新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: sunny14148

[喇叭] Fyne Audio 同好會

s2019s 發表於 2020-1-11 09:56
想問下 f702近前牆問題大不大? 音色是否接近天朗不是太高分析力, 聽流行曲適合嗎? ...

小弟第一次試聽是 F703,那房間不大,喇叭離前牆距離不多,估計 BASSTRAXTM 這設計,令低频幫助不少,減少喇叭贴近前牆或擺近角落而產生 Booming 問題。另外同軸點音源,加上合適 Toe in,容易掌握到理想立體感。

分析力與音色,請忘記 Txxxxx 吧。外表看上去像沒大分别的同軸單元,音效完全不一樣,在未試聽之前,是想象不到。多路分音多單元設計揚聲器去取得分析力,與二路分音天生擁有優越線性相位來取得良好分析力,聽感上更毒力萬均。
(補充:Txxxxx 不是太高分析力,估計是配搭上,試聽過 Luxman 及 Audio Note 推,分析力亦了得,後者更有強勢音樂感。)

聽流行曲適合嗎?小弟多年來喜歡 Vxxxd 品牌,聽甚麼類型音樂,容易達到八十分以上的表现,這新品牌有过之而無不及。

以上纯属個人聽感,各人囗味及要求不同,最好都是親身去聽聽為上。
回復

sunny14148 發表於 2020-1-11 14:48
小弟第一次試聽是 F703,那房間不大,喇叭離前牆距離不多,估計 BASSTRAXTM 這設計,令低频幫助不少,減 ...

回復

F703 越聼越開心
有聲有樣

評分

查看全部評分

回復

short short地 home office 蚊型房套裝

評分

查看全部評分

回復

為咗對Fyne Audio 搵套夾聲嘅機去襯佢,為咗套機搵套夾味嘅架去襯,結果總算是満意,屋企人無咋型仲話好聲又襯。

評分

查看全部評分

回復

請留意台灣youtuber 陳甯怎樣介紹Fyne 喇叭的特點,和其他品牌的分別。

Fyne Speakers

評分

查看全部評分

回復

AlexChan3@FB 發表於 2021-4-10 11:54
請留意台灣youtuber 陳甯怎樣介紹Fyne 喇叭的特點,和其他品牌的分別。

Fyne Speakers ...

回復

陳甯最新的youtube,比較B&W 和Fyne 的音質和音場。

比較B&W 同Fyne

評分

查看全部評分

回復

s2019s 發表於 2020-1-11 09:56
想問下 f702近前牆問題大不大? 音色是否接近天朗不是太高分析力, 聽流行曲適合嗎? ...

聽流行音樂一定冇問題,個同族號角設計聽喇叭或者小號saxophone 之類好正,我自己就學英國佬近嗇攞,可以參考日本金嗓子showroom用F1-12既擺法。

擺喇叭冇一定嘅準則因為我哋係放喺屋企唔係放喺試音室。

唔好一本天書睇到老,喇叭係要自己擺過試過,收貨為準。
回復

係屋企時間多左,換過啲位擺過位,完全返晒嚟,對Fyne Audio F703, 可以發揮到應該有嘅水準,
同軸號角發揮到應有波長距離。
回復

新加入,Fyne F702易推又好聲,夾Gryphon 120收貨有餘。

評分

查看全部評分

回復

F703 好正 {:7_904:}
回復

試聽過Fyne Audio真係唔錯, 因7系座地太大隻放唔落, 考慮緊F700或者F501SP, 一隻書架式但單元(可能)高級啲, 另一隻係座地, 音牆及低音可能會好啲, 請問各位同好應如何選擇?
回復

想買F1-5白色, 見網上有但阿二話冇...
回復