新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: alien825

[CD播放機] playblack mps8 vs esoteric k1x

Sa683s 發表於 2021-3-25 22:47
真。vhs是不會看價錢的

回復

el188 發表於 2021-4-1 11:34
PlayBack/Eso/DCS 3只牌子都用過

PB = Musical

dCS = Life
因為佢要用啲PC,IC條條都攞命

利申:dCS用家
回復

Sa683s 發表於 2021-4-12 00:28
dCS = Life
因為佢要用啲PC,IC條條都攞命

師兄有咩推介 PC 及 IC ?
回復

Cdlp 發表於 2021-4-12 17:44

好癲嗰隻

評分

查看全部評分

回復

Cdlp 發表於 2021-4-12 17:44

聞西和靈號吧

評分

查看全部評分

回復

請問K1X 有冇反相制的?
回復

音樂人 VS 機器人  
回復

rapoo 發表於 2021-7-14 02:32
音樂人 VS 機器人

二嫂係機器人??
回復

舊款Eso唔夠膽講, 但嚟到呢一代, 換咗個新解碼, 直頭係脫胎換骨.
幾日前有機會聽過N01XD, 啲分折力同音樂感, 平衡到一個完美環界.
回復

banjo 發表於 2021-9-3 14:53
舊款Eso唔夠膽講, 但嚟到呢一代, 換咗個新解碼, 直頭係脫胎換骨.
幾日前有機會聽過N01XD, 啲分折力同音樂 ...

Yes
回復

N01xd 我聽一個朋友仔講 都話好正! 我自己都會去聽下!

不過二嫂 有時會畀人話係機械人, 我覺得冇問題嘅, 每個人口味都唔同呀! 但係問題就係 每次出一部新機, 唔知點解 上一代就會變咗機械人, 代代都係咁, 次次都係咁講, 最慘佢又出得快喎, 轉頭又整個le版本, 有時發燒友真係無所適從! 我覺得週期可以 長返啲, 認真啲整一部出嚟, 好過成日轉款! 反而顏色 有多選擇 我又覺得幾好, 有黑色我覺得幾型!

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2021-9-4 10:26
N01xd 我聽一個朋友仔講 都話好正! 我自己都會去聽下!

不過二嫂 有時會畀人話係機械人, 我覺得冇問題嘅 ...

轉款太快都係問題. 好多廠家就算換左小小零件UPGRADE左, 都唔會出其他VER.

等有重大提升時, 才會出新型號.
回復

一休大師 發表於 2021-9-4 10:26

不過二嫂 有時會畀人話係機械人, 我覺得冇問題嘅 ...

Eso轉款得咁快, 可能係同解碼晶片轉得快有關, 十年內已經轉咗3款, 而DSD音樂數碼檔, 由2014年仲係主流嘅DSD64, 去到現在嘅MQA, DXD或DSD512, 甚至最高嘅DSD1024, 不過依家可以有自家嘅解碼, 產品轉款周期或者可以延長返多啲.
回復

racewong 發表於 2021-9-4 11:57
轉款太快都係問題. 好多廠家就算換左小小零件UPGRADE左, 都唔會出其他VER.

等有重大提升時, 才會出新型 ...

之前我都諗住換Eso嘅D1X嚟玩吓, 但係呢部DAC已經係2019年頭產品, 驚買咗好快又轉款, 所以都係考慮入部N-01XD玩住先.
回復

N-01XD is good.
回復

banjo 發表於 2021-9-3 14:53
幾日前有機會聽過N01XD, 啲分折力同音樂 ...

K-01X 起已經擺脫哂㗎味,亦是它令我入手的原因。之後換K-1 就更上一層樓,尤其是對應 usb input 方面的表現。

音樂表現方面與歐洲廠家相比仍是比較剌激方向,歐洲 DAC 則較為淡定,我同時也用 Tidal DAC, 可隨時AB比較,亦有同場比較Totaldac DAC 及 Playback Design 上代SACD 機
回復

tst123 發表於 2021-9-25 11:21
K-01X 起已經擺脫哂㗎味,亦是它令我入手的原因。之後換K-1 就更上一層樓,尤其是對應 usb input 方面的 ...

如有能力升去eso-K1X, 肯定仲正, 因裡面份DAC係自家設計, 完全搣甩舊有聲底.

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2021-9-25 19:13
如有能力升去eso-K1X, 肯定仲正, 因裡面份DAC係自家設計, 完全搣甩舊有聲底.

音技大姐好似就係用緊K1X
回復

racewong 發表於 2021-9-27 14:57
音技大姐好似就係用緊K1X

係咩, 可以叫佢講吓聽感喎.
回復

banjo 發表於 2021-9-27 19:38
係咩, 可以叫佢講吓聽感喎.

下次再邀請佢上黎做live
回復