新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14071|回復: 21

[解碼器] 一清早開箱 (Rockna WaveDream Dac)

年初一.....大清早便起來set機,好彩之前換了音響架,編排較容易,搞咗兩個多小時終於搞掂。因為唔係新的型號,只影了數張簡單開箱和各位Ching分享一下。今次換Dac是因為想換掉用了九年的舊Dac, 不竟Dac在這些年間進步太多了。。。。本來想換最新出的內地品牌新頂級,但去到試聽。。覺得機是好的,但口味不適合自己需要,再四圍搵,最終去到Ben Sir處試,其實一早知自己喜觀Rockna聲底,見有部新出又平一半的,便去試下,但聲底原來也有分別,不是好與壞之分,是喜歡與否之分,即使同場Ben Sir比咗部Total Dac來試,但始終較喜愛WaveDream的韻味。。。音樂真是很主觀的,所以一定要去試真。。。。而現在最主要是大火煲練,希望快D煲好。。。因為之後又要儲錢等新出的Music Server了。。。。

搞咗兩個多鐘。。終於搞掂

搞咗兩個多鐘。。終於搞掂

評分

查看全部評分

恭喜晒師兄!今日你一定有排試,如果可以,WaveDream 面唔好放嘢。佢對震動十分 sensitive,有需要時可以墊 D 碳纖磚或彈弓腳。
回復

PhantomGTR 發表於 2020-1-25 09:59
恭喜晒師兄!今日你一定有排試,如果可以,WaveDream 面唔好放嘢。佢對震動十分 sensitive,有需要時可以墊 ...

謝謝Ching指教,因為地方限制,可能會用其它墊材吧!
回復

chakat 發表於 2020-1-25 10:26
謝謝Ching指教,因為地方限制,可能會用其它墊材吧!

條條大路通羅馬,你慢慢馴服下佢先啦。
回復

恭喜師兄大年初一有新玩具玩,恭喜恭喜
回復

Rockna好聲。唔使攪咁多嘢都不影響。正所謂靚女唔上粧。
回復

dekiller 發表於 2020-1-25 15:55
Rockna好聲。唔使攪咁多嘢都不影響。正所謂靚女唔上粧。

呢句真,乜 USB accessories 都唔可以用返。
回復

其實,用了 WaveDream 差不多兩年,我真係好希望佢有個轉 Phase 的獨立制,同埋能夠係 Main Display 個到顯示埋現在係正/反相。
回復

PhantomGTR 發表於 2020-1-25 18:07
其實,用了 WaveDream 差不多兩年,我真係好希望佢有個轉 Phase 的獨立制,同埋能夠係 Main Display 個到顯 ...

咁要大打三百大板。唔知有冇BNC輸入呢?
回復

dekiller 發表於 2020-1-25 18:31
咁要大打三百大板。唔知有冇BNC輸入呢?

有個同RCA同軸 input as S/PDIF input.
回復

PhantomGTR 發表於 2020-1-25 18:39
有個同RCA同軸 input as S/PDIF input.

明天會更好。可能有Waveheaven呢。

回復

恭喜ching
回復

Chakat 師兄,又過咗一日,請問你對你部新dac有乜嘢聽感呢?
回復

PhantomGTR 發表於 2020-1-26 09:47
Chakat 師兄,又過咗一日,請問你對你部新dac有乜嘢聽感呢?

你玩咗咁耐。不如你講下重好啦。

回復

dekiller 發表於 2020-1-26 10:01
你玩咗咁耐。不如你講下重好啦。

好,等樓主po 咗先。
回復

PhantomGTR 發表於 2020-1-26 09:47

Ching, 因為有很多新年聚會,每天只能清晨聽,今早起來聽時,已經聲音比昨天好了不少,可能因為我24小時用Player煲部機吧。但相距各位Ching說,要煲200小時,點都要等多十多二十日吧 不過今早拿了些人聲舊碟(SACD)對比Tidal的master file比,開始有點明白,一部好的Dac真係可以好接近一部 SACD機,可以在海洋一般大的網絡中隨心點選,那種方便,非聽CD的操作感可比,讓我有點衝動換走一直非常滿意的CDP....盡快入部同系的Music server。。。 , 不過一切也該等煲熟後,再在我的現有系統中,作不同類型重播測試,才作出結論也未遲。不如Ching分享一下使用心得,可以做福我們這些新用家啊

評分

查看全部評分

回復

chakat 發表於 2020-1-26 11:05
Ching, 因為有很多新年聚會,每天只能清晨聽,今早起來聽時,已經聲音比昨天好了不少,可能因為我24小時 ...

你更加需要聽Qobuz.

回復

chakat 發表於 2020-1-26 11:05
Ching, 因為有很多新年聚會,每天只能清晨聽,今早起來聽時,已經聲音比昨天好了不少,可能因為我24小時 ...

WaveDream 係很平衡、很中性、很穩重、很有音樂感、很有節奏感、同有很大動態的 dac,亦都對電同對震動都好敏感。佢可以幫你出到很以前出唔到既聲,做唔到既音效同音場。你對喇叭好快就要再擺過位了。Enjoy!!
回復

Wavedream 同 Weiss medea+ dcs paganini 点比呢?
回復

越來越多HIENDY網友選用Rockna
回復