新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: wooban

[前級] 今次有幸一嚐 Yamaha CX-A5200, 一試難忘

Lailai 發表於 2020-1-31 09:52
小弟2080用家,第一次auto cal完乜都無set,急不及待試下聲先,真係比佢嚇親,聲薄無低頻,無包圍感
點知 ...

首先恭喜師兄加入Y記嘅大家庭...
關於Auto set up出嚟效果未如理想,尤其係超低音會減到聲壓好低,呢個係大多數日系AV Amp嘅問題,而好少會係外國機種出現,原因我認為係成本問題,如果有玩過鬼妹機嘅網友都好清楚,淨係支收音咪嘅質素同質感同日系機已經有相當差異,而鬼妹機亦會安裝其他專業房間校正系統,如Stormaudio嘅Dirac Live或Lyngdorf已取專利嘅Room Perfect,投資喺呢方面不少,測出嚟嘅表現自然會更準確,聲音表現更好,但咁唔代表唔需要人手再去微調,因呢個係牽涉到個人口味問題。至於日系機測出結果點解會書架喇叭設定為large,超低音音壓減得咁厲害呢?好大機會因為係喇叭擺放得太近牆角,喇叭低頻經牆角幾次反射之後,測音咪因質素問題而誤以為有足夠低頻,超低音亦言,所以有如此Auto Cal.結果也不出為奇。
以上只係百事仔玩機多年嘅愚見,如大家有其他意見請指正..

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2020-1-31 12:32
關於Auto set up出嚟效果未如理想,尤其係超低音會減到聲壓好 ...

不過聽人講話日系支咪巧準架wo
回復

pepsiman 發表於 2020-1-31 12:32
關於Auto set up出嚟效果未如理想,尤其係超低音會減到聲壓好 ...

多謝百事兄如此詳細解答
小弟都只係有少少疑問,討論下,對此機亦相當滿意
由於我都係環境鬥士,喇叭的確係貼牆
回復

真係希望有d家訪團實地考察一下就好了
回復

Jazzgd1 發表於 2020-1-31 13:00

我又唔係話佢唔準,不過可能會容易俾房間其他物件影響,結果差少少啫...
回復

Jazzgd1 發表於 2020-1-31 13:00

So far 用過幾隻日系牌子auto cal. 之後,度出嚟嘅數據都差不多,唯獨係SW要大啲幅度調教
回復

Lailai 發表於 2020-1-31 13:27
多謝百事兄如此詳細解答
小弟都只係有少少疑問,討論下,對此機亦相當滿意
由於我都係環境鬥士,喇叭的 ...

唔多謝,玩家庭影院除咗睇戲娛樂之外,能夠設定到適合自己嘅聽感都係另一樂趣,就好似切puzzle一樣,除咗可以掛牆裝飾,亦可以享受切嘅樂趣...
回復

Jazzgd1 發表於 2020-1-31 13:34
真係希望有d家訪團實地考察一下就好了

呢方面都有得諗喎...
回復

pepsiman 發表於 2020-1-31 14:52
呢方面都有得諗喎...

咁就好啦!
回復

Lailai 發表於 2020-1-31 09:52
小弟2080用家,第一次auto cal完乜都無set,急不及待試下聲先,真係比佢嚇親,聲薄無低頻,無包圍感
點知 ...

我部3080,當初買返嚟都有呢啲感覺。
後來換左電源線(DIY 平線),將阻抗由8Ω油改為6Ω,改善左好多。
現在用左成年,感覺越嚟越好。
回復

pepsiman 發表於 2020-1-31 14:52
呢方面都有得諗喎...

實際有D難度,除非大家都得閒同住得近
回復

wooban 發表於 2020-1-29 23:24
Surround A.I.嘅威力,在呢排新正頭煲咗幾套新戲期間,真係對佢欲罷不能

師兄,應該夠鐘轉會喇
你家聆聽距離比較窄,用咗Yamaha DSP 空間感應該會好好。

評分

查看全部評分

回復

greens 發表於 2020-1-31 22:47
師兄,應該夠鐘轉會喇
你家聆聽距離比較窄,用咗Yamaha DSP 空間感應該會好好。 ...

