新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8862|回復: 17

[CD播放機] 國產CDM4 + 1541kit + Wilmer Sir 摩改

一向聽開File 多, 依家係用Roon + HQplayer 經 Ultrarendu 落Dac, 咁都有加條同軸俾Oppo 105D 當transport 有時聽下CD。

早幾個月想搵部正式CDT/CDP 黎聽下,揀完一輪都無咩心水,一來荷包乾,二來想搵部size 細啲,咁套機唔駛大執位,有次問下馬Sir, 有無啲細size CD機推介下,佢話諗諗。終於隔左一排又搵開佢吹水,佢話有部國產CDM4 + 1541 kit 可以諗下,上網search 下個size, 好鬼fit, 不過我又識鬼砌咩。 又問下馬Sir, 有無得代砌兼摩機(係,未無就諗摩), 佢又肯喎,咁就一於要一套。

早幾星期,馬Sir 話部kit 就砌好, 可以拎返去聽吓想點摩,心諗咁鬼認真,是旦啦,一部CD機好輕啫,出到去一拎,咁重手嘅,原來部機成廿磅 ,咁又擰左佢返去, 因為我原意係CDT 為主,所以analog opamp 馬Sir 幫我落幾粒平野當有聲先。
拎左幾隻CD 黎試下, Tutti orchestral sampler, Yuja Wang Fantasia, 陳潔儀重譯, 同埋搵左隻早幾年聽過嘅 李昊嘉 Enchantment黎聽返。
聽落動態,細節都可以, 人聲都舒服又甜甜地。
不過就略為d bass 收得快少少, 詩文左d。
咁既然都諗住摩,照同馬Sir 講啦, 樣樣都想好少少,d bass 想深啲,punch d,同埋想空氣感多少少。 咁馬Sir 就話佢諗諗點摩話我知,不過我見人人摩機都加幾粒快晴,咁我又同佢講我又要d快晴調下味。

又過左幾日,馬Sir 覆我喇:
1)飛秒 + 分頻 module
2)3 支 Mcap
3)細無極電容 15 粒
4)大 analog output 無極電容 2 粒
5)WA 8mm IC 貼 4 粒
6)14 粒細快睛
7)古河 AC 座
8)Audio Note RCA 座
咁就confirm gogogo 啦,又等佢通知。

終於搬左呢個電飯煲返去(馬Sir 都邊煲邊試左兩日)。聽碟時又有揀返之前聽過嘅碟啦, 整體黎講,音場深左,動態大左, bass 如我所願,去得深左,樂器比例適中,Kit Chan, 李昊嘉把聲有肉地又有感情 ,當然,我想多啲空氣感呢樣,馬Sir 又交足貨啦。
雖然多數就當transport 聽, 咁既然部機行1541,梗係試下啦,聽下Kit Chan, 李昊嘉,1541浸味又真係幾毒, 我都驚聽聽下認唔住走去換幾粒 Sparkos Labs discrete opamp。

依家把聲都拍得住唔少過萬嘅機,荷包乾啲就一定,不過計落都抵,而且叫得郁馬sir佢老人家摩機玩都唔易。

評分

查看全部評分

厲害
回復

恭喜師兄新玩具入手! 馬Sir一條龍代砌加摩改,仲要諗埋點摩,服務真係無得頂!
回復

咁多靚聲元件加馬Sir摩改, 見到就知靚聲
回復

好像是深圳部機?
回復

平凡人 發表於 2019-12-8 15:54
好像是深圳部機?

部機唔係馬Sir 廠產品,就係咁都請得郁佢動手代砌兼摩機
回復

馬Sir 的服務一流
回復

恭喜呀~~~
再煲返幾十粒鐘update吓個聽感
回復

佢老人家幫你親手摩機?

真幸福唷
回復

Hungmo 發表於 2019-12-8 17:26
恭喜呀~~~
再煲返幾十粒鐘update吓個聽感

努力下先
回復

racewong 發表於 2019-12-8 18:48
佢老人家幫你親手摩機?

真幸福唷

就係佢老人家肯親身動手,收到新玩具梗係出個post開心share
回復

oasis789 發表於 2019-12-8 20:13
就係佢老人家肯親身動手,收到新玩具梗係出個post開心share

當然要啦, 佢既手功 堅到
回復

有興趣喎!CDT正呀!有冇clock in? AES digital out? 請pm價錢!!
回復

t93288 發表於 2019-12-19 23:37
有興趣喎!CDT正呀!有冇clock in? AES digital out? 請pm價錢!!

其實係可以唔裝 DAC chip 同 output opamp 當 CDT 用嘅 CDP,最新版本有 AES,冇 clock in,你可以去淘仔買成品、或者套件(注意套件唔包 CDM4 頭、TDA1541A 同 6 粒單 opamp,有人唔知以為我代購呃錢),可以揾我摩,但怕左做代購:

【CDM4 CD KIT 套件】https://m.tb.cn/h.eBIWTYr?sm=2adfcd 點£擊☆鏈ㄣ接,再选择瀏覽嘂..咑閞ヽ;或復ず■淛这句话€EbuV1atuoQ1€后打开

評分

查看全部評分

回復

注意:
1)坊間好多假 TDA1541A 同假皇冠(用 TDA1541 同 TDA1541 R1 碌嘜)同假全新 CDM4 頭,記住便宜莫貪
2)可以同賣家傾訂制版,但具體詳情我唔知,加上唔排除賣家想忠於原味未必肯摩或重新調聲,理解萬歲
3)可以試吓同賣家講係我威馬推荐,筍就冇㗎啦,可能傾訂制版會易傾啲
4)我手上有一套新版冇摩嘅,正預備裝,想聽可以下星期嚟搞吓我

評分

查看全部評分

回復

Wilmer兄 老實又手藝高, 要買的話, 梗係揾佢買同装啦!

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2019-12-20 06:54
Wilmer兄 老實又手藝高, 要買的話, 梗係揾佢買同装啦!

回復

直接做CDT就好。

評分

查看全部評分

回復