新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: jan_ng2001

[合併擴音機] 揾Amp夾ProAc 1sc,最終揾老麥(43#樓,一闊三大聽後感)

jan_ng2001 發表於 2020-3-21 00:00
大師,我試咗509x,有力,但係太清寡,唔啱我,跟住即刻搭

正常嘅! 我自己聽咗咁多部, 都係最鍾意mcintosh 呢期嘅產品
可以話係理性與感性嘅平衡度都拿捏得啱啱好! 再加埋外觀 同埋大牌子, 評分真係好高
回復

恭喜恭喜 買到心頭好
回復

終於揾到老MA7200嚟夾對ProAc 1SC,由於老麥有得玩AV bypass ,所以就換走對座地,睇戲嘅時候直接用天龍8500 passthru去老麥7200推對ProAc 1SC做前置,聽2ch就直接用老麥7200嚟推ProAc 1SC聽歌,為咗ProAc 1SC有最佳表現,所以入咗對Foundation Designer II 腳等佢腳踏實地,跟住再入埋部Lumin T2,可以玩埋file,串流同Tidal MQA,跟住再入手訊號線Gotham 11301 XLR同電源線Gotham 85015俾Lumin T2,跟住再入條AQ forest USB 3.0俾Lumin T2駁Hard Disk播file

煲咗幾日,覺得人聲較前,有肉有感情有口水有尾音,低頻無高中頻咁出,高音唔標聲,分析力分離度夠,成個人企正喺前面唱歌,後面有樂器彈奏,有深度,有少少高低,背景好靜,無乜毛燥,就算tidal未去到MQA都收到貨,高低伸延一定好過我之前部300B膽機。暫時得咁多先,因為腳又未坐定,機又未夠熱身,線又未煲夠,全部嘢都未到100%工作狀態,嚟緊仲有兩條Sanwa CAT7線會到,所以遲啲再有報告要出,到時再分享吧!

評分

查看全部評分

回復

想請教7200與金仔E 480相比,聽Jazz 和女聲,哪部表現較優?
回復

我兩隻喺毒氣室試過,女聲金仔無敵,但係jazz氣氛老麥又一流
回復

恭喜樓主 入手7200, 份報告好正
回復

一休大師 發表於 2020-4-3 23:24
恭喜樓主 入手7200, 份報告好正

大師,你份9000開箱睇到我流晒口水喇。

評分

查看全部評分

回復

jan_ng2001 發表於 2020-4-4 01:39
大師,你份9000開箱睇到我流晒口水喇。

ma7200 都未見有報告, 我自己都未聽過, 睇咗你篇嘢 絕對係知多啲, 整返個開箱文啦, 搞返個報告, 我覺得呢部機都好多人想買 包括之前我自己, 所以我覺得好有用㗎
回復