新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: hevenktc

[CAS] Naim Uniti core配DAC或配串流播放器

明白!因本人是電腦文盲,而WAV對我而足夠!今天在家中rip了幾隻CD及聽過,SQ暫時so far so 啦 本人對Core初步感覺,在rip CD真好方便,N年前塵封的CD,現在可以方便聽返!除左有啲歌名亂嗎,及不知為何在ipad操作時,時得時唔得
回復

Router 的 IGMP snooping 開了?
回復

t1174 發表於 2020-3-15 23:17
Router 的 IGMP snooping 開了?

我要check check sin,麻煩哂師兄!
回復

AS881 發表於 2020-3-14 16:03
Seagate 又係好鬼易規
不過睇彩數啦!

「死雞」並非浪得虛名!試過有一年,有批貨「死雞率」超過四分一!
回復

wesleyho 發表於 2020-3-16 15:50
「死雞」並非浪得虛名!試過有一年,有批貨「死雞率」超過四分一!

係呀!所以我忌用
回復

wesleyho 發表於 2020-3-16 15:50

回復

AS881 發表於 2020-3-16 16:06
係呀!所以我忌用

咁大鑊
回復

Uniti Core 頭幾天好衰聲,之後越唱越好聲。

我用Toshiba 6T HDD已經兩年幾,好彩無乜問題。

雖然無直接同大約價位CDP比較,直覺Uniti Core比較好聲。
回復

tarantino 發表於 2020-3-16 23:04
Uniti Core 頭幾天好衰聲,之後越唱越好聲。

我用Toshiba 6T HDD已經兩年幾,好彩無乜問題。

本人都有同感,佢啲聲唔算太差,冇諗過有這樣效,起碼唔難聽,如果真的要聽好少少嘅,我都會用番部CDX2,現在係用隻舊款嘅PS Audio DLIII DAC,日後如果撞啱有好嘅二手nDAC都會試一試,之前都有人提議買東芝8TB,約1.4K,但係最終都係諗住試一試,所以跟返Naim提議買返死雞3T用住先,希望冇咁易打柴
回復

用了半個月,SQ so far so good 如果想作出改善,轉條DC-1可以嗎?我已上網看過有較新的二隻nDAC在歐洲地區出售,如克羅地亞!但可惜不送至本港 ,因為鍾情nDAC它可以用在core或CDX2,同時日後加XPS也可以用在nDAC或CDX2,如果真得找不到合適的,有冇其他牌子的DAC可供選擇!我只需要耐聽的,不需高分折力及HD規格,一般WAV規格已足夠了!
回復

hevenktc 發表於 2020-4-5 22:57
用了半個月,SQ so far so good  如果想作出改善,轉條DC-1可以嗎?我已上網看過有較新的二隻nDAC ...

Any advices please
回復

hevenktc 發表於 2020-4-5 22:57
用了半個月,SQ so far so good  如果想作出改善,轉條DC-1可以嗎?我已上網看過有較新的二隻nDAC ...

師兄

我手上有cdx2  ndac  xps  dc1
已用多年了
dc1 數碼線來講中規中舉 (可以話係冇乜特色,用左唔會有大驚喜 所以放埋一邊了)
ndac 單機 會有少少高清  但唔耐聽
ndac 一定要xps 一齊用先至萛係完整的器材
(會有較高分析力及聽落好舒服的感覺)
回復

xavi 發表於 2020-4-7 19:15
師兄

我手上有cdx2  ndac  xps  dc1

師兄,多謝你的寶貴意見
我現用audioquest vdm-5駁uniti core去PS Audio Digital Link III,現在SQ都OK,諗著DC-1會有較暖及耐聽!咁師兄,你用緊邊條 digital cable?如果nDAC唔耐聽,咁樣如果用ND5XS2或NDX2會較暖及舒服!麻煩哂
回復

hevenktc 發表於 2020-4-7 21:09
師兄,多謝你的寶貴意見
我現用audioquest vdm-5駁uniti core去PS Audio Digital Link III, ...

ndac 單獨用就唔耐聽
夾xps 就會耐聽好多
如果10分係最滿意
ndac 單獨用3分
+ xps 我俾8分
(ndac +xps 感覺係高清+伸延強+舒服聲)  暖就唔萛係

數碼線用wireworld platinum starlight 7 bnc 駁cdx2 去dac
高清及非常analog 聲

師兄你喜歡暖, 耐聽, 舒服聲
我自己覺得naim 中高階器材絕對會比倒你耐聽, 舒服聲
但暖聲可能要用其他例如線材或speaker 去夾,
我感覺naim 其實係中性聲得來帶點現場感同有節奏感
反而naim入門系列會較暖聲
回復

Naim 就是這樣的 日子久了可能覺得想轉而轉會。但再過一陣就翻啅

而且玩電越玩越癲

回復

xavi 發表於 2020-4-7 22:09
ndac 單獨用就唔耐聽
夾xps 就會耐聽好多
如果10分係最滿意

再次多謝師的寶貴經驗及意見 我本人唔想太高清,只需要聽得舒服及耐聽,現在用202/200+Hicap,及CDX2配ProAc 1SC FE!咁本人會參照你提意訂條Wireworld試試!現在nDAC停產了,他日部CDX2想upgrade,未只得加XPS
回復

godlau 發表於 2020-4-7 22:50
Naim 就是這樣的 日子久了可能覺得想轉而轉會。但再過一陣就翻啅

而且玩電越玩越癲

本人應該唔會轉啦,入Naim就唔想煩,試嚟樣試個樣,分分鐘到頭來得個吉 ,只是在佢嘅指定範圍內揀適合嘅升級途徑,都明白玩Naim一定用佢嘅Power Supply才有更佳表現,但真的好金
回復

hevenktc 發表於 2020-4-8 00:24
本人應該唔會轉啦,入Naim就唔想煩,試嚟樣試個樣,分分鐘到頭來得個吉 ,只是在佢嘅指定範圍內 ...

其實又唔係一定死跟。有些人power supply upgrade用副廠如 custom HiFi cable.  線如witch hat 或 chord.

我自己有用powerplant + dC blocker.  要玩還是有變化。當然一套過基本功紥得好 upgrade 錦上添花。最緊要自己耳仔收貨
回復

我都係前naim用家,聽耐左覺得粗聲所以轉左會,可能套野未夠班
回復

godlau 發表於 2020-4-8 08:57
其實又唔係一定死跟。有些人power supply upgrade用副廠如 custom HiFi cable.  線如witch hat 或 chord. ...

師兄,明白,麻煩哂
回復