新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9919|回復: 22

[喇叭] 各位師兄 , 有冇人聲 甜味 厚潤 暖聲 熱情 喇叭介紹?

各位師兄 , 有冇人聲 甜味 厚潤 暖聲 熱情 喇叭介紹?

二路或三路中小型座地

主力室樂 , 弦樂 , JAZZ , 鋼琴

Verity Audio Otello,  Wilson Benesch Vector
回復

有, Sonus Faber Olympica 2 SE, 不過都要你合適嘅擴音機去配合.

評分

查看全部評分

回復

Big pun 師兄,系邊間代理有得試聽?
自己走去聽下先
回復

Banjo. 有糸兩個代理到聽過
小提琴及jazz 都系有感情
有一定的定位及空間感

不過線條比較幼
能量質感差小小
回復

Sorbbb 發表於 2020-2-18 09:56
Big pun 師兄,系邊間代理有得試聽?
自己走去聽下先

Otello 對DEMO放左喺HIENDY俱樂部, 你打比我預約上黎聽啦. 65088000

另外如果對WB, 你可以去添置SOUNDMASTER搵PETER試聽
回復

Jazz,钢琴等就Audiovector啦。動態Live一樣的。

回復

racewong 發表於 2020-2-18 11:32
Otello 對DEMO放左喺HIENDY俱樂部, 你打比我預約上黎聽啦. 65088000

另外如果對WB, 你可以去添置SOUNDMA ...

Otello 對DEMO 其實幾$$$ , 不過見相2只低音向後牆,有D難玩,因為我細廳, 空間有限
回復

回復

dekiller 發表於 2020-2-18 15:04
Jazz,钢琴等就Audiovector啦。動態Live一樣的。

https://youtu.be/HZROfyBTsG0
會上新和偉聽
回復

https://www.youtube.com/watch?v=d8jI-LxStqc&t=1013s
體積尤如小型座地,內有樓主所喜好嘅主力室樂 , 弦樂 , JAZZ , 鋼琴..................
缺點就係要玩全套先能夠發輝最高境界
回復

remychiu 發表於 2020-2-18 18:37
https://www.youtube.com/watch?v=d8jI-LxStqc&t=1013s
體積尤如小型座地,內有樓主所喜好嘅主力室樂 , 弦 ...

系音展聽到唔想走,系好正的一對大書架

要玩貴豐mojo s 可能要成套音響換晒先得
自問小弟的合併發揮唔到貴豐mojo s

小弟用緊electrocompaniet 合併及sacd 一套西裝
8ohm 得125W
4ohm 得 200W
播File 就再夾innuos zenith mk2

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2020-2-18 18:14
https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=118086&extra=page%3D1

你的介紹好吸引,上網硏究下先
回復

C hing Try try Sonus Faber + Dartzeel combination, Sweet dou PK =)
回復

i think 3.5 A, focus audio seem meet the taste
回復

新個對 Accordo Essence 岩晒你口味!又靚爆燈、又唔難推,音樂味十足!
回復

史的墳 發表於 2020-2-21 22:10
新個對 Accordo Essence 岩晒你口味!又靚爆燈、又唔難推,音樂味十足!   ...

有代理未呢?
回復

人聲 甜味 厚潤 暖聲 熱情 喇叭

師兄形容緊的,除了JAZZ,熱情,其餘全都是英國喇叭特性

小弟玩緊古董spendor BC1雖然CP值超高,但不是每人接受二手舊野就不推介了

要符合二路或三路中小型座地
新的A7 可以一試
classic 系列英國味更濃, 如有不一定要中小型座地, 應該仲適合

https://www.whathifi.com/spendor/a7/review
https://www.stereophile.com/content/spendor-a7-loudspeaker

回復

ballball002 發表於 2020-2-21 11:06
i think 3.5 A, focus audio seem meet the taste

我一直用緊focus audio, 已經有2對
Fs78se 服役中

太習慣它厚潤而矯美的女聲
濃感情,重質感,量感,粗缐條

所以一聽現在著重音牆及音效的喇叭
就覺得太薄及欠感覺,冇左共鳴
回復

小弟用緊,應該都啱你口味。

Tannoy Kensington GR

回復