新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4406|回復: 12

[CAS] 當Clones Double Switch 遇到 EtherRegen Switch

今天上午速遞運來一盒Uptone the EtherRegen switch, 正好與我用開的雙Clones Cisco Switch 夾一夾, 我一向用SFP 頭和光纖線作傳送的,最近也有用startech sfp 和他的media converter作lan 和光纖轉換器,分隔NAS,streamer, , router和寛頻modem,本來一直都非常滿意Qobuz , Tidal 和NAS播歌的表現.
最後我作出以下的測試
1 原來兩隻Clones switch , 用齊四支SFP 插口作光纖分隔
2 一隻Clone 加一隻ER switch , 用光纖或Lan線接駁 測試
3用齊兩隻Clones switch 及ER switch,  用光纖或Lan線接駁 測試

結果是第三種光纖接駁最有音樂感,靜和最多細節和音樂最幼細,三頻亦最寛濶,非常Analog, 成功地提升音質, 很是滿足. 與大家分享一下自己的喜悅

評分

查看全部評分

早前都諗緊switch,本來見SOtM sNH-10G幾好但太貴
Uptone EtherRegen switch似乎值得一試,唔知效果差幾多?
回復

CKKeung 同埋 hols 兩位師兄試咗,UpTone Double 始終都係唔掂,結果係 SOtM Double 勝出,就算有加同無加 Cybershaft 旗艦 OP21A 嘅結果都係一樣:

https://www.whatsbestforum.com/threads/sotm-snh-10g-network-switches-x2-the-new-king-of-usb-network-gadget-setup.27758/page-12

評分

查看全部評分

回復

我沒有試過SOtM switch, 不過用EtherRegen switch配上Clones double switch  光纖確是給我有少少驚喜, 尤其它用10M 鐘輸入和GND port 後, 表現更好。
回復

回復

其實我兩部Clones Switch 也不是純光纖接駁兩邊最好聲,竟然是第一部出Lan cable去 startech converter 轉光纖頭,再去另一部Switch 的SFP 光纖頭最好聲。我Lan線全用Aim NA7。
試過兩部Clones switch 用純光纖駁上,高音開揚,低音較輕,靜,動態一般,若用一條Lan cable駁,動態大、低音勁,但不夠靜,音場通透稍弱,最後先用Lan cable再轉光纖便得到最佳音樂了。
回復

如果淨係用EtherRegen (唔用Clones switch), 效果係點?
回復

我有時間再試一試單獨一隻ER的效果吧。

評分

查看全部評分

回復

說實話,一分錢一分貨。

我用過好多 switch,最終都係用兩隻 SotM 先得!!

評分

查看全部評分

回復

說實話,一分錢一分貨。

我用過好多 switch,最終都係用兩隻 SotM 先得!!

回復

說實話,一分錢一分貨。

我用過好多 switch,最終都係用兩隻 SotM Switch sNH-10G 再配 10M 鐘先得!!用後無一朋友不驚訝!!

評分

查看全部評分

回復

我也相信史兄的說話,但兩隻SotM switch 加 10M 的價錢非同小可,大家也是量力而為。
另外,你有否用光纖接駁呢?
回復

sotm代理話廠方見議用lan cable 串聯兩隻switch,代理經測試後話效果比用光纖線好...
回復