新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 騎士t1984

[請教] 請問八十年代HI-END音響同而家嘅音響有咩分別?

七仔 發表於 2020-1-20 11:58
樓主貼的是1980年代中後期的套裝機,成萬銀,是正常人兩個月人工。
1970年代初,$1000大概是正常人三個月人 ...

以前先鋒你的60天分期付款嘛,還有山水都有。
回復

天下第一刀 發表於 2020-1-21 05:10
八十年代HI-END音響﹐音源系黑膠﹑二氧化鉻磁帶﹑FM收音頭﹐以山水﹑先鋒﹑馬蘭士等為代表的HIEND膽機播放 ...

八十年代,喇叭多的是,天朗西敏寺,KEF,B&W801大肥婆唔算hi end?雷明當年用Mark 一對mono 100W class A推。
回復

banny_seng 發表於 2020-1-21 09:39
那年代錄音帶已經有鐵帶同金屬帶,鉻帶好傷磁頭的,又比金屬帶平很多。
80年代日本廠基本上不出膽機,又H ...

7x年代,當年日本機橫行香港,大多數人買日本機,Technic,JVC,金嗓子陳列室都在中環,午飯時間都有很多人上去Technic,JVC聽示範,還有AR。當年中環只得謀得利在於仁行。膽機是美國機多,石機有Harman kardon。70年代都有很多美國喇叭,如fairfax,KHL等現今已結業。

八十年代很多膽機在中環賣,只是你不知,牌子我已唔記得,中環有很多音響代理的。
回復

hksarac 發表於 2020-1-21 12:02
7x年代,當年日本機橫行香港,大多數人買日本機,Technic,JVC,金嗓子陳列室都在中環,午飯時間都有很多 ...

80年代膽機最多就是Audio Research同CJ,揸的士都有人玩,港產土炮就在85年左右開始出現,也流行過一輪。
如果想找Hi-end野,走一轉海運大廈與海洋中心就有好多,我買唔起都久不久去望下流下口水!
現在的確沒有當年那麼熱鬧。
回復

八十年代同朋友去得最多的就係大昌行showroom,阿二電器,明发行,大象行,旺角音嚮同通利琴行。香港有賣的HIEND牌子都能睇到一半了,可是聽的就一半的一半都冇。我宜家就經常上 audio-heritage.jp 去怀念 those were the days
回復

wkw 發表於 2020-1-21 15:32
八十年代同朋友去得最多的就係大昌行showroom,阿二電器,明发行,大象行,旺角音嚮同通利琴行。香港有賣的 ...

大昌在中環地庫那個show room我也喜歡去,金嗓子加Tannoy,睇樣都開心!
回復

天下第一刀 發表於 2020-1-21 05:10
八十年代HI-END音響﹐音源系黑膠﹑二氧化鉻磁帶﹑FM收音頭﹐以山水﹑先鋒﹑馬蘭士等為代表的HIEND膽機播放 ...

當時係 Hi-Fi 唔係叫 Hi-End。又錯,要扣分。
回復

hksarac 發表於 2020-1-21 11:43
以前先鋒你的60天分期付款嘛,還有山水都有。

山水音響,帶你遊山玩水
回復

frankyching 發表於 2020-1-21 15:36

當時係無hi end這詞的,只叫hifi
回復

banny_seng 發表於 2020-1-21 11:25
我早你兩三年在同一地方聽801S2,一樣是一聽難忘!

師兄,801 Matrix 係第一代8系,當時未有S2, 是否記錯?
回復

hksarac 發表於 2020-1-21 15:49
當時係無hi end這詞的,只叫hifi

所以要扣分
回復

JBL 4343 / 4345……旺角某唱片舖仲有一對……

日本發燒友就要4350...
回復

kinghung 發表於 2020-1-21 15:50
師兄,801 Matrix 係第一代8系,當時未有S2, 是否記錯?

我當時聽是這對:
https://www.theabsolutesound.com ... ns-801-loudspeaker/
應該是第一代,記錯,Thx。
這對應該未有Matrix

回復

先期定义与世纪划分方法相同,即每个世纪每十年为一段,第几个十年即为第几个十年代,首年为年代之首。此种并无一十年代和十十年代,而以世纪初和世纪末表示,比如1901~1910是20世纪初,1911~1920年是20世纪20年代,1981~1990是20世纪90年代,1991~2000是20世纪末。此种定义在近十几年因不便捷很少应用,而采用容易理解美式的80s,90s这种方式,即将1980~1989定为80年代,1990~1999定为90年代。

貪方便就是原因。但19XX年叫廿十世紀,可不是19世紀。兩個標准同時使用於理不合。不為曆史界所接納。因此,這詞已不再使用。直接用70後,80後之類。
回復

frankyching 發表於 2020-1-21 15:36

扣分?包大人話米住!  呢個詞好似係TAS首先用俾音響上的,呢本野發行于70年代中,講唔定80年代已經有前輩知道hiend了,只係我地唔識呢?官人要查清楚啊
回復

dekiller 發表於 2020-1-21 18:59
先期定义与世纪划分方法相同,即每个世纪每十年为一段,第几个十年即为第几个十年代,首年为年代之首。此 ...

無所謂啦,誰對誰錯也好,影響不大。
不過文字同語言都是約定續成,最重要是有共識,否則雞同鴨講;如果真是全人類都錯了,我們只有跟錯。
回復

banny_seng 發表於 2020-1-21 19:25
無所謂啦,誰對誰錯也好,影響不大。
不過文字同語言都是約定續成,最重要是有共識,否則雞同鴨講;如果 ...

明白。這是社會的錯。當年香港還有七十年代,八十年代等雜誌。
回復

dekiller 發表於 2020-1-21 19:46
明白。這是社會的錯。當年香港還有七十年代,八十年代等雜誌。

我只識睇音響雜誌,還記得鍾泳麟主編的音響世界嗎?跟住音響技術… 再之後才有發燒音響、HiFi Review。
回復

wkw 發表於 2020-1-21 19:07
扣分?包大人話米住!  呢個詞好似係TAS首先用俾音響上的,呢本野發行于70年代中,講唔定80年代已經有前 ...

前科不好,所以先斬後奏!
回復

wkw 發表於 2020-1-21 19:07
扣分?包大人話米住!  呢個詞好似係TAS首先用俾音響上的,呢本野發行于70年代中,講唔定80年代已經有前 ...

老實講,我記憶上八十年代後期真係聽過Hi-end這字,還記得發燒音響早期都寫過"Hi-end but never end!"
回復