新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 58838|回復: 490

[合併擴音機] 新手一問 關於合併擴音機

想買一部合併機, 睇到呢幾部都係 好厲害咁樣 見到 怪獸300 老金E800 力士文509x, 三部都未聽過, 想問問各位師兄意見 邊部好 同埋抵玩? 感謝

評分

查看全部評分

Gryphon 我用過 Diablo 120,配搭 B&W / Focal / Elac 無問題,中低飽滿密度高,音色大氣堂皇。但係搭絲膜高音 .... 我以為高音單元燒左囉。

Accuphase 我用過 E600,人聲細緻、高音瑰麗活潑、低音有一浸浸嘅暗勁。相信 E800 多左 20W & Balanced AAVA 前級,各方面表現會更好。

至於 Luxman .... 音色細緻度不及金仔、音色大氣堂皇不及 Gryphon,算係一個比較中性嘅選擇。

評分

查看全部評分

回復

icarusng07 發表於 2020-2-22 13:27
Gryphon 我用過 Diablo 120,配搭 B&W / Focal / Elac 無問題,中低飽滿密度高,音色大氣堂皇。但係搭絲膜 ...

收到! 謝謝你的分享! 好詳細好有用

評分

查看全部評分

回復

icarusng07 發表於 2020-2-22 13:27
Gryphon 我用過 Diablo 120,配搭 B&W / Focal / Elac 無問題,中低飽滿密度高,音色大氣堂皇。但係搭絲膜 ...

同意,Diablo 夾中低不太強喇叭係幾好。
金仔800我未聽過,不作評論。
Lux 509 X 中性,超級好力,推座地都冇問題
回復

師兄、你好、剛剛試過幾部合併有冇心水
回復

叫得大師又點會新手呢?

以大師頭像計, 老金 或 力士 命中率高D, 個人口味會選 後者 對各類音樂適應力較廣。
回復

Why don't try ASR E1 ????
回復

一休大師,你係新手?
回復

一休大師,你係新手!!!! 咪玩啦在你以前的討論中小弟學了不小嘢
回復

faikwan 發表於 2020-2-22 19:05
師兄、你好、剛剛試過幾部合併有冇心水

典解 你會知道嘅?

評分

查看全部評分

回復

唔係呀! 無玩一段時間, 時代轉變得好快, 好多嘢都會改變咗, 真係重新出發 學習 㗎!

評分

查看全部評分

回復

正式嚟講, 淨係聽咗Luxman 509x, 效果果然厲害, 一個中性嘅臉孔, 原汁原味甘演繹出嚟, power同控制力合拼機嚟講真係好厲害, 幾乎應該擁有嘅嘢 佢都擁有, 不過另外 更值得一讚 就係11樓 嗰個房間處理 真係好好, 處理咗聲音之餘 仍保持一個活生感, 好多時會過生或者過死, 佢就處理得啱啱好, 當然YG 功勞亦不少, 絕對係一次良好嘅試機!

評分

查看全部評分

回復

不過今日都幾搞笑, 其實前幾日 因為想聽下discovery 2, 咁就諗住上代理聽下, 點知上到去discovery2 就未能見真身, 反而就撞番個老朋友, 當然係一樣咁開心!
咁就唔諗住啦, 點知今日上去天字旦王, 竟然發現咗有對discovery2 放咗喺度, 不過因為未set機, 所以仍是冇得聽! 緣分真係整定

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-2-22 22:29
典解 你會知道嘅?

今日同你聽足半日機新手
回復

faikwan 發表於 2020-2-22 22:58
今日同你聽足半日機新手

原來係你! 多謝你陪咗我半日! 下次請返你食飯! 嘻嘻

評分

查看全部評分

回復

大師如果你喜歡AA的聲音,應該選力士比較接近,表現亦比較全面。
回復

合併呢刻我好滿意呢部
回復

歡迎大師回歸

我細細個已經睇過你的寫的hi fi文章

得益良多
回復

三部都係靚機, 各有強項, 我都好有興趣想知一休大師, 會㨂邊一部?
回復

一休大師 發表於 2020-2-22 22:31
唔係呀! 無玩一段時間, 時代轉變得好快, 好多嘢都會改變咗, 真係重新出發 學習 㗎! ...

大師似乎一休就休咗一段唔短時間。
我估計,大師應該會全部都買返屋企,逐部實試!
回復