新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15423|回復: 53

[電源處理器] 電源處理器選擇

小弟玩咗hifi不經不覺已差不多三年了,前年曾經高燒過一陣子,但很快幾個月後又退下來,但不到半年左右啲時間又再燒返,但這次再燒比之前理性得多,燒返之後就開始玩cas,經過一年苦樂參半的嘗試後,現在套系統已經略有小成,雖然現在套系統的價錢比不上之前高燒時的那套,但出來的聲音效果反而超過之前那套,總算之前交的學費沒有白交。現在再審視一下自己的系統,發覺最弱的一環是在電源處理那part,所以開個post請教一下各位師兄,希望各位師兄比啲寶貴意見小弟

小弟屋企已拉左專線,現在用緊兩個電源處理
A電源處理~中村nsit 200q mk2 se(用三皇冠電源線),供電比以下器材
1、電視( 機背後面寫名耗電395w)
2、modem和router
3、光隔

B電源處理~gigawatt pf2 mk2(用nbs black label 3s,已换古河ncf頭尾),供電比以下器材
1、擴音機
2、超低音
3、hifi電腦
4、外置顯示卡
5、dac
6、藍光機

升級後的配置
A電源處理~???(用三皇冠電源線),供電比以下器材
1、電視( 機背後面寫名耗電395w)
2、外置顯示卡(說明書寫功耗350w,但用上一個500w火牛)
3、hi-fi電腦(整體耗電量未知)
4、藍光機
5、dac
6、router、modem
7、光隔
8、switch
以上器材總耗電量應該在1500w左右

B電源處理~???(用nbs black label 3s,已換古河ncf頭尾),供電比以下器材
1、前級
2、後級
3、AV擴音機
4、超低音

心水電源處理器如下
1、中村nsit 3500 pro
2、Plixir elite bac 3000
3、Ps audio p15/p20
4、Shunyata Denali 6000 v2
5、Audience T4
6、gigawatt pc-3 se evo+/pc-4 evo+

早前自己做了些功課,原本是選定用喺電視、藍光機的那個電源處理器是用ps audio p15或者p20,但發現喺某些post,有多位唔同嘅師兄,都話ps audio唔掂,話中村隔離牛好過佢好多,其他某些牌子都掂過佢, 但又有ching話ps audio好掂,又講咗啲理論話再生電糸好過隔離牛,搞到我都好迷惘,因為工作比較忙,玩機嘅時間唔係咁多,唔想中招踩地雷浪費時間,所以請師兄們比些意見,因應我的器材,幫我挑選兩個對我的器材提升最大的電源處理器
隔離post都講緊,唔負責咁講多個gigawatt pc-4代替A要插咁多野,見到師兄用三皇冠插數碼野都應該係無限budget

身體好誠實
https://www.hiendy.com/hififorum ... ;highlight=gigawatt
回復

fansullivan 發表於 2020-3-18 21:50
隔離post都講緊,唔負責咁講多個gigawatt pc-4代替A要插咁多野,見到師兄用三皇冠插數碼野都應該係無限budg ...

Ching莫要見笑,因我有玩埋AV的,所以揀線的時候有些線是需要兼顧埋影像方面嘅質素,半年前部電腦由一條幾千蚊嘅電源線换左valhalla 2電源線,影像方面大躍進,但聲音不是我杯茶,之後轉用雙皇冠電源線,畫面再提升之餘,聲音亦啱曬口味,從此就入左siltech既毒海
Ching太抬舉了,如果我有無限budget,一早買曬所有器材返屋企逐部試了,就係因為budget有限,加上自己音響知識唔多,屋企專線牆蘇亦只得兩個插位,只可以用兩部電源處理器,所以先至請教下各位師兄,以免浪費時間又浪費子彈
回復

中村nsit 200q mk2 se個人覺得已經好正,但佢只得1000va同埋四個插位,唔夠我啲器材用,同埋亦想搵下有冇其他更好的
回復

隔離post嗰位師兄用嘅器材同我好似有啲分別,爬文見到有師兄話 要因應自己用嘅器材同埋希望得到嘅提升而 揀選唔同功用嘅電源處理器,我將我自己用緊嘅器材列出嚟,係咪可以令到師兄們有更準確嘅推薦呢?
回復

唔好意思希望唔好介意!你似乎都太多件機了!有冇可能先將類別分開,然後獨立電蘇將佢地歸類分開? 例如TV / subwoofer或CAS 系統方面間開,音響用類別自己用一個蘇位,可以的話, 數碼同模擬又分開,之後再想不同蘇位揀需要的電處, 咁樣有系統得來又唔會將太雜的項目都插晒去一兩個電處!

