新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: kinghung

[請教] 濾波拖板 Vs 隔離牛 Vs 美式拖板(無濾波) Vs 電源再生

師兄同當年小弟初接觸電處的疑問一樣
小弟幾年前寫的報告,

https://www.hiendy.com/hififorum ... hread&tid=96466

當中鏈接有三條link 好珍貴, 是一位工程師兄對幾個類別電處理分別的研究

牛是比較簡單三頻平均, 其他就要combo使用好d
回復

racewong 發表於 2020-1-20 11:56
又唔係全部都會CUT頻, 不過真係要睇部濾波/隔離牛既功力.

在俱樂部我用TELOS QRC 接駁全套NAGRA HD , 連 ...

感謝版主
回復

Holelighter 發表於 2020-1-20 22:24
師兄同當年小弟初接觸電處的疑問一樣
小弟幾年前寫的報告,

謝謝師兄,中村牛香港還有得賣嗎?
回復

天下第一刀 發表於 2020-1-20 11:42
香港沒人敢在此講真話﹗
我可以講,加任何一個零件阻隔都影響動態。直通最好。

明白,謝謝
回復

用緊中村nsit 2000 plus
比起keces同一間本地好好多

中村牛2000其實做得好仔細
細微的如碳纖腳,可以獨立關內裏4隻牛,可以關顯示燈,可以可關的濾波
大的方面可在機內調預設好的三至四個電壓

200q是一隻牛分四線輸出,2000係三隻100va 加一隻2000va,見到中村是想盡可能完美

中村牛2000的denko插,相當中性,聲音不鬆不緊,平和温潤,如果要比較hifi效果,中村不是這回事

中村的味是像山中甘泉,清透帶甜,令音樂更靜更醇,表現方法是高手,像魚生不烹煮去帶出原味

小弟將一組output用了我最愛的Audioquest edison鈹銅掛銀,聲音立刻透,亮澤,音色高貴
但這些插用多就不自然,適量就夠

多銠聲硬頻段窄,多金聲音軟,多銀薄無力
銠加光澤更鏗鏘,金減高頻刺更寬鬆,銀令頻寬廣而減壓力

評分

查看全部評分

回復

ttthhhkkk 發表於 2020-1-21 13:17

師兄形容得貼切生動
好同意

小弟插座同頭都喜歡用純銅
回復

kinghung 發表於 2020-1-21 10:19
謝謝師兄,中村牛香港還有得賣嗎?

以前解樂堂代理,現在不清楚了
可等二手

如無用plixir 都得,無中村優雅同獨特味道
但更透分析更好,入面用箭豬牛都出名靚牛
小弟 用两隻牛
數碼 同前級分開
回復

Holelighter 發表於 2020-1-21 19:50
師兄形容得貼切生動
好同意

比較清及快的線用金
厚重有力量線的用銀
想加響度用銠(人工味)或黄銅(自然味)
紅銅温和自然中性欠點延伸

平常會有以下配搭
銀+金
銠+金

牆用黄銅
牛就是紅銅

師兄用銅插有無好介紹?
現在小弟轉了furutech, wattgate, oyaide去維堡
維堡的插很靜,音質純,金屬殼,手工好好
上次同furutech fi48比換尾插,鍍銀一換上去只有兩個字大勝,更有力更透,平靚正
回復

Holelighter 發表於 2020-1-21 19:55
可等二手

之前小弟有留意p記的牛,但400w的内裹很空,好似無乜技術可言,可能是鬥純度用料經驗

小弟心裹對R core或C牛及環牛有不同的感覺

R core或C牛,延伸會順滑柔和,低至高頻的響度很平均
環牛是低頻特別有力,空氣感略缺,聽下去似乾淨,但實際上中頻上段較突出而造成的錯覺,省略了高頻的空氣感

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2020-1-20 11:56
又唔係全部都會CUT頻, 不過真係要睇部濾波/隔離牛既功力.

在俱樂部我用TELOS QRC 接駁全套NAGRA HD , 連 ...

請問AUDIENCE AR6幾錢左右?
回復

can7 發表於 2020-1-22 19:04
請問AUDIENCE AR6幾錢左右?

5萬幾啦.
回復

Thanks, 都係揾過第二隻
回復

Holelighter 發表於 2020-1-21 19:55
可等二手

明白,謝謝你
回復

版主用嘅係頂級AR6,應該屬高级濾波拖板。廠家還有平宜些的AR6型號, 佢地仲有2插和12插,唔知代理有冇呢?
我用緊就係平D果個AR6型號了,前面接一隻800w隔離牛。聲音特點係好順好干淨,可以好爆但唔野蠻暴力
回復

PhantomGTR 發表於 2020-1-18 09:20
威馬隔離平衡牛,拖一條 Oyaide MTB6 拖板。
Power amp直插牆蘇。

我最初都以為power amp -定直插牆蘇最好,試都冇試過插牛或其它! 但原來好多嘢要試過至知, 大power amp 插番啱負苛的隔離牛跟本係脫胎換骨!再不能接受直插牆了!
回復

kinghung 發表於 2020-1-20 11:26
想請教,用於擴音機上, 用濾波/隔離牛(平衡式)一定會cut動態?
SINE/Lightspeed 個類又完全唔明個原理, 不敢 ...

有冇我唔肯定!但我完全聽唔出有cut頻, 即使用在power amp 都唔覺!反而整體出來效果比直插好太多! 會否cut頻好有機會是牛的質數問題!
回復

ttthhhkkk 發表於 2020-1-21 13:17

中村的確係好聲!我也在用,但我唔會將佢放到最尾,機插入中村取電開聲!當你明白佢個voltage輸出多少會因你插邊部機?是否standby?定開機而有所变化,你便不會放他到最後了!我是再將再生電插在中村,機插再生電才保持不變的voltage!

評分

查看全部評分

回復

power amp 駁 stromtank 電池仲好聲
回復

koalakoala 發表於 2020-1-23 16:43
power amp 駁 stromtank 電池仲好聲

我信會!但巧很貴!要用在我對mono,恐怕要stromtank 旗艦x 2 先夠用

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2020-1-23 16:33
中村的確係好聲!我也在用,但我唔會將佢放到最尾,機插入中村取電開聲!當你明白佢個voltage輸出多少會因 ...

May I know which 再生電 you use?
Thanks.
回復