新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8783|回復: 52

[請教] 請問八十年代HI-END音響同而家嘅音響有咩分別?

IMG_5149.png IMG_5150.png
八十年代即係七幾年。還未有HI-END這個專門細分。音源以黑膠為主。好多名廠才剛剛起步。
回復

點會無
七十年代中以後,有Technics, Sony,Onkyo M510, Mark,Marantz,Accuphase,很多膽機等等都有自己的出色旗艦。
只是沒有用上hi end這個名詞。

現時的牌子數量,比起當年少了很多。
回復

樓主貼出那些套裝機,跟本不入hifi層面,只是有聲/鬥大聲的器材。那些年最入門的是山水/先鋒套裝機,七十年代初期,最平都要$1000多,可以分期付款。
回復

樓主貼的是1980年代中後期的套裝機,成萬銀,是正常人兩個月人工。
1970年代初,$1000大概是正常人三個月人工,大把人住徙置區的年代,音響絕對是高級享受。有錢都買彩色電視機先,再有閒錢才考慮音響。當時一層新市鎮細樓大概$3萬,$1000好大錢了。
回復

分別梗係大啦, 無論外型, 音質同用料, 都有好大差別.
回復

睇倒樓主呢個post,自覺自己有幸經歷過同感覺好懷念,其實並不是咁昂貴嘅。
回復

八十年代未有高清,噪音是必然,主要追求立體聲分隔度及音樂惑,到八十年代尾CD的出現就開始了HiFi的突破
回復

First consumer CD player was introduced in 1982
Sony first CD 1982.jpg
回復

八十年代HI-END音響﹐音源系黑膠﹑二氧化鉻磁帶﹑FM收音頭﹐以山水﹑先鋒﹑馬蘭士等為代表的HIEND膽機播放黑膠﹑二氧化鉻磁帶﹐針的落地聲都聽到﹐跟近90年代後的數碼HI-END音響比較﹐喇叭好象沒有進步,僅系音源上的分別﹐
聽感那個更HIEND ?

評分

查看全部評分

回復

dekiller 發表於 2020-1-19 20:18
八十年代即係七幾年。還未有HI-END這個專門細分。音源以黑膠為主。好多名廠才剛剛起步。 ...

八十年代應該是198X年,廿一世紀才是20XX年。
回復

天下第一刀 發表於 2020-1-21 05:10
八十年代HI-END音響﹐音源系黑膠﹑二氧化鉻磁帶﹑FM收音頭﹐以山水﹑先鋒﹑馬蘭士等為代表的HIEND膽機播放 ...

那年代錄音帶已經有鐵帶同金屬帶,鉻帶好傷磁頭的,又比金屬帶平很多。
80年代日本廠基本上不出膽機,又Hi-end幾時輪到你講的三間廠?
資料錯誤,扣分!
回復

80年代我很窮,Hi-end只有聽說的份兒;到現在雖然好了一點點,但Hi-end一樣玩唔起!
回復

el188 發表於 2020-1-21 00:18
八十年代未有高清,噪音是必然,主要追求立體聲分隔度及音樂惑,到八十年代尾CD的出現就開始了HiFi的突破 ...

講開噪音,特別是碟面噪音,唔知點解在家中聽LP幾時都聽得好清楚,但當年(1985年)同一張黑膠在黑膠店聽,碟面噪聲真係唔多覺,原因有二:1.那店對喇叭放到好高,接近天花;2.街鋪的噪聲本來就好大,大過碟面噪聲。當年我就買過張黑膠發覺碟面有噪聲去換,但在鋪聽不到問題,好在講多幾講老細都幫我換。

評分

查看全部評分

回復

banny_seng 發表於 2020-1-21 09:33
八十年代應該是198X年,廿一世紀才是20XX年。

198X年應該是叫90年代。唔信問下中文老師。正如你知道現在是21世紀,而非20世紀。

回復

1990年我係泰林聽對801Matrix 令我非常感動,到2019年我聽800D3同樣感動, 但價格相差了5倍左右
回復

dekiller 發表於 2020-1-21 10:12
198X年應該是叫90年代。唔信問下中文老師。正如你知道現在是21世紀,而非20世紀。

...

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 1%E5%B9%B4%E4%BB%A3

回復

dekiller 發表於 2020-1-21 10:12

...

你個中文老師有些問題,我個中文老師在小學就教我七十年代是197X年,我還記得。

評分

查看全部評分

回復

80年代是198x年……20世紀卻是19xx年

當時叫萬元级,賣萬多的器材大概等如今天的十數萬
回復

kinghung 發表於 2020-1-21 10:24
1990年我係泰林聽對801Matrix 令我非常感動,到2019年我聽800D3同樣感動, 但價格相差了5倍左右 ...

我早你兩三年在同一地方聽801S2,一樣是一聽難忘!
回復