新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15331|回復: 42

[喇叭] New speaker in my home

在這疫症時期,又不能出街,Home office 咗—段日子,無所事事,只好聽吓歌仔,RIP 吓碟啦!在偶然机会下比我發現咗 PenAudio Sinfonietta Signature, 外型好靚仔,班馬木皮, ,連家裡的話事人都話靚,再聽吓声音特性,當時播緊琴姐的'被遣忘的時光',話事人話這才是蔡琴的年記呀!我再聽聽!嗯家裡嗰对AP 聽琴姐好似後生咗几年喎 !!!(自己木耳聽覺遲純)。于是在没有太仔細去聽清楚的情侃下把它送回家,再把AP 送走了,可能因為AP在舍下也好幾年了,好点貪新忘舊,AP是時候轉吓工啦!回到家中把Swisscable reference speaker cable 接上,开机,先來 Weiss MAN301/Medea+ 出場,坐回皇帝位上.............嗯!!高頻的空氣感冇咗,高音的分折力差咗!!大鑊,搞乜呀?? 只是人声好似厚潤返啲!冇計啦!可能未煲透对Speaker 呱! 唯在煲吓等等点發展啦!!在過去—個多星期,每日不停煲8小時以上,在擺位上也作出微調,每边向中間推入3吋,離後場多2吋左右!作晩再隨意坐下聽聽隻Ingram Washington, What a different a day. 依?!好磁性,好有質感的人声,空氣感有番,好聽,吸引!再放返隻蔡琴'被遣忘的時光',成熟女人的韻味,年記相若了,再放—張Mile Davis 的爵士聽吓先,管樂的質感非常過引,唯獨鋼琴的高音質感,空氣感不及AP,再聽 Keith don't go, 掃絃的指法好像在面前撥動,好high呀!聼三國見龍御甲的决戰鳳名山,嘩!這低頻好耐無聽過啦琵琶的撥絃声好真實好清折其實鼓声同琵琶两者同時出場又要不互相影响!不容易呀,真係收貨啦!這Speaker 要再煲耐啲,表現会有進步的,總結 AP 是一对高分折力,寛舞台,3D感强,比較泠調的啦叭。Penaudio 是—对中頻比較厚声,低音非常强而有質的啦叭,舞台深度是它的强項,兩对啦叭都好易離箱,結像力强,不過大电流的後級是必需的,否則低頻会好 濛!!一直聽到零晨—点!是時候上床啦,明天要开早会!Sinfonietta Signature 要再煲耐啲再同大家分享!!!

評分

查看全部評分

...deleted
回復

嘩,你啲器材放得非常整齊
回復

依對PEN好靚聲.

夾SIMAUDIO一絶. 放心, 你無入錯貨
回復

呢對好有挑戰性
唔易玩
回復

Hungmo 發表於 2020-2-19 14:04
呢對好有挑戰性
唔易玩

How to compare with your ProAC D48? Which one is harder to play better? ProAC is also good and sweet sound speaker. I had ever been the ex-D28 ower.
回復

how much?which company as distributor?
回復

t93288 發表於 2020-2-19 14:09
How to compare with your ProAC D48? Which one is harder to play better? ProAC is also good and swe ...

I also dunno how to compare with my D48R...

I believe Sinfonietta much harder to play... the sidefire and the depth of the speaker not easy for the apartment in Hong Kong...
回復

回復

隻木色紋好靚
回復

個黑膠唱盤最好不要放在phono上面,如果冇位擺可以裝隻專放黑膠盤的Target Wall Mount。
回復

回復

嚦嚦 發表於 2020-2-19 23:13
個黑膠唱盤最好不要放在phono上面,如果冇位擺可以裝隻專放黑膠盤的Target Wall Mount。 ...

thank you... I try to adjust... cheers
回復

師兄, 目奶你下一步應該係要換hifi架了
回復

https://youtu.be/mJtfqplN3HU

Penaudio 唔錯, 聽得舒舒服服
回復

Nice setup , 請問師兄原本對 AP 係咩型號?
回復

MingSir 發表於 2020-2-21 01:57
Nice setup , 請問師兄原本對 AP 係咩型號?

It is old model Avanti V
回復

靚仔,目測如果可以再拉出半呎俾佢呼吸效果應該仲好 D。依家我擔心會有機會低頻過量。
回復

史的墳 發表於 2020-2-21 22:08
靚仔,目測如果可以再拉出半呎俾佢呼吸效果應該仲好 D。依家我擔心會有機會低頻過量。  ...

Thank you CFU advice... cheers
回復

—路覺得個 sound stage 唔夠寬,啦叭罷位拉前退後,搞極都是唔啱心水!—路煲着啦叭,—路請救各大師,又想換啦叭線!作晚同個毒友—路飲住 single malt—路聽歌仔,都係唔太满意個sound stage, 毒友見我很苦惱,就问我试吓对Sinfonietta 平行地放着,完全不要toe in. 再試吓将前级同解碼兩條电源对調,再开机試吓,好神奇喎!真係阔咗而且冇影响結像!!今晩再聽多次先!!再者!如要换SC, 有乜好介紹呢?
回復