新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: shingpus

[CAS] 請教應該買USB降噪器定係CAS MUSIC PLAYER?

paulkwan 發表於 2020-1-22 09:15
師兄,
通常用你列出的 streamer 插 HDD 播歌,都不是長遠玩法,因其 CPU 效能有限。
你用 HTPC 裝 Minim ...

sms-200 streamer 都會認真考慮 我見佢二手同大白羊差不多價
兩者網上評價都好好
同埋又可以用WINDOWS控制播歌幾方便
回復

PhantomGTR 發表於 2020-1-22 12:28
同 Rockna DAC 同廠 https://audiobyte.net/products/hydra-hub

呢件睇落都幾靚喎!All-in-3
回復

shingpus 發表於 2020-1-22 15:19
加什麼好?
同埋Auralic G1會唔會已經好勁好少NOISE 唔洗加?  請指教

最簡單加一粒 ifi ipurifier3 連接 Auralic G1 去解碼, 已經有不錯效果

評分

查看全部評分

回復

以前我都成日想刀仔鋸大樹,英雄莫問出處,好聲就得,唔洗理黑貓定白貓。朋友個時已提我,呢魚仔點好食,點加調味料,都唔會變成石班既肉質同味道。再加調味料,咪只係食到調味料既味,離條魚既味道只會越嚟越遠。結果....... 過了這些年後,我絕對應同佢呢句話。

評分

查看全部評分

回復

請教各位,想買部dac+ streamer(本身無dac), 建議買Altair G1 嗎?
另見好多師兄買ARIES G1, 建議買部二手dac 加 G1玩嗎?
Budget 有限, 請各位幫手
回復

05506700 發表於 2020-1-22 21:57
請教各位,想買部dac+ streamer(本身無dac), 建議買Altair G1 嗎?
另見好多師兄買ARIES G1, 建議買部二手d ...

DCS Bartok
回復

05506700 發表於 2020-1-22 21:57
另見好多師兄買ARIES G1, 建議買部二手d ...

如果我係你我會直上Altair G1
差價好似一兩千蚊左右  d個價位相信搵唔到Altair G1 dac個level
回復

要睇吓你嘅需要係點,如果想要聽歌好聲啲,咁買部streamer 會易搞好多。如果係想打機聽歌好聲啲,咁就可以落個USB隔離/降噪器
回復

kelvinhin 發表於 2020-1-23 10:16
要睇吓你嘅需要係點,如果想要聽歌好聲啲,咁買部streamer 會易搞好多。如果係想打機聽歌好聲啲,咁就可以 ...

其實streamer  可唔可以經網絡 wifi/lan 將音訊由電腦去返streamer
比如我用電腦睇youtube 咁可以由streamer 出返比dac
回復

shingpus 發表於 2020-1-23 09:51
如果我係你我會直上Altair G1
差價好似一兩千蚊左右  d個價位相信搵唔到Altair G1 dac個level ...

我都係咁諗,簡簡單單就算,專心聽歌,師兄知唔知邊到買可平d? 謝謝
回復

05506700 發表於 2020-1-23 11:09
我都係咁諗,簡簡單單就算,專心聽歌,師兄知唔知邊到買可平d? 謝謝

因為我唔介意舊野 我會睇二手區, 但係唔見有人放,應該太新,
我諗只能去搵代理買吧
回復

05506700 發表於 2020-1-23 11:09

Auralic 價錢邊度買都差不多, 我部 Aries G1 就係上代理 showroom 買嘅
回復

shingpus 發表於 2020-1-23 11:20
因為我唔介意舊野 我會睇二手區, 但係唔見有人放,應該太新,
我諗只能去搵代理買吧 ...

我部 Aries G1 都係上代理 showroom 買
回復

icarusng07 發表於 2020-1-23 11:50
我部 Aries G1 都係上代理 showroom 買

想請問下買果時有無對比G1  G2?
同埋用WINDOWS電腦睇片/播youtube  可以經由NETWORK 去返G1?
回復

shingpus 發表於 2020-1-23 12:22
想請問下買果時有無對比G1  G2?
同埋用WINDOWS電腦睇片/播youtube  可以經由NETWORK 去返G1?
...

G2 好過 G1 就一定架啦, 買邊件就睇自己有幾多預算啫, 好多人預算一萬, 就去睇三萬嘅嘢, 最後一萬唔想買, 三萬又唔捨得, 咁又有咩意思呢 ?

我買 G1 係因為我同時玩緊 cd 機同黑膠, 所以費事投入太多喺串流上面.

Altair G1 有 USB 輸入, 可以接電腦播 Youtube / 睇片出聲
回復

icarusng07 發表於 2020-1-23 12:39
G2 好過 G1 就一定架啦, 買邊件就睇自己有幾多預算啫, 好多人預算一萬, 就去睇三萬嘅嘢, 最後一萬唔想買, ...

謝謝回覆
因為已有DAC如果買應該係Aries G1
見佢無USB入, 得HDD入
唔知部WINDOWS PC既所有音訊當SERVER  STEAM入去唔知得唔得
回復

shingpus 發表於 2020-1-23 12:49
謝謝回覆

我試下問問代理相熟嘅人先

評分

查看全部評分

回復

shingpus 發表於 2020-1-23 12:49
謝謝回覆

你用緊邊部 DAC ?
回復

SOULNOTE d1n
感謝師兄幫忙問
回復

shingpus 發表於 2020-1-23 15:02
SOULNOTE d1n  
感謝師兄幫忙問

代理覆左, Aries G1 唔可以串流你 Window 電腦嘅內容, 但如果你用 Mac or iPad 就可以用 Apply Air play 串流去 Aries G1 再去你部 DAC 出聲

評分

查看全部評分

回復