新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 27246|回復: 32

[BD播放機] 依家梗係 Panasonic DP-UB9000-K 日本版啦!

4K 播放器之終極,最後的升級,Panasonic DP-UB9000K 日本版!機身大概 12.5kg 超重!一開機已經秒殺我部終極 Oppo 205 摩改版!Pioneer LX800都要附首稱臣!

嘩!UB9000 日本版響日本 2019 及 2020 都拎晒第一位或金賞,其他牌子都要拜拜!

與其要等唔知幾時先到手嘅 LX800,有冇諗過買日版可以秒殺 LX800 及 UP205 嘅 Panasonic UB9000 日本版呢?

87775060_634358337383828_808165201311432704_o.jpg 87767080_634358347383827_3395672840106672128_o.jpg

Panasonic UB9000 嘅日版同英版響正面望落去分別不大,日版右下角 USB 位用漢字絲印,而英版就用返英文加數字,最右仲有一個 THX 標誌添!

UB9000 係冇行貨㗎!日版連運費大概 HKD16,000,英版連運費大概 HKD9,900,以呢個標準同價位算平。價錢响兩部機嘅用料同調音技巧上都可以好容易分辦到。

UB9000 內裡分別極大,中間個盤金色嘅就係日版,黑色嘅就係英版。

87970789_635424993943829_1445466793882681344_o.jpg 87742319_635424980610497_89255450544963584_o.jpg

上面兩部都已經改左供電部份普通版。

* 附上原裝供電 Switching 板俾大家參考 *

另一張圖就講出日版同英版嘅分別。日版無論做工(12.5kg vs 7.8kg)、用嘅 DAC(AK4497 vs AK4493)、供電回路等都係頂級,而英版只係可以話係次一級。拎上手重過 Oppo 205 同 LX800 好多,真係重好多!!

呢兩部機在攝影時已經在供電部份拜託 ID-Works Edmund 摩改了 220V OCC 銀牛、Mundorf 電容、及 Odin 電源線,聲畫效果就明顯更上一層樓!

日版嘅用料上乘講究,但原生嘅電壓係100V,唔可以直接用於香港220V 嘅電壓,就算加隻變壓牛都會大打折扣。所以在供電部份我就拜託 ID-Works Edmund 諗諗佢。

Edmund 係摩 4K 機專家,之前佢就幫唔少 Oppo 203/205、LX500/LX800 等摩改了 220V OCC 銀牛、Mundorf 電容、Odin 電源線、及 Furutech FI-06 NCF IEC,聲畫效果明顯更上一層樓!甚至比原裝什麼 Extreme 版更勁!!我依家服侍緊我嗰部205 就係搵Edmund 幫我摩改,效果有目共睹。

近排 Edmund 終於研究到無損摩改 UB9000,另外仲研究咗兩樣「秘密武器」,用咗佢成部機可以識飛!第一樣就係響摩改電嗰部份加上「紫銅底板」!紫銅可以幫助增強散熱,同埋可以減低 EMI 形成,令到隻牛可以響最高效能運作。

第二樣就係將隻 OCC 銀牛增大少少輸出,整多一份接駁。咁加份接駁用嚟做乜呢?

答案就係............. 加鐘!同之前終極摩改 Oppo 205 一樣,我會拜托另一位摩改專家換上 OCXO 27MHz 主時鐘。

至於第三樣就係圖中 OCC 銀牛上面嗰一塊嘢,睇上面有曬線圈其貌不揚咁,但一用上後不能自拔,呢個正係 ID-Works 嘅新出品:「i-minix demag」EMI 消磁器,佢嘅源理同大家熟悉嘅 Acoustic Revive REM-8 一樣,能夠有效咁中和環牛響運作時所產生嘅EMI 噪音或有害嘅電磁波,令隻牛能夠以最佳狀態運作,及將 EMI 噪音干擾降到最低,增加立體感及質感!而呢塊 demag 唔係「隔山打牛」放響機殼外面,而係直接安裝於環牛上,用後效果真係頂瓜瓜!初步睇過比無用畫面立體感更強烈,而詳細聲畫報告會於稍後再交代。

最後我想部機再完美啲,就將換上終極 TITAN「泰坦」Fuse !!

