新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10409|回復: 45

[喇叭] 求kef r11意見

小弟最近身痕,心怡緊對kef r11 。有聽過B&W 80X (∼6萬幾),不過可能佢用貴風推,啲聲好似硬左啲,R11就鬆容好多,比較有感情,不過偏薄。用緊Audio Research Gsi75 合并機。諗住用啲厚潤啲嘅線配搭。主要聽流行曲,男聲,少少古典。希望各位師兄比啲意見,買r11會否後悔,100k內還有什麼選擇,或線材推介。

香港代理賣緊清貨廣告的verity Finn啱唔啱? Verity喎,同kef唔同班。
回復

感謝Ching回覆。
另外伺服器出現問題,導致有幾個重覆帖出現,不便之處,敬請原諒。
回復

calvinsz 發表於 2019-12-31 01:31
感謝Ching回覆。
另外伺服器出現問題,導致有幾個重覆帖出現,不便之處,敬請原諒。 ...

那麼你去edit del晒內容及標題,版主見到會幫你攪啦,
版主咁勸力。
回復

r11對amp推力有要求的, 這點需要做多啲功課!
回復

sumchung 發表於 2019-12-31 01:43
r11對amp推力有要求的, 這點需要做多啲功課!

我都驚我部Amp唔夠力
回復

其實今代 R series 比過住進步不少,音樂感大幅提升
回復

如果以你要求,100k 內我推介Wilson Benesch vector
回復

上黎俱樂部聽聽兩對喇叭都係100k左右。

Wilson benesch p2. 0

Verity audio Otello

俱樂部電話65088000
回復

多謝推介,上網睇過相,呢兩對外形唔係好入到屋。而家爬緊文Spendor D9 同 ProAc D48R. 外國網站話房間細對ProAc 會唔好聲。Ching們有冇人用緊,可否比些意見。
回復

不如搵Ben sir 試埋對 Volent VL3 and VL3.5,看看啱唔啱聽。
回復

calvinsz 發表於 2020-1-5 10:48
多謝推介,上網睇過相,呢兩對外形唔係好入到屋。而家爬緊文Spendor D9 同 ProAc D48R. 外國網站話房間細對 ...

咁我明你要乜喇,要木紋色,比較方正外型,咁 R11 外型設計同埋個網都好型仔,放心去馬啦
回復

Ching講中晒
回復

其實隻 Wilson Benesch 唔係外形,應該係“體形” 問題,好似大左少少。我本來target width=220mm-300mm左右。睇spec隻p2.0 width=268, 唔知計左隻腳未呢?

仲有見到仲有隻P3.0... 多隻單元... 上網睇左大約價錢,但都係有啲囉囉攣,今次大鑊!
回復

calvinsz 發表於 2020-1-5 14:29
其實隻 Wilson Benesch 唔係外形,應該係“體形” 問題,好似大左少少。我本來target width=220mm-300mm左 ...

剛剛度左,28cm闊x47cm深,連腳
回復

回復

bigpun1975 發表於 2020-1-5 16:01
剛剛度左,28cm闊x47cm深,連腳

感謝ching回覆。咁應該炆炆地放到。
另外空間問題,喇叭要貼牆放,空間大約2.5米(L) X 1.8米(W), 這對喇叭對空間及與牆身距離要求高嗎?
回復

calvinsz 發表於 2020-1-6 22:53
另外空間問題,喇叭要貼牆放,空間大約2.5米(L) X 1.8米(W), 這對喇 ...

貼牆擺個結像會差少少,另外可以參考下Wilson Benesch Vector, 適合你空間多D
回復

回復

calvinsz 發表於 2020-1-6 22:53
另外空間問題,喇叭要貼牆放,空間大約2.5米(L) X 1.8米(W), 這對喇 ...

r11咁大對, 你唔夠空間俾佢呼吸, 又幾浪費, 其實可以退而求其次, r7可能會仲好.
不過你既然揸住10皮嘢, 可以考慮r7嘅大佬, reference 3.
回復