新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7156|回復: 19

[請教] 八十年代家庭影院畫面最好係咪膠片放映機?

當時多唔多人買得起?
以我嘅影音知識,三槍已經係八十年代最好嘅放影機...
回復

從來無用菲林做家庭影院,因為根本玩不起片源太貴,八十年代家庭影院開始時是用三管CRT投影機加台LD大影碟機,玩得高級一點就花十萬八萬買台倍線器或四倍線器配二台三管CRT投影機
回復

澳門客 發表於 2019-12-30 18:46
從來無用菲林做家庭影院,因為根本玩不起片源太貴,八十年代家庭影院開始時是用三管CRT投影機加台LD大影碟 ...

專業...
回復

澳門客 發表於 2019-12-30 18:46
從來無用菲林做家庭影院,因為根本玩不起片源太貴,八十年代家庭影院開始時是用三管CRT投影機加台LD大影碟 ...

請問三管CRT投影機英文係咩?有冇咩型號可以提供?
LD影碟同影院畫質有冇分別?
當時影院畫質同而家藍光碟畫質係咪一樣?
多謝回覆!
回復

pepsiman 發表於 2019-12-30 09:56
以我嘅影音知識,三槍已經係八十年代最好嘅放影機...

當時係咪仲係單聲道音效?大陸果陣只得領導先可以睇電影
回復

騎士t1984 發表於 2020-1-2 14:08
當時係咪仲係單聲道音效?大陸果陣只得領導先可以睇電影

當然唔係啦,起碼都有Dolby Stereo...
回復

CRT投影機英文叫CRT PROJECTOR,由八十至九十年各國都有很多產品,最後以SONY及比利士Barco巴可最有名,在九十年代尾至二千年頭以SONY的G90為最頂級產品,當時價錢要二十多萬一台,幾年前我還見國內有玩家在用
回復

影院聲音技術比家庭影院走早十年以上,七十年代已經有杜比立体聲,當時用是Dolby CP55,全模擬設計,可以加插,L左,C中,R右,S環繞卡做各路輸出,從電影菲林接收二軌光跡信號後經Dolby CP55變成左中右加環繞輸出,但可惜當年很多電影由於成本問題只買單聲道版本,只用C中一路輸出成單聲道
家庭影院大約在1985年美國SHURE出了第一台環繞機,全模擬設計,輸入二聲道輸出L左,C中,R右,S環繞,比日本YAMAHA早了幾年,也比美國LEXICON早,LEXICON之後才回到民用市場

評分

查看全部評分

回復

LD影碟只有425線(NTSC),525線(PAL),但525線(PAL)LD影碟不流行只有PHILIPS一家生產,一般LD影碟畫質連DVD都不及,加接倍線後相當於DVD的720P畫質,同BD藍光的1080P還有距離,更不用說4K

評分

查看全部評分

回復

澳門客 發表於 2020-1-2 22:45
CRT投影機英文叫CRT PROJECTOR,由八十至九十年各國都有很多產品,最後以SONY及比利士Barco巴可最有名,在 ...

而家SONY G90幾千蚊買唔買到?
回復

澳門客 發表於 2020-1-2 22:45
CRT投影機英文叫CRT PROJECTOR,由八十至九十年各國都有很多產品,最後以SONY及比利士Barco巴可最有名,在 ...

當年普通人收入買唔買得起G90?
回復

騎士t1984 發表於 2020-1-3 13:19
而家SONY G90幾千蚊買唔買到?

二手買到都無用啦,CRT是真空管結構,一樣有灯絲及高壓極板,而且東芝的CRT投影管早已停產,支管到期一樣無得玩
回復

騎士t1984 發表於 2020-1-3 13:24
當年普通人收入買唔買得起G90?

九七到二千年左右,二三十萬器材在香港話貴唔貴,話平唔平,好多人都買得起
回復

澳門客 發表於 2020-1-3 19:37
九七到二千年左右,二三十萬器材在香港話貴唔貴,話平唔平,好多人都買得起 ...

呢部係唔係單槍投影機?謝謝回覆!睇黎我錯過左電影業最黃金嘅時期
回復

騎士t1984 發表於 2020-1-9 15:34
呢部係唔係單槍投影機?謝謝回覆!睇黎我錯過左電影業最黃金嘅時期

唔係,看片盤大小呢部係16MM十六米厘菲林放映機,當年還有更細一半的8MM八米厘放映機(多數用做黃色片,所以叫小電影),但這些多數是無聲的記錄片,真正電影院用的至少是35MM有光紋聲跡信號菲林,部分甚至用70MM闊幕菲林片

評分

查看全部評分

回復

澳門客 發表於 2020-1-10 07:33
唔係,看片盤大小呢部係16MM十六米厘菲林放映機,當年還有更細一半的8MM八米厘放映機(多數用做黃色片, ...

回復

澳門客 發表於 2020-1-10 07:33
唔係,看片盤大小呢部係16MM十六米厘菲林放映機,當年還有更細一半的8MM八米厘放映機(多數用做黃色片, ...

請問用audio quest rocket 11呢條喇叭線可唔可以駁RP600M,yamaha RX V485?
thanks!
回復

騎士t1984 發表於 2020-1-14 14:18
請問用audio quest rocket 11呢條喇叭線可唔可以駁RP600M,yamaha RX V485?
thanks!

RP600M要用叉接口,RX V485是散線口,但中間個孔能否用蕉接就要試試才知,audio quest rocket 11線有蕉口或叉口選擇,買時選好就成
回復

澳門客 發表於 2020-1-14 22:49
RP600M要用叉接口,RX V485是散線口,但中間個孔能否用蕉接就要試試才知,audio quest rocket 11線有蕉口 ...

散線口嘅av amp係咪入門av amp?想玩2.0應該買邊隻有叉口嘅av amp?未來想加添RP-504C(150W/600W),唔該晒
回復