新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7258|回復: 17

[CAS] 今晚電腦中找不到NAS - Help!

每次rip 完CD 的歌都把file 放入NAS (Synology DS-118), 但今晚在電腦中的網絡中找不到我的NAS, 試過reboot 電腦和NAS 都搵唔到,請問點解?

PS:
今晚有聽NAS 的歌, 冇問題,以前偶然也會搵唔到NAS, 但click 多幾次網路個 icon 就會出現,但今晚一直搵唔到⋯⋯
我有用Switch
回復

試吓連Router, Switch 也關了,重開!
回復

直接打NAS的IP連到嗎?
如果連唔到,又試吓入返ROUTER 個control panel, 睇吓搵唔搵到,同埋派咗邊粒IP比NAS
回復

NAS 後面有2個USB port, 我是否可以直接用USB cable 把NAS 同電腦連接,然後把電腦中的music file copy 去NAS, 把NAS當作一個外置harddisk?
回復

jae_fo 發表於 2019-11-30 09:25
直接打NAS的IP連到嗎?
如果連唔到,又試吓入返ROUTER 個control panel, 睇吓搵唔搵到,同埋派咗邊粒IP比NAS ...

請問在Windows (7) 邊度可以睇到Router 個control panel?
回復

師兄: 有無試過 find.synology.com 重新登入 ??
回復

macha825 發表於 2019-11-30 14:48
師兄: 有無試過 find.synology.com 重新登入 ??

冇,會試吓你建議(未試過入去find.synology.com),等我重開Router 搵唔到之後再把NAS 直接入router 又搵唔到就會入呢個web site 研究下
回復

MM622 發表於 2019-11-30 15:58
冇,會試吓你建議(未試過入去find.synology.com),等我重開Router 搵唔到之後再把NAS 直接入router 又搵 ...

試按裝Synology Assistant 在Window, 以下是Link

https://www.synology.com/en-us/support/download/DS118#utilities

這Apps 會Search 你的NAS

看看幫唔幫到手

回復

試過reboot Router 同把NAS 的LAN cable 不入switch 而直入Router 但在於Windows (7) 亦搵唔到個NAS.  但用Network LUMIN streamer 播NAS d 歌完完冇問題。

另外試過用 http://find.synology.com/ 搵到我個NAS (見下圖),亦更新咗DSM ,再reboot NAS 但在Windows 一樣揾唔到個NAS⋯⋯即是我個NAS 冇事,但在Windows 的網路睇唔到,有冇可能係我電腦有問題,部機已經十年⋯有冇suggestion?

回復

師兄 : 睇下呢段片 14:46秒 至 15:50秒 可能會幫到你哦  !!
https://www.youtube.com/watch?v=VX08I76dsLM&t=590s
回復

macha825 發表於 2019-12-1 00:11
師兄 : 睇下呢段片 14:46秒 至 15:50秒 可能會幫到你哦  !!
https://www.youtube.com/watch?v=VX08I76dsLM& ...

THX!  因為我在Windows 網路中揾唔到我 NAS 既野 (music folder) 所以只能用 Synology File Station 入 music file, 但冇咁方便.

以下圖是我的desktop PC, 見到左邊網路下有一個叫做Jazzman-PC, 這是我電腦的名稱,以前一click 有三個folder 出嚟: scan, users 同 music. 而music 就我NAS 的音樂folder, 裏便面有所有rip 咗的music file, 我再入呢個 music folder就見到我所有 music files, 在電腦 rip好的 file 拖入去就OK了,  但而家只見到scan 和users.  我用另一部Laptop 來試一樣睇唔到, 請問是什麼原因呢?

回復

C Hing

你用Synology Assistant去Map 返 NAS music folder 之後,你就可以在PC 搵到NAS music folder.
回復

Rollei1 發表於 2019-12-2 12:25
C Hing

你用Synology Assistant去Map 返 NAS music folder 之後,你就可以在PC 搵到NAS music folder. ...

請問如何在Synology Assistant去Map 返 NAS music folder?
我可以 log-in 入Synology Assistant, 但唔知點Map 返 NAS music folder...

另外請問如何 set music folder做 sharing permission?  thx
回復

MM622 發表於 2019-12-2 15:06
請問如何在Synology Assistant去Map 返 NAS music folder?
我可以 log-in 入Synology Assistant, 但唔知 ...

https://www.youtube.com/watch?v=kOGt4WdwjE0&feature=share

這YouTube 有教
回復

試吓電腦和NAS 都完全斷電五分鐘再開
回復

剛剛問過漢科技術支援,佢哋教咗我如何在電腦桌面建立NAS 的shortcut, 等我今晚試吓。佢哋話我個問題好多人都有但佢哋仲未知真正原因及解決方法,通常就係同建立NAS shortcut 或入去DSM File Station 入歌
回復

MM622 發表於 2019-12-3 18:01
剛剛問過漢科技術支援,佢哋教咗我如何在電腦桌面建立NAS 的shortcut, 等我今晚試吓。佢哋話我個問題好多人 ...

我認為你個問題,應該先硬性規定分派某幾個 IP 俾某幾樣設備先。你先去 router DHCP list 搵出設備如 DS-118 個 MAC address,再响 router 預設一個 IP 如 192.168.0.xxx 俾佢,咁經過重新開機,佢哋就會以後都用呢個 IP 連接,咁你要 map drive 就可控得多,下圖可參考⋯⋯

Archer C2.jpg
回復