新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: faivan

[合併擴音機] Accuphase E800 開箱

banjo 發表於 2020-2-29 21:27
金仔職員個個都用AB類, 我估背後原因一定好有趣.

音響論壇 2019年5月號(368期) 入面講
回復

kinghung 發表於 2020-3-1 09:19
音響論壇 2019年5月號(368期) 入面講

another local hi fi magazine quoted this earlier as well but u never know
if E800 is a game changer as an anniversary product until audition.
回復

starhifi 發表於 2020-2-21 18:42
恭喜師兄,E800夾什麽喇叭?

verity leonare...

評分

查看全部評分

回復

kinghung 發表於 2020-2-25 17:41
E650我非常喜歡佢人聲,中音密度無敵,但因速度比較慢,低音效果與我平日聽開的分別較大,所以後來無揀到 ...

唔駛兩部聽人聲同架餐.... 一部E800攪掂哂, 你上亞二度聽吓就會明白...

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2020-2-29 09:49
可以考慮玩前後級. 效果好過合拼機.

我果日都有試差不多價位的前後組合, 真係聽得出E800好太多....

評分

查看全部評分

回復

faivan 發表於 2020-3-2 17:28
唔駛兩部聽人聲同架餐.... 一部E800攪掂哂, 你上亞二度聽吓就會明白...  ...

我都有上, 純A不合我聽開的非人聲音樂,我一試D低音野就知唔岩
回復

kinghung 發表於 2020-3-3 12:46
我都有上, 純A不合我聽開的非人聲音樂,我一試D低音野就知唔岩

所以話金仔市塲策略好聰明, 識得發展兩條主線A類同A/B類, 去滿足兩派不同發燒友嘅需要.
其實好耐之前, 呢度啲金仔大師, 已經將呢兩類嚟塲PK戰, 結論都係各有優勢, 各有擁躉.
回復

banjo 發表於 2020-3-4 19:28
所以話金仔市塲策略好聰明, 識得發展兩條主線A類同A/B類, 去滿足兩派不同發燒友嘅需要.
其實好耐之前, 呢 ...

諗返起嗰場P7100 vs A65, 真係鬥足七日七夜 , 真係堅好玩
回復

kinghung 發表於 2020-2-25 17:41
E650我非常喜歡佢人聲,中音密度無敵,但因速度比較慢,低音效果與我平日聽開的分別較大,所以後來無揀到 ...

“中音密度無敵”,師兄小弟唔明白乜叫聲音密度,唔通係聲音好緊?咁聽起來唔多舒服。我都係鐘意啲中音寬鬆。
回復

magidyna 發表於 2021-2-26 16:51
“中音密度無敵”,師兄小弟唔明白乜叫聲音密度,唔通係聲音好緊?咁聽起來唔多舒服。我都係鐘意啲中音寬 ...

密度, Density, 我覺得人聲density好高,感覺好綿綿細密
回復

magidyna 發表於 2021-2-26 16:51
“中音密度無敵”,師兄小弟唔明白乜叫聲音密度,唔通係聲音好緊?咁聽起來唔多舒服。我都係鐘意啲中音寬 ...

即係一個係虛線, 另一個係實線 咁解
回復

一休大師 發表於 2021-3-1 15:47
即係一個係虛線, 另一個係實線 咁解

都係唔多明白。看HiFi雜誌幾十年,第一次聽人講“密度”。
回復

magidyna 發表於 2021-3-2 20:43

其實hi-fi嗰啲詞語 好多時都係抽象, 都唔使太介意見嘅! 最緊要自己明就得㗎喇!

密度呢個字 喺hifi雜誌 其實唔難搵, 可能兄上工作忙碌, 唔係太留意咁解啫
Screenshot_20210302-212511_Samsung Internet.jpg
回復

faivan 發表於 2020-3-2 17:32
我果日都有試差不多價位的前後組合, 真係聽得出E800好太多....

師兄,可否告訴我哋是哪品牌的前後組合?
回復

magidyna 發表於 2021-3-2 20:43

聲音密度已經唔係好抽像既野

大地方用細既喇叭,覺得凝聚力唔夠,音色薄咪密度唔夠囉

好似窗簾,越疏越透光

回復

一休大師 發表於 2021-3-2 21:28
其實hi-fi嗰啲詞語 好多時都係抽象, 都唔使太介意見嘅! 最緊要自己明就得㗎喇!

密度呢個字 ...

密度呢個terms已經唔算好抽像

如果有a/b 比較,係一個若大既空間用兩組唔同既器材就可以聽到密度既分別

我聽過唔少喇叭,最令我覺得密度同埋前後3d最強要數係推得好既rockport喇叭

真係連貫性同埋音場都好正
回復

zenkih 發表於 2021-4-7 18:48
密度呢個terms已經唔算好抽像

如果有a/b 比較,係一個若大既空間用兩組唔同既器材就可以聽到密度既分別

師兄你嘅講法,即係我地通常講開嘅厚聲,正如小弟MSB解碼Premier換Reference類似效果。可能我地屬於老一代HiFi友啦,始終鐘意用聲音厚薄來形容。不過新一代發燒友就多啲新詞彙。
回復

路過-  唔好介意小弟搭嘴吹吓水。

聲音厚薄及密度 嘅定義 可以有 唔同理解。

例如某些傳統設計嘅燈膽機 或者 Cardas訊號線, 係可以 喺音樂裏面嘅某些頻段加浸harmonics, 使 樂章聽起來更有質感和悅耳, 但原理上未必會聽多咗音樂嘅細節。

Accuphase, .Gryphon 仍近代 Class A, 擁有足夠嘅密度去 還原聲音嘅本來面貌, 準確掌握其 微弱變化 而令分析力有所提升, 原理上可以聽多啲濕濕碎碎嘅聲音。此仍 應用 現代科技減少訊號損失與及隔離噪音手段嘅 成果。

回復

magidyna 發表於 2021-4-9 01:24
師兄你嘅講法,即係我地通常講開嘅厚聲,正如小弟MSB解碼Premier換Reference類似效果。可能我地屬於老一 ...

前輩,應該咁講,厚/薄聲係聽感上會有分別
例如女聲,厚同薄聽落去會有明顯分別
但密度就應該係結像既outline
如我上文既舉例,
好似人聲/樂器,音響既質素越好密度越高(當然空間同器材比例都會配合),音像既輪廓就越清晰

我先前用窗簾舉例

咁今次用返喇叭做例子,

一對6吋2路單元書架喇叭,同一對10吋3路既座地,大家係250尺左右既聆聽環境,所浮現既結像密度都會有差別.

所以密度係泛指結像既輪廓,希望我咁解釋你會比較了解.

當然,呢個只係一個terms,好唔好聽都要視乎整體既mix&match.
回復

能者為師,我年紀大但係算師弟。
回復