新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12802|回復: 43

[請教] 換amp 想要意見 (在 50K左右)

最近就是很想換amp .
我主聽古典, 並不只是小提琴小品獨奏, 而是大型交響樂, 室樂, 合唱聲樂此等, 流行曲只佔很少數.   
因為聽歌的地方主要都是自己的書房, 用的喇叭也只是Tannoy Autograph mini,
地方有限之下, 我不想找佔太多地方的機.

現用的是 Rega Elicit-R. 是不錯的感覺, 換了Siltech 之後當然聲音更是上了一層
問題是不足的地方也漸漸明顯. Rega 本身的音色是耐聽, 介乎Naim 和Linn 兩者之間. 原本是打算升上去用Rega Osiris ,
聽過demo 數次, 感覺上除了密度變高之外, 大體上出入和Elicit-R不大?

原本是打算轉用Linn 的, 不過香港的分銷店留了電話之後也沒回音. 唉...
而且找了一些Linn用家聽過, Linn的amp 是細緻,  有條理...
只是感覺上沒了一點點力氣和爆發性?

在試Rega Osiris 同時, 也有意無意地試了一套Naim NAP 200 DR+ NAC202 .
Naim 聽起來是氣力夠, 有些音樂有電影感 , 爆發性不是問題
唯一圈圈點點的地方是有些地方是粗氣了少少.  

唔計Roksan , 英國的3大常見的名牌都聽過了. 好似只是差別在選回味的地方中
另外我是有聽過Luxman 的 CL-38uC + MQ 88uC ,  是好聽沒錯, 聲音是充滿了膽味,  只是我覺有點點 "舊"?
其他的日系牌子我不打算找,  日本機除luxman 之外都不是我的杯中物.

另外美系的 Krell , McIntosch 合併如何? 還有沒有其他牌子我可以去一試?

評分

查看全部評分

509x?
回復

日系牌子應該看Technics。

評分

查看全部評分

回復

Sim Audio 600i v2
回復

二手Moon700i, ASR E1 Exclusive, Vitus RI 101
回復

https://youtu.be/utJ-PTwpuYg

可以試前膽後石。片頭請跳到9分13秒播莫扎特小提琴協奏曲。
回復

有Utube 片頭把Tannoy auto mini 配ASR E1 Exclusive 或麥景圖MA 252,可一試,補低音不足。

先頭Utube片越南的demo 用意大利廠Synthesis Roma 96 型號純膽純A級每邊25w 推,但廠方沒有香港代理資料,本人估計荷蘭廠prima luna 膽合併機可以試。
回復

我覺得Linn 聽classic真係幾好! 但係如果要 大爆棚 交響樂, 將要付出沉重嘅代價, 加上空間有限, 我建議唔好太執著!

評分

查看全部評分

回復

try try BMC CS3
回復

CL-38uC + MQ 88uC既聲音唔舊呀, 只係個LOOK走復古啫.
回復

我主聽古典, 並不只是小提琴小品獨奏, 而是大型交響樂, 室樂, 合唱聲樂此等

請問樓主對喇叭係邊個牌子邊個型號?如果係大食個類,不妨考下 Class D 呢類可以大火之餘又可以大開大合既 Amp。
純屬分享,係同一對大食喇叭(Volent VL3 MKII),同一環境,部 Class D 既 NORD 同另一套同價錢的 Class AB monoblock 比較,NORD 係動態音場彈跳力現場感及能量感都有明顯優勢,係聽呢鼓聲試機碟、band、一般用真 orchestra 的流行音樂都有明顯分別,如果係你喜歡的音樂就更明顯。因為咁,所以整體的 details, layering、live 感、節奏感、音樂感都會 present 得好好多。然而,NORD 係同場時很高音部份係略少了過那 Class AB monoblock 一點,但不明顯,那家主人才分別到,小弟自己唔係好覺,只係覺得聲音上相對輕輕無咁飄逸。音色方面,當然會略有不同,但兩 set power amp 亦唔見得有明顯優劣之分。

當然,NORD 只係你 budget 一半以下,你個 budget 應該找到兩者兼備的機。Happy Hunting!!
回復

PhantomGTR 發表於 2020-2-26 12:36
請問樓主對喇叭係邊個牌子邊個型號?如果係大食個類,不妨考下 Class D 呢類可以大火之餘又可以大開大合 ...

用的喇叭是Tannoy Autograph  Mini , 之前有寫。
喇叭不大食, 只是有d性格。

當時我試linn 時播的古典是Der Rosenkavalier , elgar 和shostakovic的cello concerto
聽大提琴的聲音好似變得比我現用的還來得輕巧
感覺好似有點怪?

評分

查看全部評分

回復

kl122002 發表於 2020-2-26 13:32
用的喇叭是Tannoy Autograph  Mini , 之前有寫。
喇叭不大食, 只是有d性格。

ic, 請問師兄有沒邊隻碟有特別咁既情形呢?會唔會係播碟時未 set 好相位 (i.e. Normal / Inverted Phase)?
回復

我都有在睡房用Tannoy Autograph Mini, 曾經或正在使用中的Amp包括EKCO (KT88膽), QUAD及Onkyo。無論任何機種都受限於Autograph音盤大小,在大型交響樂及多樂器播放時分析力會削弱。

其中EKCO給我的感覺最好,AB類30W,可以考慮!
回復

PhantomGTR 發表於 2020-2-26 15:20
ic, 請問師兄有沒邊隻碟有特別咁既情形呢?會唔會係播碟時未 set 好相位 (i.e. Normal / Inverted Phase) ...

check 過, 沒這回事. 唱片有新有舊.
這蒐喇叭的低音不足是先天性, 我明白. 但現在的情況是在用Rega Elicit-R 時, 我覺有些聲音不太清, 弱音位矇了少少.
回復

kl122002 發表於 2020-2-26 18:20
check 過, 沒這回事. 唱片有新有舊.
這蒐喇叭的低音不足是先天性, 我明白. 但現在的情況是在用Rega Elic ...

明白。BTW, Class D 仲有一個好處,反應勁快,damping factor 極高。
回復

PhantomGTR 發表於 2020-2-26 19:06
明白。BTW, Class D 仲有一個好處,反應勁快,damping factor 極高。

Class D 都係我會考慮. 其實也是未來的大方向之一.
是A, AB, D, 還是膽都可以. 買機前我還是會去先試聽.
回復

不如換喇叭啦。

回復

師兄考慮吓用胆機推Tannoy Autograph mini。應有好效果。
回復

樓主換喇叭,效果可能比換擴音機嚟得更佳喎。
回復