新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16845|回復: 47

[CAS] Roon cora 問題

想問如果想玩Roon用Macbook pro i5 16gb or MacBook air i7 8gb會比較好?

買個Intel NUC 裝 Roon Rock啦 i3 8G Ram,整埋個Linear牛比佢就正啦

評分

查看全部評分

回復

Same same la.

回復

If you are planning to buy a Roon Core, get an NUC8i7BEH (or i5).

If you already have both Mac, use the i7 Mac if you plan to use DSP, or the 16GB RAM Mac if you have a large library.
回復

i7 laptop CPU 易有過熱而引致大風扇噪音,同長時間大負荷而降頻。你 Google 吓會搵到有關測試資料。跑分會快,但實際用睇你既 apps 既 loading pattern。
Air i7 vs Pro i5,個人會選擇散熱好些的機配 i5。
回復

None is good
回復

用 Mac 唔會好聲

評分

查看全部評分

回復

咁用乜野播放會好聲呢?
回復

史兄,有甚麼推薦?10K左右價格,因為買roon lifetime已經好貴唷
回復

paulkwan 發表於 2020-2-20 19:36
i7 laptop CPU 易有過熱而引致大風扇噪音,同長時間大負荷而降頻。你 Google 吓會搵到有關測試資料。跑分會 ...

Paul兄,我都想i5比較好,因為有16gb ram. 謝謝你分享過熱問題唷
回復

tswchung 發表於 2020-2-20 12:59
買個Intel NUC 裝 Roon Rock啦 i3 8G Ram,整埋個Linear牛比佢就正啦

師兄,roon rock要不要另外買?
回復

Airtight 發表於 2020-2-21 09:58

ROCK installation is free, but you still need a Roon license USD699.
回復

Airtight 發表於 2020-2-21 09:54
史兄,有甚麼推薦?10K左右價格,因為買roon lifetime已經好貴唷

簡單又好聲,又唔使煩,我會建議 Roon Nucleus / Nucleus+ with SSD
回復

adktk 發表於 2020-2-21 00:51
咁用乜野播放會好聲呢?

簡單又好聲,又唔使煩,我會建議 Roon Nucleus / Nucleus+ with SSD
回復

Airtight 發表於 2020-2-21 09:58

Roon Rock 係Free download,Roon你點都要one off US699或 USD119每年 (subscription fee) 如果長用就one off啦,想試就比一年試左先,Roon真係非常方便,絕大部份既Streamer都好挾!
i3 for foundation (files 比較少,size less than 500G)
i5 for Standard

Hope you Enjoy it!
回復

請問用NUC行 roon rock之後,一開機就淨係行roon, 唔可行window?
回復

tswchung 發表於 2020-2-23 22:53
Roon Rock 係Free download,Roon你點都要one off US699或 USD119每年 (subscription fee) 如果長用就one ...

見到你地講,就入左nuc8i7beh, 16GB ram, 512GB SSD

PS. 未完全了解rock點裝及使用方法
回復

henrylaw 發表於 2020-2-24 00:33
見到你地講,就入左nuc8i7beh, 16GB ram, 512GB SSD

PS. 未完全了解rock點裝及使用方法{:1_68 ...

好似 可以 muti-boot 選 boot roon rock 或 window OS. 等我做吓 research 先
回復

henrylaw 發表於 2020-2-24 00:25
請問用NUC行 roon rock之後,一開機就淨係行roon, 唔可行window?

Roon Rock 連 OS,本身係Linux底
回復

henrylaw 發表於 2020-2-24 00:33

PS. 未完全了解rock點裝及使用方法{:1_68 ...

稍等! 安裝方面我會建議用 256G SSD (Boot, Roon Core OS) + 2T Sata SSD (Music Files)
回復