新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 25528|回復: 63

[解碼器] 充滿音樂感的Romania 聲音 - Rockna Wavelight DAC (FPGA 更新版)

自從聽過Rockna wavedream dac 既聲音,令我有一種一試難忘既感覺。但礙於Wavedream 既售價到今日都唔係屬於親民路線,係2018 年一直等到今日,終於係有幸係Volent Ben sir 既毒氣室,做佢第一位客人試到Wavelight DAC 既真身。

根據官網既資訊呢部Wavelight 用左Xilinx Spartan 7系列FPGA架構 同 分立R2R解碼的產品。除了解碼之外仲有一組RCA模擬輸入,可以做analogue 前級使用。對於玩analogue 既燒友,呢個功能有一定既吸引力,特別是RCA輸入,XLR輸出俾Active speaker 。

有人話呢部係Wavedream 既細佬,亦都有人話既縮水版,其實我又唔太認同,第一我覺得唔需要夾硬去同Wavedream 比,需然大家都係R2R DAC ,但係設計、定位,同埋價錢都沒可比性,Wavelight 有既Xilinx Spartan 7 而 Wavedream 又無,所以我會將Wavelight 當做次旗艦咁去睇同埋聽。

先講講佢既聲音特色,聲底非常純淨,聲音好厚潤,帶有細膩模擬感。人聲密度高,離箱感相當好,當聽人聲小品可以好舒服自然聽到泛音而帶有韻味。個感覺好似食Camembert芝士咁,味道濃郁,質感似忌廉咁軟滑仲要回味無窮。!

聽樂器鋼琴同小提琴有一種十分過癮既感覺,連手指力度,拉弦個種質感都好輕易聽到。好似有個人係你面前現場彈奏咁。

如果真係要比較,同wavedream 之間我個人聽感在於大動態既瞬變會稍為慢左D ,聲音稍為‘’立‘’ 左D 。但又唔代表做得唔好,只係因為佢同旗艦級比較。

如果係差唔多價位黎講(以VOX為例)Wavelight 整體人聲密度感非常足夠,厚潤而帶有analogue 既味道。我個人感覺VOX 屬於清甜類。

而Wavelight 佢都有自己既DSP FILTER 分別 linear, minimum phase, hybrid mode 同 NOS mode !
Linear mode 適合聽交響樂大動態,有速度,瞬變都不錯。
Minimum mode 我就覺得適合聽柔和鋼琴,小提琴等等
NOS mode 聽落好raw ,好有原汁原味feel
Hybrid mode 就明顯做左手腳,聽流行、人聲小品好有韻味 。
我自己就比較鐘意 NOS , Hybrid mode 多D

而經過一輪毒氣室既試煉,最終都忍唔住Wavelight 既味力,唯有乖乖地課金~

評分

查看全部評分

早幾小時前才問Ben sir Wavelight幾時到,點知Ching咁快手。Wavelight説是25 bit, 那現在Wavedream究竟多少bit呢?另外,那些bit有什麼實際用途呢?Vox正如Ching所説的清甜型。好滑。又升頻,又行電池。但遇Wavedream一開聲就啞火。只有説一分錢一分貨。廠家點會死錯人吖。但現在同價位相爭。真係想唔到。

回復

dekiller 發表於 2020-1-17 00:04
早幾小時前才問Ben sir Wavelight幾時到,點知Ching咁快手。Wavelight説是25 bit, 那現在Wavedream究竟多 ...

Wavedream 係26Bit
如果signature 版係27bit
可能我木耳,如果唔計設計,單靠bit 數我自己聽唔出25/26/27bit 分別有幾大
我就唔會盲目追求數字,一切聽感為實,最緊要選擇一款你自己喜愛既聲音
一味追求指標分數高又唔一定代表調音同聽感好,所以買任何產品都好,最緊要試清楚

評分

查看全部評分

回復

極地雪 發表於 2020-1-17 00:54
Wavedream 係26Bit
如果signature 版係27bit
可能我木耳,如果唔計設計,單靠bit 數我自己聽唔出25/26/ ...

多謝Ching的告知。就是知道有26-bit,又好似聽到有27-bit。弄得一頭霧水。

回復

呢個牌子一直都有興趣,只是預算問題
回復

roque 發表於 2020-1-17 12:55
呢個牌子一直都有興趣,只是預算問題

我之前一直都好想買wavedream , 但真係價錢令我卻步~
好衰唔衰,又知道佢會出wavelight ,
結果試完WAVELIGHT 都令我好滿意,
當然滿意既其中一個原因都包括BEN SIR 俾我既新年開心優惠
想要開心價記得要直接搵Ben sir 傾
回復

極地雪 發表於 2020-1-17 13:07
我之前一直都好想買wavedream , 但真係價錢令我卻步~
好衰唔衰,又知道佢會出wavelight ,
結果試完WAV ...

