新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 7500martin

[電源線] 展現自我,無需浮誇 Dr. E - R-2 電源線

想搵條俾我部linn 試下
回復

racewong 發表於 2020-2-4 11:47
條DR. E要訂貨呀.

我都訂左兩條...

等你好消息 第時去具樂部試聽一下先
現在用緊佢Dr E條XLR都好滿意
回復

Willwing 發表於 2020-2-4 17:27
等你好消息 第時去具樂部試聽一下先
現在用緊佢Dr E條XLR都好滿意
...

幾千蚊一條, 試咩鬼呀,最緊要快。
回復

racewong 發表於 2020-2-4 18:23
幾千蚊一條, 試咩鬼呀,最緊要快。

咁鬼毒ga你
聯絡一下烽日雙雄排下隊先
回復

Willwing 發表於 2020-2-4 19:08
咁鬼毒ga你
聯絡一下烽日雙雄排下隊先

我信得過佢兩兄弟既調音技術. 所以...
回復

聽聞真係有排排!
回復

這幾天在煲鍊喇叭。成套Dr E, 真心了解甚麼是唯快不破!

評分

查看全部評分

回復

frankiechun 發表於 2020-2-6 21:54
聽聞真係有排排!

我都中左 ,已留希望早日收到

評分

查看全部評分

回復

Sohappy 發表於 2020-2-9 13:50
我都中左 ,已留希望早日收到

你就最醒
回復

我保證,換埋喇叭堅冇野換了。

評分

查看全部評分

回復

frankiechun 發表於 2020-2-13 09:24

出多個開箱文啦,懶鬼
回復

frankiechun 發表於 2020-2-13 09:24

全套Dr E線材加這對喇叭
有眼光
快快分享聽感
回復

bigpun1975 發表於 2020-2-13 10:13
出多個開箱文啦,懶鬼

好想寫又好怕寫!墨水唔夠呀!

評分

查看全部評分

回復

frankiechun 發表於 2020-2-13 11:39
好想寫又好怕寫!墨水唔夠呀!

簡單寫下就得架啦! 師兄聆聽範圍有幾大?
回復

DCS Rossini加埋DCS clock更上一層樓

我聽過Rossini加clock音效分別都好明顯。

回復

同vovox 比較如何? 取向大致相同?
回復

小弟亦是受益於Martin 兄的分享,買入2條Dr-E R2.

正如小弟在友台分享,音響路上跌跌撞撞,加上事忙,本打算將家當通通放售退燒…誰知巧合下,因「恤髮」而更換了整套器材…那部分就不再詳述.

年初新系統到手,四個多月,當初擬定目標依舊 --- 簡化,輕鬆的享受音樂! 是故,在現「英倫聲」系統上,儘挑保留原味的線材 (Tellurium Q Ultra black SP, Ultra Black II XLR, Ultra Silver USB, AIM NA5 and Supra cat8...)唯獨從舊系統源用的,就是2條台灣線OEM大廠的DIY 散線(曾經的老頂,現在好像是老三罷),此線也在本地火熱過好一陣子. 整體,就是斯文"淡"定!連我家雌火龍都話: 唔,係改善左,幼細左! bass有彈力!但,好無特色.這亦是我心中近月的一個屹突…係樣樣有,但,總欠點甚麼…直到拜讀Martin 這篇介紹,我心為之一動! 應該係你啦!是故厚著臉去拜訪烽日,認識了Gary(重申,多次詳談,小弟獲益良多!),然後排隊買Dr-E R2;再然後就有這篇.

台灣廠的DIY 散線,不是不好,也不是在這作否定;在那個相宜的價位,有那個靜,細緻,高分析力和"Q彈"的bass實在不可多得.所以才會有那麼多用家,那麼火!

換上Dr-E R2,我會說,變化非常微妙--- 你一定一下聽得出分別,並不是差天共地的不同!不會令你一下「好正的高音」「好正的低頻」…係立體感,係咀型出,係力水上的改變多了分肯定!呢份肯定,令高音和低頻更出(並非單純增加減少的改變)

小弟詞窮,可能令大家疑惑!讓我將我的系統表現打個擬人比喻:

原未上Dr-E R2的表現,就像一個你每天工作場所認識的老同事,每天文質彬彬,西裝革履.應對如流,非常斯文.令你舒服.但,你唔會去想像佢去赤膊衝鋒陷陣…

換上Dr-E R2,就像認識久矣,呢位文質彬彬有料的同事,過了試用期!依然應對如儀,且多了份信心肯定!而且,你還會看見斯文的佢,脫下西裝,換上遠足戶外服,多了一份活潑和精神氣!不是那種苦練所得澎湃肌肉;而是他本就能文能武,一身精悍.

他改變了?沒有!佢依然故我!只是,你更認識佢!佢更揮灑自如而矣!

推唔推介?畢竟Hifi百客遇百貨;但,我會話你知: 我好滿意,好享受!

(特此多謝近幾個月直接或間接令小弟受益的:(排名不分先後) 鎗王版主, 史的墳, Martin, "雙雄" Gary and Ray, "V八" Carl, 威馬Sir, "齒輪" Freddie, "拉乎" Derek....好多好多!)

評分

查看全部評分

回復

wesleyii 發表於 2020-4-20 13:14
小弟亦是受益於Martin 兄的分享,買入2條Dr-E R2.

正如小弟在友台分享,音響路上跌跌撞撞,加上事忙,本打算將 ...

原來我寫嘅嘢,真係有人睇㗎!

恭喜師兄找到適合的線材!!!
回復

wesleyii 發表於 2020-4-20 13:14

正如小弟在友台分享,音響路上跌跌撞撞,加上事忙,本打算將 ...

恭喜師兄輪到兩條,下次可否用女同事做比喻,男同事好難令人幻想落去
回復

fansullivan 發表於 2020-4-20 20:38
恭喜師兄輪到兩條,下次可否用女同事做比喻,男同事好難令人幻想落去  ...

用女同事,怕諗過龍左!=D
回復