新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8856|回復: 18

[解碼器] 兩個原本無關係的故事

都幾搞笑,我平平地入咗條Cardas插頭的AES數碼缐,正路就硬係插入DAC試下咩料,聽完,AB比較返同用開條缐有咩分別。
哎呀!點解出唔番出嚟,用多啲力…都係出唔返來,都諗過打開部DAC睇睇,最後無,結果交咗俾代理幫忙,有段時間無嘢聽了。

咁樣好頂癮架喎,就在我交部機俾代理時,都睇下有咩平DAC頂住先…

評分

查看全部評分

有部差不多半價demo機,重要係有蛋同用Burr Brown PCM 1792A,聽咗兩粒鐘,非常有音樂味,特別中頻有感情又細緻。
就係咁返屋企又有得聽了。
回復

TChan 發表於 2020-3-1 21:09
有部差不多半價demo機,重要係有蛋同用Burr Brown PCM 1792A,聽咗兩粒鐘,非常有音樂味,特別中頻有感情又 ...

咁身痕?
回復

發燒友所講,試咗甩唔返出黎
回復

TChan 發表於 2020-3-1 21:09
有部差不多半價demo機,重要係有蛋同用Burr Brown PCM 1792A,聽咗兩粒鐘,非常有音樂味,特別中頻有感情又 ...

?机  似美国A字头机
回復

法国明 發表於 2020-3-2 01:50
?机  似美国A字头机

是的。Burr/Brown PCM1792A 加蛋,唔單止非常感動到我,佢說話都好有內涵。

評分

查看全部評分

回復

Pandora聽了差不多一星期,興奮依然,今天如果要我理性地把她與我原用的DAC比較,從高頻伸展、低頻力量、聲音通透度、以至速度…等,似乎完全都給比下去。但,或者、可能就係膽嘅魔力,整體就係來得舒服、自然、柔韌,非常吸引!
唔知有冇師兄在擁有或曾經擁有過她?想請教下,換膽,又會唔會令佢昇華到另一個境界呢? 謝謝!
回復

TChan 發表於 2020-3-8 19:23
Pandora聽了差不多一星期,興奮依然,今天如果要我理性地把她與我原用的DAC比較,從高頻伸展、低頻力量、聲 ...

用咩膽先?
回復

TChan 發表於 2020-3-8 19:23
Pandora聽了差不多一星期,興奮依然,今天如果要我理性地把她與我原用的DAC比較,從高頻伸展、低頻力量、聲 ...

本來用緊咩膽?
回復

大家好!
係原裝俄羅斯膽,12AX7 x2,6DJ8 x2,左右聲道共4枝。
回復

TChan 發表於 2020-3-8 23:46
大家好!
係原裝俄羅斯膽,12AX7 x2,6DJ8 x2,左右聲道共4枝。

咁神奇,AX7+6DJ8。
回復

回復

dekiller 發表於 2020-3-9 01:46
咁神奇,AX7+6DJ8。

這個我真不懂,廠是這樣説的。
回復

momei 發表於 2020-3-9 07:37
https://forum.audiogon.com/discussions/which-dac-aesthetix-pandora-eclipse-or-bricasti-m1-se

網上有 ...

謝謝!我慢慢睇下先。
回復

momei 發表於 2020-3-9 07:37
https://forum.audiogon.com/discussions/which-dac-aesthetix-pandora-eclipse-or-bricasti-m1-se

網上有 ...

對話中提到花US$6,500升級到eclipse版,這個我暫時不會考慮,除非我把現用的DAC都賣掉。
不過,這個可能性也不是沒有!
回復

TChan 發表於 2020-3-9 08:07
這個我真不懂,廠是這樣説的。

一個6V燈絲,一個12V燈絲。有些自找麻煩的感覺。反正都是通用管子,有大量可玩。我自己喜好是找天生曲綫配對的管。不是市面上的單點配對。
回復

TI最靚嘅DAC係PCM1704(個人覺得)
回復

dekiller 發表於 2020-3-9 17:32
一個6V燈絲,一個12V燈絲。有些自找麻煩的感覺。反正都是通用管子,有大量可玩。我自己喜好是找天生曲綫 ...

哎呀!呢方面我真係完全不懂,越講越唔明
不過真係,呢啲大路膽要搵好容易。
回復

shooter 發表於 2020-3-9 21:23
TI最靚嘅DAC係PCM1704(個人覺得)

講開我記得網上有位師兄曾經分享過以下,節錄一下大家可以睇睇:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PCM1702:
20BIT晶片,是PCM1704的早期款,價格不貴,聲音比較偏向模擬味道,中音厚暖,解像力不很高,相當於24BIT的PCM1704的簡化版,輸出電流也不大,所以需要多片並聯才能出好效果,一般取2-4片並聯,大概有PCM1704的7成功力。因為1702晶片價格不貴20元左右1片,所以10年前很多中檔DAC採用。
綜合效果70分。

PCM1704:
24BIT晶片,在1794/1792沒出來前,這款是世界第一的。裏面本身就是2片23BIT晶片全平衡輸出,所以效果十分強悍。比如麥景圖MX-5000,CD機王,大量採用。老款晶片,周邊配套設計成熟,實際效果於新出的1794難分上下。
聲音非常從容,低音彈跳力好,能量感充足,動態淩厲,屬於比較兇悍類型的風格。聲音也不粗,人聲表現也很好,屬於剛中帶柔。
缺點,還是輸出電流比較小,才幾毫安培培,所以用多片並聯後,加大其輸出電流,才能有更好效果,一般取2-4片並聯。
PCM1704價格比較貴,200元左右一片,加上供電和線路,多並聯都複雜很多,所以多並聯的1704自然價格不便宜了。
綜合效果,100分。

PCM1794:
24BIT晶片。繼1704後,現在在新出來的晶片。是大名鼎鼎的美國德州儀器BB公司的作品。性能指標公認的世界第一,價格也比其他款貴好幾倍,最貴的。
細節,動態,解析力,和1704一樣無可挑剔,也有相當不錯的音樂味道,聲音效果和PCM1704幾乎一模一樣。是屬於,寬鬆大氣,舉重若輕,非常輕鬆悠閒,低音動態表現也非常到位,聽感輕鬆,能靜能動類型。
就是價格比較貴,需要更複雜的配套線路,才能達到最高最強的效果。聽過好的1704/1794後,聲音很難忘懷。
國外很多用1704/1794,作為核心,做出萬元以上的解碼器比比皆是。更有甚者,採用2並聯或2差分+2並聯(一共4個),作為解碼,這樣他的動態再也可以大1倍,電流驅動能力強1倍,以達到極高效果。聲音也更厚實。賣個幾萬是算便宜的了。
PCM1794本身就有很強的電流輸出能力,是1704的好幾倍,所以用1片1794能可以出很好效果。況且PCM1794晶片本身設計就是支援雙並聯單聲道模式的,一個聲道用一片1794。
綜合效果,100分。

PCM1792:
24BIT晶片。最新出的。1794和1792的技術指標,性能,腳位元元,都是一模一樣的。他們區別在於,1794支援硬體控制,1792支援軟體控制。
由於1792設計還需要加一個軟體寫入,保修代換都比較麻煩,所以一般HIFI設計人員都更喜歡用1794或1704。而熟悉數位軟體設計的人喜歡用PCM1792,可惜的是,用1792的人一般都只熟悉數位電路,不懂HIFI,所以反而做出1792的機器的效果都表現平平。結果1794的銷售量是1792的好幾倍,用的廠家更多。
PCM1792是屬於對產品設計人員要求很高的晶片。
綜合效果,100分。
回復