新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7074|回復: 11

[分享] DIY中伏零件和舖頭黑名單分享區

近期整好一對el84推挽,因為想平平地玩,牛是淘寶訂的,有好多零件也是淘寶買的。正正常常焊好就應該開聲…點聲死完4x20uf慮波電容,整燒了整流膽,後又發現電源牛高壓高出10%,高過整流膽…,結果又要訂過一對。換完牛重死…一邊正常,只是效果一般。另一邊不停燒fuse…最後發現開關制的問題⋯⋯係個制本身問題,因為已經試過新。
真係比伏舖、伏貨玩謝。

伏貨表:
中古慮波電容,又貴又易死
有燈開關制,度開關正常,應該燈部分易短路
廣州有間賣電阻店,佢啲silver mica電容一半出事。度冇事,用作慮高頻落地部機會叫。
淘寶蘭x牛,質素不太好

中古電容,即是舊電容,千萬唔好買高價果D,好多假野(國內好多套皮電容,新既都有老翻),平既就蝕曬都重有數,但我都買過唔少OK既二手電容;
有燈開關掣我都買過十幾個,圓形一個圈藍色LED燈果D,so far so good!
Silver Mica電容我都買過幾十粒(或者幾百,用左既一定有幾十),又未試過出事,不過未幫襯過你買果間;
唔好意思,蘭X牛想不到是那間,但我都買過幾十隻牛(應該過百隻,唔記得),又未試過出事,只有某120W EI膽前用牛會叫,但用環氧樹脂封左後都可接受,其他都無問題,我都幫襯過十幾間不同店。
通常我買零件一到就用數字電橋度,火牛就上電度加電橋度,一有問題唔使講野,即退!

點都好,多謝你提供的資訊,可否給多點提示蘭X?
回復

買二手電容我通常唔會買好流行果D,因為量大,奸商有利可圖,但點找到少人用又好聲既電容呢?這個要買好多試好多先會找到,又要數字電橋度,又要上機聽聲,又要對唔同電容廠既特徵有些認識,其實是不斷交學費!
回復

蘭哥變壓x⋯⋯
我今次係比較黑仔
回復

人哋都講明爛哥,你伸要去買
回復

Hifibecheap 發表於 2019-12-31 16:27
蘭哥變壓x⋯⋯
我今次係比較黑仔

話時話,咁多出名或比較有名既商家你都唔要要這間?
回復

本來有間相熟的,牛質好好,不過不停加價。只好同朋友試下其他,同時間試幾間對比。伏了也不希望其他人被伏。
回復

中古零件,即是二手又二手,仲有人信是好野!
回復

國內輸出牛,CHOKE,電源牛,推動牛,輸入牛等,如果要買規範大廠生產,推薦買天津拉菲爾,做工非常好,雖然不算是最頂級產品,但品質對得起售價
回復

Loaded都超10%先過份
回復

師兄,記得留返則負評比佢,又可警戒下其他人。
回復

淘仔多數在老虎魚買
回復