新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 騎士t1984

[請教] 有咩書架喇叭最勁低頻?

dekiller 發表於 2020-1-27 03:40
我使用的小一點。

以細佬我膚淺理解,放得上 “書架” 先為之 “書架喇叭”,嚴格講,如 LS3/5 之類大小。唔係要用腳就係 “書架喇叭”。
回復

理論上B&W 800系列全部都算書架, 因為吾用 Stand 音場吾多啱。

不過擺得落 800 又吾冧檔 嘅書架真係吾多見
回復

十年前聽過對Focal Diablo Utopia打天下第一鼓,真係棍棍打心口!
回復

以下書架箱全部低音強勁﹐很多發燒人士認同
ATC SCM20PSL Pro mk2 6.5" Passive Studio Monitors

ATC SCM12i Install 6" 2-way Passive Studio Monitors

ATC SCM12 Pro 6" Passive Studio Monitors

JBL Control 30 250W 10" Indoor/Outdoor Speaker - Black
回復

frankyching 發表於 2020-1-27 22:45
以細佬我膚淺理解,放得上 “書架” 先為之 “書架喇叭”,嚴格講,如 LS3/5 之類大小。唔係要用腳就係  ...

市场上面可是这样分呢。再加小中大或巨。

回復

haha12 發表於 2020-1-27 23:11
理論上B&W 800系列全部都算書架, 因為吾用 Stand 音場吾多啱。

不過擺得落 800 又吾冧檔 嘅書架 ...

回復

dekiller 發表於 2020-1-27 03:40
我使用的小一點。

新款 Ologe Five 的低頻更易發揮
回復

dekiller 發表於 2020-1-28 08:12
市场上面可是这样分呢。再加小中大或巨。

依對M4mini唔算係書架啦!主人家中的書架根本擺唔落佢地。我係佢度試過勁爆MJ的Billie Jean,個低音我真係心口顶唔住,全身震,投降!回歸正题,我覺得ELAC書架的低音就相當強勁
回復

wkw 發表於 2020-1-28 11:05
依對M4mini唔算係書架啦!主人家中的書架根本擺唔落佢地。我係佢度試過勁爆MJ的Billie Jean,個低音我真 ...

Elac的確夠punch。我post嗰啲完全係搞下笑嗻。

回復

tst123 發表於 2020-1-28 08:50
新款 Ologe Five 的低頻更易發揮

還有幾個新款未面世呢。都係用那五寸低音。

回復

wilson benesch Discovery, dynaudio C1, Elac 都好爆得
回復

黑膠迷 發表於 2020-1-27 22:42
AR-58S/5B是AR80年代的產品,也是"書架喇叭"的一種(AR-11之後)
當年我在油麻地彌敦道的"東尼音響"聽過它.... ...

最近在二手舖聽過58b,比ar11後期,
單元condition好d
低頻比jb 潛低好多
當年紙盤技術落到近20周既書架真係神作
聽古典大棚都無問題
而家價抵到爛
我屋企如有位都想入多對喇叭交替換下玩
回復