新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: shingpus

[CAS] 請教應該買USB降噪器定係CAS MUSIC PLAYER?

要等香港啲高手為hub 做Lps
回復

fat6 發表於 2020-1-19 22:34
要等香港啲高手為hub 做Lps

沒有那麼覆雜,只係要對返個頭同入面的 pin 同 wiring 邊條對邊條。
回復

shingpus 發表於 2020-1-17 10:57
幾千蚊買到唔錯既 CAS player嗎?
見到好多不同牌子花多眼亂

有, 可以找二手linn ds, 初代入門Majik好平,
linn以前黑膠盤血統留落離 獨有絲滑高頻中頻,所謂linn 味道, 無咩數碼聲, 好多牌子都做唔到
日後還可以升級加其他 dac
回復

lag delete
回復

lag delete
回復

Holelighter 發表於 2020-1-20 21:59
有, 可以找二手linn ds, 初代入門Majik好平,
linn以前黑膠盤血統留落離 獨有絲滑高頻中頻,所謂linn  ...

我見佢無USB OUT
有無D係有既
同埋可以外置HDD播FILE 或者經網拎FILE出
回復

咁真係OUT左BUD
有無其他介紹下
回復

shingpus 發表於 2020-1-21 15:21
咁真係OUT左BUD
有無其他介紹下

所以等 Ben sir 的 HydraHub 出
回復

如果有 Dac 可以買部 Aurender 入門級 (X100L /N100H←已有內置 Harddisk 最簡單), 然後 USB out 去你個 Dac, 音色相當唔錯, 個 Apps 又超正)

https://youtu.be/YajpKbbaMKg

https://www.review33.com/news/news.php?news_id=20140905030058
回復

deleted
回復

deleted !
回復

shingpus 發表於 2020-1-21 15:20
我見佢無USB OUT
有無D係有既

usb 係好多noise
linn 算係cas 先驅,好多年前已經停產cd12 推出ds
用lan線 nas  捨近求遠咁拎歌一定有距理由

以前小弟入門係用audiolab 8200cd usb in,雖然已經係非同步,但一對比真係嘈好多,過時仲要用左雙頭龍usb線 sinal ,供電分開,中間加尿袋電池比電,都只係好少少
回復

shingpus 發表於 2020-1-17 09:22
感謝各位師兄指教
幾多錢既PLAYER性價比最好?

師兄,
通常用你列出的 streamer 插 HDD 播歌,都不是長遠玩法,因其 CPU 效能有限。
你用 HTPC 裝 MinimServer or Roon server, 然後 network stream 去 sms-200 streamer,然後 USB 接去 DAC。咁樣效果不錯,我以前都用過。
另外你玩得那級數的 DAC + active speaker,那你有沒有前級?
你套機睇落似介乎 pure computer base,同高檔 active speaker 之間…
回復

paulkwan 發表於 2020-1-22 09:15
師兄,
通常用你列出的 streamer 插 HDD 播歌,都不是長遠玩法,因其 CPU 效能有限。
你用 HTPC 裝 Minim ...

未有前級, 喇叭較細增益聽著先, 但係都知咁樣會影響到個喇叭發揮
可能買前級先會好D?
回復

MingSir 發表於 2020-1-21 18:13
如果有 Dac 可以買部 Aurender 入門級 (X100L /N100H←已有內置 Harddisk 最簡單), 然後 USB out 去你個 Da ...

D隻都OUTOUT地BUD, 但都會考慮 謝謝介紹
回復

shingpus 發表於 2020-1-21 15:20
我見佢無USB OUT
有無D係有既

http://www.pnaudio.cn/nbridge.html

不經意地在網上留意到有以上國產network player,唔知有無師兄玩過。
光隔、電池供電、飛秒時鐘.... USB out版收你9千幾,如果plus版 (usb、spdif、AES、IIS)好似要去到萬五。

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2020-1-21 18:07
所以等 Ben sir 的 HydraHub 出

GOOGLE唔到HydraHub 資料

回復

回復

買部 Auralic G1, 再加一兩件 iFi CAS 配件, 已經好好聲
回復

icarusng07 發表於 2020-1-22 14:54
買部 Auralic G1, 再加一兩件 iFi CAS 配件, 已經好好聲

加什麼好?
同埋Auralic G1會唔會已經好勁好少NOISE 唔洗加? 請指教
回復