新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15218|回復: 48

[前級] ARC Ref6se既兼容性真係好強

今日心血來潮, 搬左部REF6SE入房夾一對NAGRA HD POWER.

煲左唔夠半個鐘, 空氣感與動態都開始黎料.

WhatsApp Image 2020-03-24 at 19.31.56 (3).jpeg

最新既REF6 SE版, 同我以往用開既REF5SE進步實在太多. 當中最明顯係佢既微細訊息量與背景寧靜度, 實在超晒班.

我諗ARC喺設計REF6SE既時侯, 真係落左好多心機.

因為我聽到既ARC REF6SE, 其動態強勁已無需再述, 反而係佢既分析力與順滑度竟可力迫歐洲頂級品牌.

WhatsApp Image 2020-03-24 at 19.31.56 (2).jpeg

今次講住咁多先, 有關ARC REF6SE既VIDEO REPORT會喺下星期出街. 大家記得訂閱HIENDY YOUTUBE CHANNEL呀.

評分

查看全部評分

回復

期待報告
回復

期待報告 x2
回復

期待報告x3
回復

羡慕楼主呀,得抓紧赚钱才能买这么好的前级。现在国内这台机器卖12W人民币,真不便宜
回復

orangestreet 發表於 2020-3-26 09:23
羡慕楼主呀,得抓紧赚钱才能买这么好的前级。现在国内这台机器卖12W人民币,真不便宜 ...

香港都是差不多價錢.
回復

racewong兄, 想請教你REF6SE如果夾ATC Active效果會如何呢? 謝謝!
回復

pinkau 發表於 2020-3-26 11:06
racewong兄, 想請教你REF6SE如果夾ATC Active效果會如何呢? 謝謝!

雖然我無聽過, 但可以放心啦, 性格無重疊.

估計易玩出靚聲.

評分

查看全部評分

回復

期待報告

評分

查看全部評分

回復

回復

Audio Research幾乎每件產品都會吸引發燒友的注目............

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2020-3-26 14:10
未拍呀, 睇住我八年前既報告先啦.

https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=306 ...

OK
回復

acewong兄, 想請教你REF6SE如果夾PASS  X350.8效果會如何呢?和 pass一套西装夾XP-22比如何?謝謝!
回復

ak47c 發表於 2020-8-11 15:21
acewong兄, 想請教你REF6SE如果夾PASS  X350.8效果會如何呢?和 pass一套西装夾XP-22比如何?謝謝! ...

我未聽過XP-22

ARC 不嬲都夾PASS. 你可以放心.

依個套合喺大地方會好正.
回復

我用緊ARC Ref 6 + Pass Labs X3.8, 好夾, 尤其是將 Ref 6 跟机機膽換左 Tung Sol 黑屏 6550膽 同俄佬6H30DR 膽後聲音更滑同好味.

除左 Pass, ARC Ref 5/ 5SE/ 6SE 夾McIntosh石後都好聲.  但幾年前在代理聽過 Ref 6 + 金仔 Class A 後級但覺得唔好聽.

個人覺得 ARC 前級夾返 ARC 後级最好聲, 不過後級d膽損耗大一直唔敢買, 最衰 ARC 而家唔出石後, 否則一定考慮
回復

MM622 發表於 2020-8-12 12:01
我用緊ARC Ref 6 + Pass Labs X3.8, 好夾, 尤其是將 Ref 6 跟机機膽換左 Tung Sol 黑屏 6550膽 同俄佬6H30D ...

我很贊同你所有POINT
回復

ARC 前後級都玩過,後級最大問題是太熱。不太適合香港咁熱和咁狹窄的環境。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2020-8-12 12:38
ARC 前後級都玩過,後級最大問題是太熱。不太適合香港咁熱和咁狹窄的環境。 ...

你屋企都話狹窄?!
回復

如果ARC 出石後就正
回復