新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9205|回復: 11

[請教] DIY LPS

想請問各位Chings,

我整咗個 12V5A output 的 LPS, 用泥代替 Fanless PC 的switching power supply.
我的PC行雙OS(Dual Boot): Win 10 & Snake-oil Music OS (Linux)
行Snake-oil Music OS (Linux) 一齊正常, 但行Win 10, 登入後1x秒後電腦就會斷電, 有沒有Chings 試過?

當換回switching power supply後就兩個OS都正常
VincentFong@FB 發表於 2019-11-22 14:36
師兄你原裝個switching mode power supply 咩rating? 60W内?如果係的話可以係LPS同PC中間插個電流計check ...

switching mode power supply rating: 72W

我琴晚只是換了LM1083CP和散熱的導熱體, 由雲母片轉為矽硅墊, 試了一晚行Win10播1080片, so far OK.

今晚再試多次.

thanks Ching 指導
回復

12V5A唔夠,adapter 是72W,最少都要7A供應,牛最好100W+
回復

hksarac 發表於 2019-11-25 09:56
12V5A唔夠,adapter 是72W,最少都要7A供應,牛最好100W+

你說的對, 穩壓前是15V6A輸入, 牛是100W
回復

seafoodlover 發表於 2019-11-25 11:03

唔怪得有問題啦,15V整流後是21V,降到5V即是熱損耗是16V,16V X 6A = 96W (無功損耗),大電流輸出時乜IC都過熱啦!

老實講,大電流的5V LPS只適合用6-7V的火牛,還要用LDO。
回復

banny_seng 發表於 2019-11-25 14:50
唔怪得有問題啦,15V整流後是21V,降到5V即是熱損耗是16V,16V X 6A = 96W (無功損耗),大電流輸出時乜IC ...

唔好意思, 不太明.

整流前
AC 15V

輸出
DC 12V

為何會降到5V?
回復

seafoodlover 發表於 2019-11-25 15:11
唔好意思, 不太明.

整流前

唔好意思,記錯是用5V。
整流前15V,整流後21V,21-12=9V,無功熱損耗是9V X 6A = 54W,這個都是很大的數字,我建議不要用一粒IC出這個電流,或減低火牛電壓,例如12V X 2的火牛,加肖特基整流與LDO,發熱量會低很多。
回復

或者可在全輸出時用紅外線溫度計check check IC表面的溫度,可能會高到嚇你一跳。
回復

VincentFong@FB 發表於 2019-11-26 13:50
請教爲何要用Schottky diode?降壓只有大概0.2V

因為要減少發熱量,所以火牛的AC電壓要減低;因為AC電壓低了,穩壓前電壓自然降低;因為穩壓前電壓壓低了,就要盡量想方法去提高它使穩壓管可工作得更好但又不想增加發熱量,所以低降壓的二極管就應用了。
回復

VincentFong@FB 發表於 2019-11-26 18:01
要減低AC電壓我明白,我意思係過咗rectifier已經有21V,輸出係12V,中間有9V差距,樓主用嘅LM1083已經係L ...

我意思是先減低火牛電壓至12V,那麼整流後電壓就會低了,加上火牛大電流時的降壓與一般二極管大電流時的降壓,未必可提供比較充裕的電壓差,又那LDO PDF說最少電壓降是1V,要留意最少未必是工作得最好。
回復

seafoodlover 發表於 2019-11-25 11:03

我隻牛畀錢他人造,12V15A
回復

hksarac 發表於 2019-11-28 18:44
我隻牛畀錢他人造,12V15A

醒目!
回復