新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15513|回復: 41

[CAS] Naim Uniti core配DAC或配串流播放器

本人用200/202及CDX2,因家中有大量CD,因揾碟困難,因此想setup CAS,雖知CAS可能未及實體CD嘅SQ,但希望能做到較接近一些,如題的接駁方式作音源,有何分別別,即是DAC同串流器之分別!它們的作用為何?因Naim 啲DAC已停產了,我手上仍有部N年前的PS Audio Digital Link III DAC,現有問題如下請教:
1)如果用Uniti core 配 PS Audio DAC會否同CDX2相比,會否相差很大?
2)DAC V-1 會否不及nDAC好?
3)而rip CD方面,Uniti core 是slot-in 設計,會否容易弄花CD!
Nain uniti core 的確可以俾到你聽CD 以外的一種全新感受!先從Uniti core的功用來說, 佢可以作為-件過的Hard Disk transport, 連接你的解碼就已可以輕鬆享受HD 內的音樂檔案, 另外它也能作為音樂檔案庫存,作NAS,透過streaming 讀取檔案來播歌! 兩者播放出來的確是有區別!而且我又不能說這兩種型式和CDX2播放CD那個會好些?!只是大家出來的感覺是不同的。正如LP跟CD 一樣是不能比較, 大家出的聲底各有不同,雖說LP聲音是比CD更analog,更自然,但CD還是有它存在的價值! CD 好聽嗎?肯花心機去調較效果又一樣可媲美LP...同樣串流或檔案音樂播放, 一樣可以令人非常淘醉於音樂!我自己是最怕,亦最敏感所謂的數碼聲, 即使有-丁點我也無法忍受! 但當我由玩CD player 跳到去CAS 的世界, 在最初時候我還總覺得聲音有點生硬, 機械的感覺!不過到了今天Naim core 等這類產品相繼出現後, 我便真心可以將CD变成secondary source 了,因為巳再沒有當年那種乾, 硬, 機械感, 我是完全收貨的了!
不過還要留意是, uniti core 是不能當CD transport用, 那rom完完全全只能作rip碟用途, 再回答你其中問題, 我不發現這個slot-in transport會整花CD呢!相反, 它rip碟是極迅速快捷, 而且效果也绝對比-般的rip碟靓聲!

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2020-3-12 17:17
Nain uniti core 的確可以俾到你聽CD 以外的一種全新感受!先從Uniti core的功用來說, 佢可以作為-件過的Ha ...

師兄,多謝你詳細的及有用的分析,據你所言,DAC是主要影響SQ及聲底?而現在我的情況,是可以暫時配PS DLIII先,起碼出到聲,聽著先,日後升級轉其他DAC或配Naim的串流播放器?師兄可否告之你現在用core配什麼DAC或串流播放器,以作參考,同時如果core+Naim嘅串流播放器還貴過部CDX2,而最終同CDX2有大分別,咁就徒勞無功
回復

CDX2 呢,朋友剛買了 NDX2,對打他本有的 CDX2(有BNC DIGITALOUT 的版本)音色風格有變新鮮之外,能力上兩個都只是差不多,喜好上還是buy CDX2多丁點。。。多少是 CD 對streaming qubuz. 不過從方便說 NDX2 win 就是真,真想試試 CDX2 BNC out 比 NDX2 睇下會點。
回復

t1174 發表於 2020-3-13 01:42
CDX2 呢,朋友剛買了 NDX2,對打他本有的 CDX2(有BNC DIGITALOUT 的版本)音色風格有變新鮮之外,能力上兩 ...

師兄,我部CDX2都係有digital out的,NDX2音色風格有變新鮮,即是話一般所說的Naim有新舊聲之分?同時相比成本計算,玩Naim的CAS,會單用一部CDX2為高(core+ndac或core+ndx2)!因本人對CDX2非常滿意,本人考慮成本多咗,而音效有變,會否值得!之前不敢入手core,怕slot-in弄花CD而卻步,但師兄AS881已消除我的疑慮,所以諗著入手加PS Audio DLIII聽吓先!因為成本較低!
回復

Core 是沒必要吧,一方面如果 NDX2 是 聽 STREAMING, 就完全唔用 CORE.

就是聽FILE , NAS或電腦 用 UPNP 或 ROON 大把可能,沒有naim core 的必要性。

可以說,就一台 ndx2 就完成 naim cas 化了。
回復

t1174 發表於 2020-3-13 12:13
Core 是沒必要吧,一方面如果 NDX2 是 聽 STREAMING, 就完全唔用 CORE.

就是聽FILE , NAS或電腦 用 UPNP  ...

我手上無任何music files(WAV, FLC),所以最初想法係由core rip CD做music file 跟手經DAC解碼去Amp!而Streamer access network上的music server攞歌仔,跟著解碼後去Amp!所以我諗著平平哋用core + DAC 當然希望與CDX2相差唔好太大,因為現在Naim已停產產純DAC,如果現有的PS Audio DAC不太理想,而要加NDX2,咁就好貴了
回復

hevenktc 發表於 2020-3-12 22:39
師兄,多謝你詳細的及有用的分析,據你所言,DAC是主要影響SQ及聲底?而現在我的情況,是可以暫時配PS DL ...