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2020-3-19 04:24
唔好意思希望唔好介意!你似乎都太多件機了!有冇可能先將類別分開,然後獨立電蘇將佢地歸類分開? 例如TV / su ...

AS881師兄
多謝你嘅寶貴建議 , 但我拉咗獨立電嗰個牆蘇只得兩個蘇位,暫時都唔想再拉多條線,如果以我嘅情況,再照師兄你嘅建議,有冇啲咩折衷嘅辦法呢?而用三皇冠電源線喺電處上,就係希望藉住佢係威力,令到電處上面嘅所有器材都受惠,因為親身試過,皇冠電源線無論用喺影像或者聲音方面,同樣出色, 而AV擴音機、後級和超低音,我就鍾意用nbs
回復

CHING 不妨試吓版主曾經介紹過的本地姜

https://www.hiendy.com/hififorum ... ghlight=gateway%2B2
回復

我諗得簡單啲,
2ch - Audience 或 DRE
AV - SINE gateway 或 lightspeed
回復

StoneAge 發表於 2020-3-19 13:08
CHING 不妨試吓版主曾經介紹過的本地姜

https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewt ...

其實喺兩個月前開始搵電處嘅時候,都有諗過用sine呢個牌子既電源線同電處或隔離牛,本地製作,價錢又唔係好貴,原本都諗住去馬佢既旗艦電處,但進一步pm代理想問多啲嘢,但之後一直都未有回覆,糸未清楚之下唔想貿然入嘢,於是就轉向其他牌子,越搵越多其他高質素嘅牌子,而家唔想諗返轉頭啦
回復

bigpun1975 發表於 2020-3-19 14:35
我諗得簡單啲,
2ch - Audience 或 DRE
AV - SINE gateway 或 lightspeed

DRE 搵下資料先
回復

thunder3988 發表於 2020-3-19 17:16
其實喺兩個月前開始搵電處嘅時候,都有諗過用sine呢個牌子既電源線同電處或隔離牛,本地製作,價錢又唔係 ...

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=132360

上黎俱樂部, 我借比你聽

P.S. 當然要放低按金啦.

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2020-3-19 17:26
https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=132360

但係audience呢個牌子係唔係要用返佢嘅電源線先至最好效果㗎?但係我一定要用三皇冠同nbs喎
回復

thunder3988 發表於 2020-3-19 18:13
但係audience呢個牌子係唔係要用返佢嘅電源線先至最好效果㗎?但係我一定要用三皇冠同nbs喎 ...

AUDIENCE建議用番佢既電線.

當然如果你用緊三皇冠. 可以張佢個插換成20A 膠插, 咁就可以用喺AUDIENCE上面.

不過我都係建議如果真係鐘意AUDIENCE, 就用番佢條電線, 反而條三皇冠可以比後級或是訊源使用.
回復

racewong 發表於 2020-3-20 11:59
AUDIENCE建議用番佢既電線.

當然如果你用緊三皇冠. 可以張佢個插換成20A 膠插, 咁就可以用喺AUDIENCE上 ...

訂購時可要求廠改用普通插的
回復

Leslie8 發表於 2020-3-20 12:28
訂購時可要求廠改用普通插的

吓? AUDIENCE肯改咩?
回復

我自己同師兄你玩法差唔多 .獨立電兩個蘇頭

之前用 isol8 插所有野,switch box, set top box 和 tv etc, 發覺唔夠位用和效果不好。
於是tv 和其它大功率插隔離牛,細功率插isol 8( 手拖手 並聯). 其他多出的位插 Qv2,手雷,電源補品和地盒。
結果- 一步到位慳咗好多時間同埋效果唔錯。

本地牌子 我用 威馬隔離牛bybee version

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=117976

英國牌子,我用 isol8 。

https://www.isol-8.co.uk/

或者師兄講下個budget, 大家可以參詳下。

評分

查看全部評分

回復

其實可以考慮下新一代嘅並聯式電處, Schnerzinger Power Guard.  非常Hi tech, 方便易用, 無論用緊什麼拖板或電處, 只須插上便OK!
回復

Avantgarde-HK 發表於 2020-3-20 15:40
其實可以考慮下新一代嘅並聯式電處, Schnerzinger Power Guard.  非常Hi tech, 方便易用, 無論用緊什麼拖板 ...

有興趣,可以話我知點用同pm 價錢嗎
回復

其實我覺得真係照AS881 ching嗰個方法糸最好同最徹底嘅,不過拉專線嘅時候係自己啱啱開始玩hi-fi嘅時候,乜都唔識,無預計到自己以後會用多咁多器材,淨係諗住牆蘇出一個拖板畀啲器材就搞掂曬,我呢啲懶人要再搵師傅整過曬啲專線真係有啲煩
回復