啱呀green 師兄,昨晚又拎畢佬隻 World War Z BD來睇,隻碟係行DTS HD,但部CX A-5200 用Surround A.I.所出到嘅表現都唔會比行Atmos差。

另外發現一點過往只以為 Surround A.I. 只針對影碟內資料來分析,但原來串流電腦File 都可以,睇番一啲舊嘅韓㗎妹MTV 都有相同分析,就連朱朱同秀文浸溫泉,同埋庭欣玩水上樂園都可以做到對白同surround 嘅效果,跟住再試埋Apple TV 電影,果然亦無問題。

Apple TV

Apple TV

步天后

步天后

日本歌姬

日本歌姬

Wonder girl

Wonder girl

畢佬

畢佬

World War Z

World War Z

評分

查看全部評分

回復

Jazzgd1 發表於 2020-1-31 22:47
實際有D難度,除非大家都得閒同住得近

呢兩樣都係其次,疫情先係最值得大家關注,俱樂部活動我都唔敢搞住...
回復

有關 Auto cal. 遇到低音音壓壓到好低嘅問題,我自己嘅解理有啲唔同。 雖然我唔清楚 Yamaha  內部嘅 auto cal. 去計算曲線加權嘅方式。 但我相信大多數用家嘅環境都會遇到聆聽點嘅駐波以及房間擴散性較差嘅問題。 因此唔少 auto cal. 嘅演算法有時都會遇到低音壓到太低多係因為聆聽點受駐波影響,最終喇叭嘅頻響曲線會因而被過度修正,大喇叭變小喇叭我自己估有可能係佢演算法發現喇叭低頻曲線難以被修正成目標曲線所以故意去限制佢嘅輸出。

另外 Yamaha 嘅 auto cal. 分兩步驟,第一道步驟用家可以喺聆聽點以外嘗試揀多少8點 (理論值係11點最好),量測點之間要完全冇關連性 (唔可以係均等距離、均等位置方向) 去做校正量測去平衡駐波嘅高/低位嘅影響,當然治本嘅方法當然要喺聆聽環境做更好嘅聲學處理。

評分

查看全部評分

回復

fishbone8822 發表於 2020-1-29 23:04
yamaha 自玩DSP起已有強烈廣空間感能力, 但聲音比較虛, 由其對比天龍用家, 是兩個極端
但隨著多代的改善, ...

去年已經跟魚骨兄介紹用緊,即使玩 7.1 包圍感遠勝 Marantz AV8801,煲練200小時後兩聲道表現亦有板有眼,絶不失禮

評分

查看全部評分

回復

del        
回復

tst123 發表於 2020-2-1 17:44
去年已經跟魚骨兄介紹用緊,即使玩 7.1 包圍感遠勝 Marantz AV8801,煲練200小時後兩聲道表現亦有板有眼 ...

的確用5200聽歌真係不失禮
由於最近換左對前置
便用多了2ch聽歌來煲喇叭
才發覺5200聽歌真係幾正
一路煲一路感受下新喇叭既改變
回復

KITCHAN 發表於 2020-2-3 12:43
的確用5200聽歌真係不失禮
由於最近換左對前置
便用多了2ch聽歌來煲喇叭

如果用平衡線由CD機入'Audio 4'嚟聽2聲道, 會仲好聲.
回復

wooban 發表於 2020-1-29 22:17
再到百事兄同Patrick 兄到訪時,先由Patrick 兄以動手設置,透過軟件 Alita 酒吧地下打鬥一段及已經睇到滾 ...

恭喜师兄加入Yamaha 门派 这两代YamahaAVM进化十分进取,特别系AI功能,既简单又实用~按一个键即可听到效果埋身狠辣左! 所以我都深受其害
回復