師兄其實你大可以就用core + dac 去聽而不用串流! 我上文沒有說core 做NAS 玩串流及用佢同軸輸出俾dac 的分別!但坦白講,用同-部dac 作比較,以naim core 做主機, coaxial out 係比串流好聲! 所以你也大可之後再換部靚dac, 加上core 去聽就是了! 而我是用Goldnote dac 做比較!
回復

AS881 發表於 2020-3-13 21:29
師兄其實你大可以就用core + dac 去聽而不用串流! 我上文沒有說core 做NAS 玩串流及用佢同軸輸出俾dac 的 ...

明白,多謝師兄的資料 我都啱啱order左隻core,聽日去攞,同事請教有邊隻較好的硬碟及應該多少T,雖知可以support 8T,而Naim當年提議2T Samsung hard disk!我亦都同意,直接用同軸駁DAC,而減少其他機械干擾!
回復

hevenktc 發表於 2020-3-13 23:42
明白,多謝師兄的資料 我都啱啱order左隻core,聽日去攞,同事請教有邊隻較好的硬碟及應該多少T ...

雖然廠方建議用Samsung 那個, 但聽聞很易壞, 經過不少網友經驗所得, 最後我用了紫色的Western Digital 8T, 用了-年仍是穩定良好
回復

AS881 發表於 2020-3-14 00:25
雖然廠方建議用Samsung 那個, 但聽聞很易壞, 經過不少網友經驗所得, 最後我用了紫色的Western Digital 8T ...

大鑊! 我跟Naim買咗seagate skyhawk 3T 試著先
回復

hevenktc 發表於 2020-3-14 14:14
大鑊! 我跟Naim買咗seagate skyhawk 3T 試著先

Seagate 又係好鬼易規
不過睇彩數啦!
回復

hevenktc 發表於 2020-3-13 14:24
我手上無任何music files(WAV, FLC),所以最初想法係由core rip CD做music file 跟手經DAC解碼去Amp!而S ...

Rip CD 大吧方法,core 都唔見rip 得特別好,處理file 名同 metadata 也難。

NAIM 其實都出過好多方法對 cas 方面,如早年的 HDX, 咁多至後都只是 NDX2,nds,nd5xs 這些成列。
回復

t1174 發表於 2020-3-14 16:33
Rip CD 大吧方法,core 都唔見rip 得特別好,處理file 名同 metadata 也難。

NAIM 其實都出過好多方法對 ...

core 都唔見rip 得特別好 = 讚同
回復

AS881 發表於 2020-3-14 16:03
Seagate 又係好鬼易規
不過睇彩數啦!

希望冇事啦,剛好set好部機,試過rip幾隻碟,啲聲都唔係太差,希望部機煲來啲,會有改善,不過英文歌就very good喇,乜都出齊,但我試過兩隻中文碟全部歌名亂碼兼搵唔到CD cover 唔知是否setting issue!同時,部core standby,但部解碼仍然收到訊號,唔識自已熄!
回復

vhs 發表於 2020-3-15 00:37
core 都唔見rip 得特別好 = 讚同

師兄,因為用開Naim,唔想轉其他嘢,所以用core,小弟啲入門野係咁上下㗎啦,簡單動作出到啲File都算啦,不過現在最大問題係啲中文字亂碼啫
回復

所以 rip cd 就一定要用電腦囉,要轉亂碼要上網copy and paste 都容易

Core 其實不過是比較NAIM 的 nas, 要代替都不是太難,比如一只 io data 3000蚊 不到都得了,好像都有得加 cd rip 功能。(加只 usb cd rom)

比起 nas, streamer 本身在cas音色和音質上本來就重要好多。冇原因要屈死用台 core.

至於 nDAC, 我自己n 年前一手用過好兩三年,真心說好好聽。。。在連上 XPS 下,我有信心說在 XPs 加持下nDAC 打得過沒有 XPS 的 CDX2, 但沒有 XPS 的 nDAC, 根本就是失望。
回復

Naim streamer 都要小心的,ndx1代難本性衰聲,ndx 一定要二代,其實用網上的內部圖就明 ndx2 同 ndx1 完全是不同的機,但ndx2, nd555, 同 nd5xs2 就有好多像和share 的,比如電腦那一part.
回復

t1174 發表於 2020-3-15 01:41
所以 rip cd 就一定要用電腦囉,要轉亂碼要上網copy and paste 都容易

Core 其實不過是比較NAIM 的 nas,  ...

可惜nDAC已停產了
回復

也沒什麼可惜, nDAC 要加上 XPS 先好,加重成本,而且那 USB 只可以是 host, 插手指只可以播WAV 不能播FLAC, 也不能當 usb input 的 DAC, 在現在市場說是不ok 的。

但看來 NAIM 比較放棄usb input DAC, 想直接跳去 Upnp, roon, BT 同 AirPlay 和 streaming

BT 同 AirPlay 明顯是分別的方便, wireless 的 style 方案, UPNP, ROON 就是 audiophile 的方案。
回復