新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6994|回復: 9

[合拼擴音機] hello,patrick請問有關rx a1080問題,急問''''''''''''''''''''''''''''''''

你好,請問我依家玩了5.1 bi amp, 是不是不能出object based? 不是指要出天空聲道,是指要出單純的object based,沒天空聲道都ok
發覺如沒用實體天花喇叭,是不能show Atmos/DTHD, 只能show DTHD。那是不是只用了channel based?
有沒有辦法只玩5.1 or 5.1 bi amp, 可以出到Atmos/DTHD(object based),先多謝解答,thx
playgun31 Ching 你好,
你嘅意思係咪純粹想點燈 (Dolby Atmos) ?
而你嘅config係5.1 or bi-amp5.1 ?
回復

patricklee 發表於 2020-3-15 11:58
playgun31 Ching 你好,
你嘅意思係咪純粹想點燈 (Dolby Atmos) ?
而你嘅config係5.1 or bi-amp5.1 ? ...

你好patrick,係呀,可以嗎?thx
回復

playgun31 發表於 2020-3-15 12:03
你好patrick,係呀,可以嗎?thx

正常係可以嘅!
回復

應該有啲嘢未Set !
回復

有冇做過Mic setup ?
回復

playgun Ching
你係咪有電視機同Projector呀?
回復

patricklee 發表於 2020-3-15 12:36
playgun Ching
你係咪有電視機同Projector呀?

我係用電腦顯示卡hdmi出畫面去電視,再用底板去rx a1080,有做mic setup呀,是不是做mic setup之前要選basic or 5.1 bi amp,但我都有試過,都係只出DTHD
回復

playgun31 發表於 2020-3-15 13:33
我係用電腦顯示卡hdmi出畫面去電視,再用底板去rx a1080,有做mic setup呀,是不是做mic setup之前要選bas ...

咁好大機會係電腦顯示卡兼容性問題,
曾經有師兄都係咁樣唔得!建議搵部Blue-Ray試吓先
回復

patricklee 發表於 2020-3-15 15:28
咁好大機會係電腦顯示卡兼容性問題,
曾經有師兄都係咁樣唔得!建議搵部Blue-Ray試吓先 ...

是呀。。。我電腦都是出源碼的,但未轉configure前(5.1.2),是可以show 到atmos... 那我再試下,多謝快速回覆^^
回復