新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 25577|回復: 93

[前級] Lexicon MC-10不是省油燈

依排時常待在家中實在太悶,見前幾日見到有post話hiendy俱樂部有部正機"Lexicon MC-10 AV前級",咪膽粗粗pm版主百事佬問吓有無機會見識吓Lexicon的威力,正所謂聞名不如見面,及又可在稍為有所認識的環境下(之前來參加再幾次聚會),了解吓部LexiconMC-10 AV前級的特性,版主太好人一口答應
今晚在hiendy俱樂部玩咗成晚,試了多套不同種類的電影及演唱會, 對這部AV前級有了初步認識,這機的分析力奇高,信息量驚人,環境聲的細節纖毫畢現,最欣賞其低頻量嘅控制及質感,既有層次又有速度,聲音力度嘅衝擊感十分過癮,可不加修飾咁表達到電影內嘅情節,物件移動感清晰交代表露無遺 ,不過睇演唱會音樂感就爭dd,稍為清淡(純屬我聽音樂的個人口味,我聽歌比較重味Gryphon+Verity Audio ,以此作比較是不公平的),配條有味道的hdmi線應可改善不少。
在這價格帶,絕對是值得大家關注嘅一部好機。
在此多謝百事佬版主今晚招待

評分

查看全部評分

有無13.1声道產品出呀!
回復

多謝Ivan兄同兩位師兄蒞臨百事影院,今日狂爆兩個半小時多真係痛快!正如你所講,呢部MC-10分析力真係無庸置疑,睇番之前睇過既碟,除咗聲音明確,移動感都交代得非常清楚,完全無拖泥帶水既情況,加上低頻墊住整個音場,更能帶起電影既氣氛,音壓愈大愈刺激,絕無失真充分表現到部機既控制力,以呢個現時賣價應該難尋對手...
回復

試左成晚,部機分析力驚人,同傳統日系旗艦級前幾比勝幾個馬頭有多添(小弟只玩過馬蘭士8802,天龍A1,雅馬哈5200)低頻收放自如剛猛有力且快如駿馬!壹個字爽!
試足幾張碟,去到戰鬥天使4k時效果由為驚人~我心想難道是部前級之前幾段是在熱身階段?到左戰鬥天使才進入戰鬥狀態!?在試戰鬥天使時,我在屋企睇過無數次熟系的幾個片段裏Lexicon MC-10 AV前級的演繹簡直超乎我想象,分析力,聲音的動態,速度感~是我在之前幾部日系旗艦機裏從未體驗過的,壹點不誇張說這幾點贏過日系幾個馬頭不止!甚至有些時我覺得已經超過自己對高頻的要求!如果玩家自認是喜歡聲音密度高,速度感,分析力強那麽部Lexicon MC-10 AV前級絕對是妳的菜!他相對於日系來說簡直是部“野獸”
但聽兩聲道來說就太直白,太數碼感~
另外聽百事哥話此機會員有特價的!聽到優惠價碼後感覺以聲論價真是超值之選!有興趣的會員可去俱樂部現場試聽這部分析力“怪獸“!

評分

查看全部評分

回復

taxiseven 發表於 2020-3-29 00:16
有無13.1声道產品出呀!

呢個品牌暫時只得11.1聲道產品...
回復

睇黎要儲定錢啦,請問百事兄要咩價位
回復

希望疫情快過上嚟試下先
回復

回復

bigair 發表於 2020-3-29 12:42
睇黎要儲定錢啦,請問百事兄要咩價位

PMed
回復

wildmanhk 發表於 2020-3-29 14:15
希望疫情快過上嚟試下先

唔使啦,一個上嚟玩咪得囉...
回復

昨晚上俱樂部見到部機真身,玩咗一大輪。
部機係比較乾淨俐落,定位出色,尤其是播放ALITA效果最顯著。
但唔知係咪未set 好DIRAC曲线,低頻墊底唔係咁出色,總係覺得電影的氣氛密度欠咗D嘢。
最後試CD的信源,搞咗一輪,出到聲但係唔知點解啲聲好薄。
昨晚好似冇試呢個功能 ”Logic7 Immersion“
大牌子賣二萬多,日本機對手睇嚟要認真應戰。

評分

查看全部評分

回復

sega1119 發表於 2020-3-29 01:38
試左成晚,部機分析力驚人,同傳統日系旗艦級前幾比勝幾個馬頭有多添(小弟只玩過馬蘭士8802,天龍A1,雅馬 ...

我都有同感,雖然我坐係皇帝位後側,但D金屬聲音真係好吸引,前去後、左去右直情係穿過自己一樣,好強既分析力... 另外不得不讚Sensa Sound既真實演繹,高頻刺激但唔失真,人聲像真絕無箱聲,加上MC-10既處理,要離箱完全無問題... 尾聲我用先鋒LX-800藍光機播CD及SACD,因為事前前置喇叭無作任何擺位或toe-in,音場同結象唔好係預期既事,但音色確係有點失望,高頻屬通透,不過中頻少咗浸肉地,低頻量感亦不足,有機會係我求其係槍王工作室攞對RCA累事... 我叫槍王廳日動手搞搞兩聲道果部份,之後再同大家分享... 但我見佢背脊係無兩聲道平衡輸入,相信設計師將大部份資源都投放到AV身上,兩聲道唔係佢賣點都未定...
回復

greens 發表於 2020-3-29 14:47
部機係比較乾淨俐落,定位出色,尤其是播放ALITA效果最顯著。
但 ...

百事佬玩咗部機一日多(之前都係set機多),仲未摸熟部機,所以無試到Logic7,有機會再俾你試吓,唔好見怪...
回復

pepsiman 發表於 2020-3-29 14:25
唔使啦,一個上嚟玩咪得囉...

坐緊疫監.....
回復

回復

但 ...

以我所試咁多av 前級,聽歌最好聲應該係價值廿幾萬嘅Krell 707, 因為佢前級部分係用兩聲道amp  phantom 同樣設計,啲声總算聽得下,但係一定唔係好好,
依家部 MC 10 只係十分一價錢,仲要係夾個宇宙盤,聽歌只可以話係 BONUS, 真係唔可以有太大要求了。
回復

但 ...

你想用MC-10聽歌? 好呀, 幾時得閒? 我SET比你聽.
回復

但 ...

我都是遇到这个问题, 不过我系用 Arcam Avr860。行咗Dirac live后发觉bass 被阉咗,感觉低頻量感亦不足。

回復

黑仔3838 發表於 2020-3-29 21:22
我都是遇到这个问题, 不过我系用 Arcam Avr860。行咗Dirac live后发觉bass 被阉咗,感觉低頻量感亦不足。 ...

唔出奇,因為Dirac live會將低頻既peak減低,所以感覺就似量感少咗,你試吓將個超低音音壓加番大,直到你覺得夠量為止,你就會發覺夠量得嚟又無boom,超而低音層次亦會聽多咗...
回復

但 ...

Logic7 Immersion在2.0音效才發揮到效果,例如用在DTS MA 2.0

評分

查看全部評分

回復