期待與 Wavelight DAC 同一個 series 的 Wavelight Server 到港!

因 Ben Sir 的 Taiko Audio Extreme 和 MP Server 雖然好, 但也頗貴。

Wavelight Server 看来設計造功都不錯, 也可能有 I2S output connect Wavelight DAC, 若價位相若, 應該是最佳拍檔!

images (7)~3.jpeg
wlnet2 (1)~2.jpg

回復

CKKeung 發表於 2020-1-17 14:24
期待與 Wavelight DAC 同一個 series 的 Wavelight Server 到港!

因 Ben Sir 的 Taiko Audio Extreme 和 ...

其實我估計WAVELIGHT 都可以做到 server ,因為佢有預留位置放HDD 位
自己加HDD 咁咪變左server 版,又經濟實惠
回復

Hydra hub都未有,Wavelight server睇怕要練下頸力先。唔知會唔會升頻呢?
回復

極地雪 發表於 2020-1-17 14:55
其實我估計WAVELIGHT 都可以做到 server ,因為佢有預留位置放HDD 位
自己加HDD 咁咪變左serve ...

Hi Hi 極地雪 ching ,

應該加唔到Server option 了....因為部DAC 內部已經好full了....   Wavelight DAC/ preamp 內部都用了好一部份空間... 而由於Wavelight 內部好簿.....加唔到了....  

wait for Audiobyte HydraHub (USB input reclocker/ LAN input  ) .... This Streamer with UPSAMPLIER is the one with I2S output and 硬件 FPGA DSD512x upsampling , (可以唔洗攪HQPlayer)  ,   

希望二月出到啦.  

Best,
blau
VOLENT

評分

查看全部評分

回復

blau.vol 發表於 2020-1-18 10:25

應該加唔到Server option 了....因為部DAC 內部已經好full了....   Wavelight DAC ...

你是對的,由於機箱設計薄,所以一定放唔到3.5' HDD,
但就應該可以放到 SSD ,等埋WAVELIGHT SERVER 出埋,
拆開佢睇下佢多左邊PART 將SSD connect to PCB 就知改唔改到
回復

Ben Sir 可否 PM Wavelight DAC/ preamp 價錢? Thanks.
回復

岩岩睇返官網,發現在樣野,wavelight dac 有個叫 hybrid mode ,
Ben sir 可否講解下呢個咩黎,我見佢寫住in development ,
係咪之後有新firmware 出就用到?
回復

blau.vol 發表於 2020-1-18 10:25

應該加唔到Server option 了....因為部DAC 內部已經好full了....   Wavelight DAC ...

很期待這 HydraHub
回復

我對佢都好有興趣!
回復

CKKeung 發表於 2020-1-17 14:24

因 Ben Sir 的 Taiko Audio Extreme 和 ...

呢張相應該係當時參展時既concept 機,有沒發現佢D SSD HARDDISK 全部都無駁線,
所以應該要等正式版出黎先知佢點設計
回復

Seems like the SSD had been connected, the connector already included with SATA and power like those in use in external HDD case.
回復

極地雪 發表於 2020-1-18 15:18
呢張相應該係當時參展時既concept 機,有沒發現佢D SSD HARDDISK 全部都無駁線,
所以應該要等正式版出黎 ...

Hi Hi 極地雪兄 ,

Sorry for late reply .  Wavelight Server SSD 是不用接線的....direct connect to the SATA connector on PCB.   Munich 有開聲的.  Prototype Wavelight server 在那時已經是可以用了.

Hybrid discrete Resistor dac
另外,  wavelight server 本身hardware pcb design 時,  已經係一部 hybrid DAC ,  with R2R DAC and DSD .  只是再需要做 FPGA firmware upgrade便可以了.

Best,
blau
VOLENT

評分

查看全部評分

回復

whamo 發表於 2020-1-18 14:07
我對佢都好有興趣!

Hi whamo hing ,

我都追緊貨..... .  

我都等了好耐啦......好想試下 FPGA hardware dsd conversion and DSD256x to DAC via I2S....會唔會比HQPlayer 更好 !  

Best,
blau
回復

有次旗艦? 間公司得兩部dac....
回復