新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6969|回復: 19

[分享] 2020 慕尼黑音響展 - 決定取消

因為新型冠狀病毒疫情散佈在歐洲有惡化趨勢,主辦單位 德國 High End Society 在 2020 年 2 月 28 日,決定 取消 2020 慕尼黑音響展

說好的 Magico 新旗艦 M9發布會都取消埋
回復

香港3月本來都有耳機展的,都暫時取消左,往年5月6月都有影音展,都好危,8月既就應該相對地安全一點
回復

八月的大展, 我並不看好。
回復

其實,音技展當年就是因疫症催生的,不支會否又因疫症而終結呢?
回復

經濟嚴重蕭條,再加疫情長期影響,好多人都失業無工開,邊有錢再玩Hifi
生意難做,個個得個睇字唔會買,好難有動力令廠商花心思心血人力物力擺展

回復

Willwing 發表於 2020-2-29 13:57
經濟嚴重蕭條,再加疫情長期影響,好多人都失業無工開,邊有錢再玩Hifi
生意難做,個個得個睇字唔 ...

但音響的價錢仍是不論經濟好壞地不斷向上調。試問過年後加了價的高低價貨品會否因應市況而減番價呢?我就認為代理可以推出一些特價的貨品救市,例如係吸引的陳列品。

以前聽聞有車行將新車說成是經理車而減價促銷,唔知係咪真。
回復

音響展好高危,取消是好的.
回復

Willwing 發表於 2020-2-29 13:57
生意難做,個個得個睇字唔 ...

我今年都打算暫停升級
回復

kinghung 發表於 2020-2-29 20:43
我今年都打算暫停升級

對le,留返個錢先算
今年好多人都無工開,黎緊唔知點,邊有心情睇展覽買新野升級
希望大家都保重身體,捱過這關,繼續享受到音樂的美
回復

ConstantK 發表於 2020-2-29 16:08
但音響的價錢仍是不論經濟好壞地不斷向上調。試問過年後加了價的高低價貨品會否因應市況而減番價呢?我就 ...

面價上調,但同樓咁可能是加折扣吧,又有見會會甚麼年度清貨,但有能力的代理和有能力的廠,都可以放慢腳步,儲彈藥,多少就是代理和廠商,一樣有互相改變,收購等等事情。

早前大陸代理金主鬼咁落本搶中港澳代理權,看來快睇有冇著泳褲的時候了。
回復

早日見個headphone代理減價可以減到63%off ,就知多有減價空間。
回復

太多東西要關心,音響市場好壞,算把啦。
回復

想當年。“經濟好唔好,睇吓大富豪”。
看今天。“經濟幾時好,問吓HIFI鋪”。

回復

t1174 發表於 2020-2-29 22:43
面價上調,但同樓咁可能是加折扣吧,又有見會會甚麼年度清貨,但有能力的代理和有能力的廠,都可以放慢腳 ...

基本上好多香港人都知上面班金主無著泳褲架啦, 係班老外廠商睇唔出啫
回復

icarusng07 發表於 2020-3-2 18:24
基本上好多香港人都知上面班金主無著泳褲架啦, 係班老外廠商睇唔出啫   ...

廠家僅看中國市場。香港誰會真正關心。以前就話從香港飛貨往北才給代理權。
回復

又一個外地音響展因新冠疫情而延期了, 可能是件好事, 要 social distancing 吖嘛 :

回復

DIO 發表於 2020-3-1 02:57
早日見個headphone代理減價可以減到63%off ,就知多有減價空間。

earphones , 水深不見底, 幾粒單元,放入個耳模入面,你可以話好多投資,好多技術,實際上有好多廠一早已開發研究, 如Westone, Shure, UE, JH Audio (其實同一創辦人,後來UE賣了,再創立JH Audio)等, 但亦可以話佢是旦放入去, 轉下位,改下導管,加個孔排氣......咁就要你兩三萬一對耳塞?

BTW, 我用緊中價耳機, AKG n5005及QDC 雙子座, 萬幾一對係我的極限了(心理上)
回復

kinghung 發表於 2020-3-10 18:11
earphones , 水深不見底, 幾粒單元,放入個耳模入面,你可以話好多投資,好多技術,實際上有好多廠一早已 ...

動鐵單元我物流朋友話名牌單元廠最貴約4百一粒,已頂籠。佢話。
回復

DIO 發表於 2020-3-18 18:15
動鐵單元我物流朋友話名牌單元廠最貴約4百一粒,已頂籠。佢話。

其實來來去去都係用婁氏動鐵單元
回復