新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6327|回復: 9

[電源線] 帮朋友问问Furutech几条线材的表现

最近朋友都迷恋Furutech的电源线
1.蓝丝带FURUTECH 3TS20
2.紫衫龙王FP 3TS762
3.Furutech FP-S35N 金银纳米OFC

这三条我没有接触过 有接触过的师兄吗?能说说声音特点?几个朋友也想入手Furutech的电源线
都在玩书架箱哈哈
蓝丝带 大家感觉怎么样?有用过的师兄吗?
回復

等我幫下手答啦! 咁平嘅嘢呢到應該冇人會幫到你
我嘗試用僅餘嘅記憶 去解答你, 因為實在太耐之前用過

第一條同第二條我都玩過, 第三條就未玩過
古河嘅聲音 其實ok嘅, 至少都幾平衡, 基本上係聚焦啲, 高音係有質感嗰種靚, 中頻人聲係厚暖嘅, 低頻就加強個量感, 聲音就拖慢啲, 都幾寧靜嘅, 整體diy嚟講 其實係唔錯, 性價比都幾好, 唯一就係好重音色 睇你自己鍾唔鍾意, 線芯粗啲嗰條 低頻相對 再重手啲, 中頻差唔多, 高音就暗返啲, 整體嚟講我鍾意S20 多過762, 其實兩條一齊用s20 放cd,762 放合併m, 我試過就太重手, 其實用一條已經夠, 不過都要看系統嘅, 正常啲計我鍾意S20多D!
唔好處就係 音場細返啲, 伸廷冇咁好, 低頻鬆散啲
整體總結都係值得一玩嘅! 如果你本身薄聲 數碼味重, 咁就啱曬
希望幫到你啦
回復

一休大師 發表於 2020-3-25 07:58
等我幫下手答啦! 咁平嘅嘢呢到應該冇人會幫到你
我嘗試用僅餘嘅記憶 去解答你, 因為實在太耐之 ...

谢谢师兄 我是准备让蓝丝带S20给书架箱子电源线用的 我就是想问下 S20会不会通透?延伸好不好?中高音质感如何 哈哈 麻烦你啦师兄
回復

kazfe 發表於 2020-3-25 14:49
谢谢师兄 我是准备让蓝丝带S20给书架箱子电源线用的 我就是想问下 S20会不会通透?延伸好不好?中高音质 ...

通透同伸廷ok la, 中音質感幾好嘅, 係速度慢啲啫!
你話比書架喇叭用, 係咪有源嗰種? 如果係嘅話 普通電源線ok啦 人哋一早搞好曬聲,換訊號線仲實際! 不過每個人情況唔同我小小建議
回復

一休大師 發表於 2020-3-25 14:58
通透同伸廷ok la, 中音質感幾好嘅, 係速度慢啲啫!
你話比書架喇叭用, 係咪有源嗰種? 如果係嘅話 普 ...

我现在书架箱子是Presouns R65启动高音 书房书架箱 平常听听挺好
信号线用的是5N纯银的信号线
电源线用好点的哈哈
那我就入手S20了
谢谢师兄啦
回復

kazfe 發表於 2020-3-25 15:07
我现在书架箱子是Presouns R65启动高音 书房书架箱 平常听听挺好
信号线用的是5N纯银的信号线
电源线用好 ...

好的! 加油! 不過我嘅建議 都係換走純銀線, 用番啲靚嘅 純銅訊號線
回復

一休大師 發表於 2020-3-25 15:16
好的! 加油! 不過我嘅建議 都係換走純銀線, 用番啲靚嘅 純銅訊號線

有没有好的推荐?
回復

kazfe 發表於 2020-3-25 15:25
有没有好的推荐?

試下sommer epilogue
回復

好的 谢谢师兄 我了解下这条线 哈哈
回復