但有一點要留意,Panasonic UB9000 係日文 menu,冇得轉做英文、或中文 menu。我個人識日文當然冇問題,但各朋友未必識。好在可以靠 Google Download 英文版 manual 參考,大致都可以對照日文,都唔錯架啦!!

另外,有朋友問我部 Oppo 205 摩改過 D 乜,點解會咁堅。好,我一於打開個面蓋俾大家睇吓內裡的秘密。

一打開個頂蓋,就見到左邊有幾隻牛。最底嗰份牛係 OCC 銀牛加上 Mundorf 電容及紫銅底板,連接到 Furutech FI-06 NCF IEC。而隻 Oppo 牛上面係另一份牛,作用係專門供電俾粒 27MHz OCXO 系統主時鐘。

Fuse 方面就用上幾年前當時得令的 Powerhouse Alpha 10000。因為個鐘實在太準,出嚟嘅效果令本身用緊 Oppo 205 原裝嘅朋友嚇一跳,無論聲、畫都有大躍進。

但畢竟是幾年前第一波嘅 4K 機,效果就算再好都要輸俾 Panasonic UB9000 摩改版好多好多。睇 ALITA 分別尤其大,成個 ALITA 跳左出黎咁樣,好得人驚!!

再次驚嘆日新月異的科技。

如果將來冇 8K 機,Panasonic UB9000 這將會是我最後一部機。到時大家唯有睇串流 Netflix 8K 啦!

評分

查看全部評分

Panasonic 有冇JB?
回復

冇!點解要有?不如買部 Nvidia Shield TV Pro 仲好啦!
回復

屎Sir,巧很堅呀...
一定要攞落嚟我主場玩呀...
回復

pepsiman 發表於 2020-3-27 22:45
屎Sir,巧很堅呀...
一定要攞落嚟我主場玩呀...

我聽日拎部 205 毒下你先,部 UB9000 實在太重啦!!
回復

史的墳 發表於 2020-3-27 22:46
我聽日拎部 205 毒下你先,部 UB9000 實在太重啦!!

都好...
回復

你聽日幾點上去?我兩點半到
回復

你個傻佬,好彩 Edmund 仲滿足到你
回復

史的墳 發表於 2020-3-27 22:52
你聽日幾點上去?我兩點半到

我約咗班傻佬廳日六點半食飯,之後上去聽MC-10...
回復

請問cd播放質素如何?
回復

treasury2014 發表於 2020-3-28 09:45
請問cd播放質素如何?

我用 Kondo SPZ-D Coaxial 及 Kondo Perimission 電源線出去 Weiss DSP502 播細川綾子,唔開任何 filter 聲音立體,三維感非常利害,低頻有肉地,老婆聽到都有 D 驚訝,以為係用緊 5.1 出。 個 drive 好靜,Oppo 及 Pioneer 冇得比,呢個亦係 Panasonic 既強項。

摩改後,覺得身價同一萬左右 CD 機有得揮!

評分

查看全部評分

回復

嘩!UB9000 日本版響日本 2019 及 2020 都拎晒第一位或金賞,其他牌子都要拜拜!

回復

我部UB9000都想玩加鐘,有無好介紹?
回復

英版UB9000 有無改机潛力?
回復

lemon999 發表於 2020-3-31 15:18
英版UB9000 有無改机潛力?

所有機都有,呢排杰科都改得好勁
回復

史的墳 發表於 2020-4-1 09:23
所有機都有,呢排杰科都改得好勁

史的墳兄

我部UB9000都想玩加鐘,有無好介紹?
回復

史的墳兄

我都想玩加鐘,有無好介紹?
回復

史的墳兄,恭喜曬!
回復

回復

師兄,可否介紹改機師傅比我們改改佢!
回復