於 2019-12-15 13:25
哪裡有這麼可怕,喜歡黑膠數十隻或是數百隻足夠聽了。近萬隻可以保證其中大部分都不會聽,如果不聽收藏又 ...

那位超三萬的真牛人在每一碟也做上筆記與評語呢。
回復