新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17239|回復: 16

[請教] 請教機內接線分享

先行祝願各位師兄新年進步闔家安康吉祥勝意

想請教機內接線分享,發覺機內接線對聲都影響幾大 較多聽人聲與中樂… 銀線分析力低頻彈力…確唔錯…耐何人聲韻味…稍有點欠奉,有無啲接線有韻味得尼都有一定分析力…希望各位師兄能賜教

I use kimber tcss to do dc cable, which is very good highs detail, separation and correct sounding, not thin sounding
If compare to other copper, I feel it is a bit faster, focus and punch enough (I like this much more than 1mm Mundorf silver gold cable)

https://www.partsconnexion.com/kimber-hook-up-wire.html
tcss is 19awg, tcx is 15awg

I want to make a tcx dc cable but not know how to diy, sosad

評分

查看全部評分

回復

ttthhhkkk 發表於 2020-1-31 11:38
I use kimber tcss to do dc cable, which is very good highs detail, separation and correct sounding,  ...

感謝師兄分享 ,可否分享下Mundorf silver gold cable聽感

評分

查看全部評分

回復

VincentFong@FB 發表於 2020-1-30 19:44
小弟木耳,聽唔出機內接線分別,只聽得出喇叭線分別。
聽講有D銅銀混合線,不過只限於喇叭線 ...

話時以前手多多係膽整流部分加多隻供電火牛,原牛唔夠A玩5U4整流,將新舊牛先入選擇掣再去整流,當選用舊牛開聲時個人有點呆,點解把聲呆左!反覆試都係感覺呆…還原舊牛接法,一天光曬 原來係由掣去膽腳果條線,唸住機內接線無乜影響,咪求其用條線 唸返轉頭菲士條線甘短甘幼都有分別,尼條線又點會無分別
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2020-1-31 11:47
感謝師兄分享 ,可否分享下Mundorf silver gold cable聽感

in my situation, I buy from labkabel, don't know why highs is lacking, I feel more relax, a bit more mid bass.
But not as punch detail as kimber, when you change cable, I have feeling the Kimber is right choice.

For Kimber I know, it is copper, but with the highs detail over copper, but still have a touch or warm and beautiful highs, as the highs is good, the image can focus very well without too relax(lazy) feeling.

Ching, would like to ask if you can assist for making dc cable, I want try if tcx will become better or even double run tcss

If you order from that website, please let me know.

評分

查看全部評分

回復

ttthhhkkk 發表於 2020-1-31 12:29
in my situation, I buy from labkabel, don't know why highs is lacking, I feel more relax, a bit mo ...

感謝師兄分享。

Kimber有型號嗎?請問香港有無得賣?

我只係用單支線換單支線…好簡單!但影響超出我預期!

先去搵啲較好單支線(單支或多線都可以)再試試。
回復

VincentFong@FB 發表於 2020-1-31 12:52
可否畫個圖紙?文字好難理解。
就小弟見解,當一條綫太幼負擔唔到電流當然有影響,但當粗度超過可負載電 ...

後加燈絲火牛

用圖下方後加選擇掣就可以墮時轉用新感舊燈絲供電火牛

由於5U4 要5V 3A供電,舊牛唔多夠力,所以加多一個較好力火牛可以玩埋5U4整流。

最初無為意把聲呆左…源頭就係劃左螢光果22條幾寸長嘅線出事

後加燈絲火牛

後加燈絲火牛
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2020-1-31 11:47

我用它作機內訊號線,四平八穩用得安心

評分

查看全部評分

回復

kmg 發表於 2020-4-29 22:22
我用它作機內訊號線,四平八穩用得安心

多謝師兄分享 而家機內接線暫以jensen單支銀及 taralabs和諧合金8N方芯銅單支作主力 ,taralabs有點韻味而有一定分析力,打孖作紐線就低頻較多量感人聲更具韻味,但有點慢,jensen單支銀就有分析力得尼有速度…1mm與1.5mm把聲都幾唔同,盡量較通清帶點韻味…最係係膽同接線作調味道
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2020-5-1 21:25
多謝師兄分享 而家機內接線暫以jensen單支銀及 taralabs和諧合金8N方芯銅單支作主力  ...

請問taralabs hook up 線邊度入手?
回復

jeansky 發表於 2020-5-18 01:31
請問taralabs hook up 線邊度入手?

SSP 永盛

但如3條絞埋粗試印象效果就唔及2條互絞(可能我唔試點絞3條)
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2020-5-18 13:58
SSP 永盛

但如3條絞埋粗試印象效果就唔及2條互絞(可能我唔試點絞3條)

thx !!!!
佢地d定價好嚇人
回復

jeansky 發表於 2020-5-19 00:45
thx !!!!
佢地d定價好嚇人

都系嫁 但買下買下都買左10幾呎…但唸下換條唔夠1寸長好啲嘅fuse都分分鐘過仟,換菲士效果又點及換機內甘多線(我連嗽叭高音都換埋)...起初換jensen單支銀落高音…點知高頻係多左…但感情弱曬!但換方芯銅(要2條互絞)就啱口味 有分析力得尼有感情…
回復

個人建議先買1呎試接機內較敏感位置(如交連、接輸出訊號、甚至fuse接線位…甚至接嗽叭高音)

口味尼家野好個人。試試無妨先試1條單支…但一般2條互絞較啱我自己口味
回復

試過見過一部平價amp條底板至喇叭輸出座用條香雞咁幼嘅線,隨手換上一條1.5mm2 的普通缐,D立體感出晒黎,表現升幾級

評分

查看全部評分

回復

halfnew 發表於 2020-5-21 17:31
試過見過一部平價amp條底板至喇叭輸出座用條香雞咁幼嘅線,隨手換上一條1.5mm2 的普通缐,D立體感出晒黎, ...

機內輸出用條香雞線    amp 後用幾粗o既蛇都補唔返

評分

查看全部評分

回復

我用neotech 7n up occ hook up 線, 14 awg

評分

查看全部評分

回復