新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7451|回復: 44

[黑膠系統] 黑膠盤選擇

近排家訪咗幾個損友同上過俱樂部兩次,每次都播膠我聽,俾D膠毒到體無完膚,搞到近日自己開番部Clearaudio concept頂住聽,不過已經頂唔住,依家身痕物色緊新盤,暫時有3款大約價位嘅心水,想問吓各位高手俾吓意見,或者有冇其他選擇?

SME Synergy  成套過唔使煩
SME 20/3A 連series v tonearm 應該可以有排玩?
AVID Acutus SP 連SME series v tonearm 都應該有排玩,個外型已經過咗我老闆嗰關,可惜香港冇得試...
問餅主。

回復

中咗膠毒, 會萬劫不復, 小心.
提議早戒早著.
回復

我會揀SME 20/3A 連series v tonearm
回復

Dr. Feickert Firebird 唔啱心水?

https://www.hiendy.com/hififorum ... ;highlight=Dr%2Bfei
回復

或者Nottingham annalog 吧
回復

回復

留意SME唱臂不能調教azimuth,最好避免玩常有針桿不正嘅唱頭牌子。
回復

SME Synergy套裝已包標in唱頭放大,你可以話方便咗,又可以話無得玩唱頭放大,少樣嘢玩。如果經常會身痕的話,這個未必啱。另外,Firebird或空軍X號都好盞鬼架
回復

有朋友買了Synergy,  好正.  己殺低佢套貴價CD system了. 真係唔駛煩.  據代理說Synergy 日後都可以換頭, 臂及唔用內置phono架.
回復

ConstantK 發表於 2020-2-4 11:00
SME Synergy套裝已包標in唱頭放大,你可以話方便咗,又可以話無得玩唱頭放大,少樣嘢玩。如果經常會身痕的 ...

係啦,如果入synergy我部原有phono就浪費咗,依個都係考慮之一,我爬文又睇唔到部synergy條臂線可唔可以拆出加另一組線,飛咗内置個南瓜amp多個玩法
回復

金  成套過唔使煩
SME 20/3A 連series v tonearm 應該可以有排玩?
AVID Acutus SP 連SME series v tonearm 都應該有排玩,個外型已經過咗我老闆嗰關,可惜香港冇得試...

三套我都鐘意.

SME Synergy <<-- 最穩陣最易玩出靚聲, 不過我咁PAT PAT痕, 套裝可玩性減少.
SME 20/3A 連series v tonearm <<--- 我最鐘意意依個組合.
AVID Acutus SP 連SME series v tonearm <<--- 代理應該今個月會SEND到俱樂部測試. 你可以上黎聽下先.
回復

racewong 發表於 2020-2-4 11:53
金  成套過唔使煩
AVID Acutus SP 連SME series v tonearm  ...

正喎, 部AVID如果到咗俱樂部一定要試,有機會可唔可以聽吓你部Anna Log?
回復

ConstantK 發表於 2020-2-4 11:00
SME Synergy套裝已包標in唱頭放大,你可以話方便咗,又可以話無得玩唱頭放大,少樣嘢玩。如果經常會身痕的 ...

今日爬過吓文搵空軍資料睇,部三號都好似幾好玩。
回復

zelo 發表於 2020-2-4 13:34
正喎, 部AVID如果到咗俱樂部一定要試,有機會可唔可以聽吓你部Anna Log?

Annalog 夾 nagra, 中毒機會很高
回復

bigpun1975 發表於 2020-2-4 15:12
Annalog 夾 nagra, 中毒機會很高

你想自殺的話, 就WSA我啦. 隨時歡迎
回復

zelo 發表於 2020-2-4 13:34

依家工作室入面成套NAGRA HD 夾VERITY AUDIO OTELLO

好毒喎. 你驚唔驚先?
回復

zelo 發表於 2020-2-4 11:40
係啦,如果入synergy我部原有phono就浪費咗,依個都係考慮之一,我爬文又睇唔到部synergy條臂線可唔可以拆出 ...

Synergy 內置的Nagra phono 是直接駁住條 Crystal 5 din arm cable.  若換臂, 新臂只需是 5 din 輸入便可.

回復

嚦嚦 發表於 2020-2-4 10:46
留意SME唱臂不能調教azimuth,最好避免玩常有針桿不正嘅唱頭牌子。

邊個牌子常有針桿不正既唱頭?
回復

用緊Synergy,upgrade 左去對 Crystal Future Dream Phono Cable 直插 Nagra HD Preamp。好滿意。
回復