新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9851|回復: 24

[古典音樂] Brahms 4 Symphonies

Brahms 4 Symphonies幾乎是所有指揮家必定會染指的曲目
Simon Rattle當然不會例外(例外的只有Carlos Kleiber這個怪傑)
由於好的版本實在太多,相比較下,Simon Rattle只屬平平穩穩............

評分

查看全部評分

平平穩穩已經係一個唔錯評價!

評分

查看全部評分

回復

不如講下邊個版本最正,等我等初哥學下野…
回復

Simon Rattle我覺得玩Bruckner好好多
回復

John Barbirolli /VPO  史詩式演譯氣魄過人, Kurt Sanderling/ Dresden 平實中見真章 禾稈冚珍珠。

前者最好找到 Single Layer SACD , 後者普通版都幾好聲。

較近期嘅聽過 Abbado/ Berlin Phil 亦係高水準演出。

評分

查看全部評分

回復

Kurt Sanderling / Dresden 我未聽過添!
回復

banny_seng 發表於 2020-2-23 10:45
Kurt Sanderling / Dresden 我未聽過添!

吾知 Tidal Streaming 有冇得試吓, 不過聲音約打七折 , 或者 去阿媽信訂番套都好平啫。
回復

每個人都有不同喜好,講演譯,我比較喜歡以下兩套:

評分

查看全部評分

回復

我喜歡
阿巴度80年代中的一套........
巴比羅利的一套
小澤征爾的一套
沙華列殊的一套

評分

查看全部評分

回復

個人是abbado, berglund 的fans, 不過也可以看看專業投票結果……

日本名曲名盤500最多票推介

brahms 1
1. munch
2. karajan 87
3. karajan 77

brahms 2
1. abbado
2.-3. giulini, monteux

brahms 3
1. karajan 88
2. furtwangler
3. berglund

brahms 4
1. c kleiber
2. chailly
3. furtwangler

評分

查看全部評分

回復

這套唔錯,但總覺少了點無奈,特別是第四!當年Brahms愛上了人妻應該很無奈!
回復

banny_seng 發表於 2020-2-24 20:21
這套唔錯,但總覺少了點無奈,特別是第四!當年Brahms愛上了人妻應該很無奈!  ...

Abbado 玩Brahms 係正嘅, 卻需留意吓Esoteric over-engineering 扭曲本來動態。
回復

haha12 發表於 2020-2-24 20:28
Abbado 玩Brahms 係正嘅, 卻需留意吓Esoteric over-engineering 扭曲本來動態。

我都是喜歡8樓那兩隻多D

評分

查看全部評分

回復

最緊要自己啱聽

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2020-2-22 22:11
John Barbirolli /VPO  史詩式演譯氣魄過人, Kurt Sanderling/ Dresden 平實中見真章 禾稈冚珍珠。

前者 ...

Kurt Sanderling 好野黎,另外 Eugene Jochum 都唔錯

評分

查看全部評分

回復

補John Barbirolli 套裝封面

個人首選,新錄音則選Barenbolm 和 Charilly , 可惜Kleiber 衹錄第四。
回復

DG Karajan在60年代的一套也是我的首選
當然,Karl Bohm也是我的至愛之一...........

評分

查看全部評分

回復

AlexChan3@FB 發表於 2020-2-25 22:27
補John Barbirolli 套裝封面

C Kleiber真係唔錯!

評分

查看全部評分

回復

黑膠迷 發表於 2020-2-26 05:21
DG Karajan在60年代的一套也是我的首選
當然,Karl Bohm也是我的至愛之一...........
...

這兩套我很久沒有聽過了,今晚若有時間要再聽下Karl Bohm…
回復

EMI Classics 60 -70 黃金年代仍小弟摯愛, 經常有天碟級 演出錄音俱優嘅出品。

溫馨提示可盡量找早期初版,甚至90年代台灣平價版亦好有水準, 相比之下華納Label 再版質素實在無言。  

Remastering 從來唔係簡單嘅工作, 唔識搞唔好亂搞. 搵隻頭版碟 認真地 Rip 個 copy 穩妥得多.

評分

查看全部評分

回復