新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: sevenseal

[線材] Analysis Plus 的線多不多人用

一休大師 發表於 2020-3-19 08:43
哈! 既然講開 大家就講笑咁講, 其實講真, 一個會玩名琴嘅人, 又會唔會咁得閒聽呢啲嘢, 我覺得拉小提 ...

1m 訊號線初期 retail $2500US, 後來加到 $3000US。在香港出名琴個廣告,retail price 升至$5000US。

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-3-19 08:43
哈! 既然講開 大家就講笑咁講, 其實講真, 一個會玩名琴嘅人, 又會唔會咁得閒聽呢啲嘢, 我覺得拉小提 ...

Golden Oval 訊號線確係唔錯。我覺得 Crystal Cable Ultra 比較靜,中性和低音控制力較佳。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2020-3-19 09:46
1m 訊號線初期 retail $2500US, 後來加到 $3000US。在香港出名琴個廣告,retail price 升至$5000US。 ...

wooo! 不過自從我見到WB discovery 由五萬 加到去十五萬discovery2 已經冇咩好講, 加價 真係冇譜

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2020-3-19 09:52
Golden Oval 訊號線確係唔錯。我覺得 Crystal Cable Ultra 比較靜,中性和低音控制力較佳。
...

siltech 啲聲真係幾好, 佢老婆條line 我就反而唔係好鍾意! 完成度唔夠好,要夾機
siltech 我都係鍾意G6 satt 嗰個年代嘅聲音

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-3-19 10:00
siltech 啲聲真係幾好, 佢老婆條line 我就反而唔係好鍾意! 完成度唔夠好,要夾機
siltech 我都係鍾意G6 ...

Crystal Cable 不適合通透型或中低音量少的喇叭。我用Spendor BC3, 非常夾。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2020-3-19 10:24
Crystal Cable 不適合通透型或中低音量少的喇叭。我用Spendor BC3, 非常夾。

師兄,請問AP Big silver 夾不夾PMC fact 8,  AP Apex 訊號線如何?
回復

sevenseal 發表於 2020-3-19 12:40
師兄,請問AP Big silver 夾不夾PMC fact 8,  AP Apex 訊號線如何?

我只擁有 Golden Oval 訊號線,其它型號不清楚。
回復

eds60 發表於 2020-3-19 13:07
我只擁有 Golden Oval 訊號線,其它型號不清楚。

師兄,thanks

評分

查看全部評分

回復

我係小數全部電源線、訊號線&喇叭線都係用 Golden 的 Analysis Plus 痴漢

評分

查看全部評分

回復

Golden OVAL 喇叭線

評分

查看全部評分

回復

ching how much this 喇叭線?
回復

我CD是 Naim / CAS用 Auralic , AP 很中性很夾我的機

評分

查看全部評分

回復

wai 發表於 2020-3-19 22:36
ching how much this 喇叭線?

我四年前二手買要七萬幾!
回復

AP 電源線/訊號線!
我差唔多所有型號的AP線,我都有用過!

評分

查看全部評分

回復

thanks
回復

chuwing 發表於 2020-3-19 22:46
AP 電源線/訊號線!
我差唔多所有型號的AP線,我都有用過!

師兄,可否講講 Big Silver , Apex 特性?
回復

golden oval有两款:

1. 官网列出的golden oval,也可以算是“经典老款”
2. 香港代理定制的micro golden oval,算是“最新款”

我同台对比了这两款电源线,micro golden oval的声音更细腻精致些,人声口型更凝聚和小一点。。。golden oval则稍微粗声一丁点,稍更厚声些。

micro golden oval其实是把golden oval内部的线芯拿出来,每条单独屏蔽,然后绞合在一起。所以前者的声音纯净感更高。

有点像siltech vs crystal。

評分

查看全部評分

回復

micro golden 1m rca 第一次聽有啲相見恨晚嘅感覺,好啱自己口味夾膽機!

評分

查看全部評分

回復

雞假20k應該可以掛。
回復

Cdlp 發表於 2020-12-23 18:05
micro golden 1m rca 第一次聽有啲相見恨晚嘅感覺,好啱自己口味夾膽機!  
...

識貨 ! golden oval 我嗰陣時夾octave 真係正到無倫, 因為好多時高音靚嘅線 都會被偷薄, 但係佢就冇呢個問題, 曾經三入三出 , 你話幾咁難忘

評分

查看全部評分

回復