新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: pepsiman

[家訪] AV急症室之出診報告 - 換機狂想症 Issachar 師兄

bigpun1975 發表於 2020-6-17 14:23
LFE 100, 咁100以下就係SUBWOOFER 做, 前置仲有20HZ OVERLAP

即是點,一時overlap
一時無唔見,死啦突然 我好蠢
回復

carreyjim 發表於 2020-6-17 23:25
即是點,一時overlap
一時無唔見,死啦突然 我好蠢

回復

Samson2011 發表於 2020-2-7 18:45
其實Issachar ching 有否確實考慮吓家裏的擺位?雖然 ching 是環境鬥士,但從相片看似乎有可改善的地方。這 ...

師兄, 唔好意思, 而家先見到你既回覆!
其實我七八成時間都係使用電腦, 所以擺位唔會有好大轉變, 我都明係好限制左 D 喇叭點擺...
不過我又剛剛搬左屋, 所以又上黎請教下各位師兄...

原本既擺位, 低頻表現我係覺得 OK 既, 當然我都清楚發揮唔到隻 2X12 既威力...
呢次搬屋地方大左, 我都搵東哥升級左做 EVO 4.4 同 4.CS, 原本對 D330 會用黎做 surround 或者 rear height...
點解咁奇怪係 rear height 呢? 因為我而家坐位後面係窗台, 如果擺對 D330 上去就可以當 rear height.

而我坐位同窗台有 D 空間係可以擺到隻 2X12, 所以呢次上黎就係想問下各位唔知對 sub 仔擺 sofa 後面有乜睇法同建議呢?
回復

補張圖, 唔好意思用手劃... 因為搬完屋搵唔到支 pencil 去左邊...
回復