新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8429|回復: 14

[解碼器] 銘器復活BENCHMARK DAC 1PRE

以前12000的解碼,播唔到DSD,今時今日仲用?入左佢後 我賣了CHORD 2qute !用了兩年,改了外接鐘(提升線條)改了西電接線(提升音樂感)但主體一直沒改,因為香港沒有參考例子!外國幾粒整流子加幾粒電容就收1000美金,摩機費!早幾日買了些金腳ITT整流子,於是開始測數據,40v整流用金腳!降到27v出兩組,比7818降到18v電流,7918出18v負電流,0.023A,用ITT整流,9v換了德律風根玻璃管(600v 3A)整流比7805出2.5A 5V,剛剛好!金腳ITT得1A就唔夠用!聲音方面,線條再收得好d!底音馬緊緻!有可聞提升!煲左一日,越聽越好聲!值得為老機做下手術,又可以聽一段時間!下一步改7818和7918!換分流式穩壓!訂左沒到!

評分

查看全部評分

大工程。
回復

人都顛工程
回復

是的,好似手術搭橋
回復

比較新手,第二次搭橋,又憎錯,用表測左N次!中途發現真係裝錯方向 晚上11:00開工,玩到1:30!
回復

DICK1688 發表於 2020-2-10 11:47
比較新手,第二次搭橋,又憎錯,用表測左N次!中途發現真係裝錯方向 晚上11:00開工,玩到1:30! ...

比著係我想摩機, 一定搵威馬幫手...

因為我自己都唔識...
回復

DAC通常不好摩。
回復

racewong 發表於 2020-2-10 12:25
比著係我想摩機, 一定搵威馬幫手...

因為我自己都唔識...

改U16有搵威馬請教!我是摩上癮!咩都想自己搞!U16更是搞死過兩次,好在有高手在後面提供技術支援!
回復

BENCHMARK 我用左兩年先摩!無咩二手價值先摩!摩完又真仲有可聞的改善!如果唔得隨時可復原!!過程一定有得著!今次改DAC成本超低!第一級時用左50!但效果超乎意料之外!!第二級用左100 !無第一級咁明顯!但靜了好多!

評分

查看全部評分

回復

淘的分流式穩壓今朝收到!位置不夠大!改得超粗暴!不過效果是是靜!紋波低果然影響十分大!聽晒成只三國,因為好有新鮮感!立體好多!微音和爆棚都好吸引!

評分

查看全部評分

回復

DICK1688 發表於 2020-2-10 23:54
淘的分流式穩壓今朝收到!位置不夠大!改得超粗暴!不過效果是是靜!紋波低果然影響十分大!聽晒成只三國, ...

第二級!
回復

DICK1688 發表於 2020-2-10 23:38
改U16有搵威馬請教!我是摩上癮!咩都想自己搞!U16更是搞死過兩次,好在有高手在後面提供技術支援! ...

好在你醒目, 識得搵威馬
回復

racewong 發表於 2020-2-11 12:59
好在你醒目, 識得搵威馬

搵最了解佢架人問,最安全!
回復

DICK1688 發表於 2020-2-12 16:20
搵最了解佢架人問,最安全!

當然啦.
回復

可惜BENCHMARK 香港無人改,唯有參考外國專業改機網站!改開停唔到!又去旺角入AUDIONOTE 快晴無極!好多沒有貨!入得粒,只改到數碼部分!和改條銀輸出線!例牌改前錄音,改後錄音!留下來慢慢比較!初聽低音能量感強左好多!沒有時間慢慢試!
回復